Güneydoğu'da 'koyun kırkma' zamanı

GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi'nde hayvancılıkla uğraşanlar, koyunlarını kırkmaya başladı. Diyarbakır sınırlarındaki sönmüş volkanik Karacadağ'da konaklayan göçerler, yılda 1 kez yapılan kırkma işleminde, her hayvandan ortalama 2 kilo yün elde ediyor.

Haberler 29.06.2020 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr, Mardin ve anlurfa snrlar içinde olan, 1957 rakml sönmü volkanik da Karacadadaki yerlerini alan göçerler, scaklarn balamasyla hem hayvanlarnn veriminin artmas hem de yünlerini satarak gelir elde etmek için koyun krkma ilemine balad. Ylda 1 kez yaplan ilemle 1 koyundan ortalama 2 kilo yün elde ediliyor.

900E YAKIN KOYUNUMUZ VAR

Karacadada yaklak 20 gün kaldklarn ve koyun krkma ileminden sonra Bingöle gideceklerini belirten Sinan Aslandoan, Zaman geldi. Yava yava krkyoruz. Ceylanpnardan geliyoruz. K aylarn orada geçiriyoruz. Yazn buraya gelip 20 gün kalyoruz. Ondan sonra Bingöle gidiyoruz. Kalc bir yerimiz yok. Zor oluyor ama mecburuz. Yünü, gelip isteyen tüccarlara veriyoruz. 900e yakn koyunumuz var. Krkma ilemini ylda 1 defa yapyoruz. 1 koyundan ortalama 2 kilo yün çkyor diye konutu.

brahim Celat da yolda ve göçtükleri yerlerde büyük skntlarla karlatklarn belirterek, Kn 5 ay Ceylanpnarda kalyoruz. 1 aya yakn burada kalyoruz sonra Erzuruma gidiyoruz. Burada kaldmz seneler de oluyor. Buraya Siverekten tankerlerle su getiriliyor dedi.

Ana Sayfaya Git