Günler geçiyor!…

Şirvan'daki Maden faciasının üzerinden, 6 gün geçti, hala 10 işçi toprak altında bulunuyor. Bakan Akdağ ihmal yok derken, işçiler ve toprak altındakilerin yakınları, olaydan bir gün önce "dinamit" kullanıldığını iddia etti.

Haberler 22.11.2016 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirt irvandaki maden ocanda yaanan heyelan faciasnda toprak altnda kalan 10 içiyi arama çalmalar sürüyor. Salk Bakan Recep Akda arama kurtarma çalmalarnda, krokilere ve içilerin çalt belirtilen yerlere odaklanldn söyledi. CHP ise irvandaki faciaya ilikin hazrlad raporun ardndan konuyla ilgili Meclise aratrma önergesi sundu. CHP raporunda, Kazann olduu gün heyelan alannda patlayc kullanlmtr denildi.

6GÜNE GRLRKEN

irvan lçesine bal Maden Köyündeki bir bakr madeninde, 17 Kasm akam saatlerinde heyelan nedeniyle meydana gelen göçük altnda kalan 16 içiden 6snn cesetleri çkarld. 5 ilden AFAD, UMKE, Türk Kzlay, Siirt tfaiye Müdürlüü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlna bal yaklak 100 kiilik ekip, 50 i makinesi ve 3 arama köpeiyle, toprak altnda kalan 10 kiiyi arama kurtarma çalmalar ise sürüyor.

BAKAN AKDA BÖLGEDE

Önceki gün sabah saat 09.30da arama kurtarma çalmasnn yapld bölgeye gelen Salk Bakan Recep Akda, burada oluturulan kriz merkezine giderek, buradaki görevlilerden son çalmalar hakknda bilgi ald. Toprak altnda kalan 10 içinin yaknlaryla da burada basna kapal bir ekilde görüen Bakan Akda, daha sonra kaz çalmalarnn yapld bölgeye gitti.

BAKAN AKDA: BEN BR HMAL GÖRMEDM

Akda, burada oluturulan kiriz masasnda AFAT ve UMKE yetkililerinden bilgi ald. Kriz Merkezinde yaklak 1 saat görevlilerden bilgi alan Bakan Akda, daha sonra, halen enkaz altnda bulunan 10 içinin aileleri ile birlikte arama- kurtarma çalmalarnn yapld bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Bakan Akda, burada ailelere, çalmalar detaylaryla anlatt. Herhangi bir ihmalin olup olmad sorusuna Bakan Akda, u yant verdi:

Deerli arkadalar perembe günü Siirtin irvan lçesine bal Maden Köyünde hepimizi derinden üzen bir maden kazas meydana geldi. Bu maden kazasnda elimizdeki bilgilere göre, valiliimizin elindeki bilgilere göçük altnda 16 kiinin kaldn biliyoruz. Bunlardan 6 kardeimiz çkarld. Vefat etmi olan kardelerimize Allahtan rahmet diliyorum. Arama kurtarma çalmalar büyük bir ciddiyetle devam ediyor. Sayn Babakanmzn talimat ile ben buraya geldim, Erzurumdaydm yine Ulaatrma Bakanmzn özel uça ile Siirte geldim. Helikopter ile olay mahaline geldik. Gördüüm kadaryla hem AFAD yetkilileri, hem de Enerji Bakanmzn ekipleri çok iyi bir ekilde organize olmu durumdadrlar. Burada arama kurtarma çalmalar büyük bir titizlik ve uzanlkla arama kurtarma çalmalar devam ediyor. Aileler ile geni bir görüme yaptk, onlarn düüncelerini aldk. Onlarn da kendilerine göre baz düünceleri var; Kurtarma çalmalar nasl yaplsn diye görülerini bildirdiler. Takdir edersiniz ki bu iler uzmanlar tarafndan büyük bir titizlilik ile yaplyor. Olay mahalinde çok sayda i makineleri var. Göçük altnda kalan kardelerimize en ksa zamanda ulamaya gayret edilirken, öte yandan da bu çalmalar yapan i makinas çalanlarna, Allah korusun zarar vermeden yapmak lazm. Büyük bir ciddiyetle mesele devam ediyor.

SORUTURMA SÜRÜYOR

Tabi olayn olu biçimi, sebebi ile alakal olarak bir taraftan idari soruturma ve savclk soruturmas devam ediyor. u anda bir bütün dikkatimizi göçük altndaki kardelerimize, onlarn ailelerine yöneltmi durumdayz. Aileleri için de Aile Bakanlmz ciddi bir pisiko destek salyor. Bir taraftan güvenlik tedbirlerini almak gerekir, güvenlik tedbirleri sahada alnm durumda. Salk Bakanlmz ekipleri; hem ulusal medikal kurtarma ekipleri, hem de 112den arkadalarmz olay yerindeler, meseleyi takip ediyoruz. Bu hususta benin herhangi bir ey söylemem doru olmaz. Yani ben herhangi bir ihmal görmedim. Ama bu hususta, söylediim gibi mesele uzmanlarn, bilir kiilerin idari ve savcln soruturmas ile karar verilir, açklk getirir. Söylediimiz gibi biz dikkatimizi göçük altna kalan kardelerimize çevirdik ve u an iimiz budur.

Maden Köyünden helikopter ile Siirte gelen Bakan Recep Akda, daha sonra göçük altnda kalan Sedat Bulutun taziyesine katld. Bakan Akda, Sedat Bulutun babasna basal dileinde bulundu.

TOPRAK ALTINDAKLED

Arama kurtarma çalmalar aralksz devam ederken, toprak altnda kalan 16 içiden düne kadar Murat Ant, efik Tuncer, Reit Can, Sedat Bulut, Abdurrahim Sönmezsoy, Abdulbaki Aydn olmak üzere 6 içinin cesedi çkarlrken; Yavuz Yldz, Sava Kzlkan, Bedrettin çayl, smail Tekin, Mahmut Batumak, Halil Baer, Nüsret Beyza Alma, Mehmet Kasm Tari, Kerem Arat, brahim Klnç olmak üzere toprak altnda kalan 10 kiiyi arama kurtarma çalmalar devam ediyor.

BR GÜN ÖNCE PATLAYICI KULLANILMI

Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri, Siirt, irvan maden ocanda meydana gelen göçük sonras hazrlad raporun ardndan, konuyla ilgili Meclise aratrma önergesi sundu. Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerinin Meclise sunduu önergede,Madenciler ve göçük altnda kalan içilerin aileleri, göçüün olduu bölgede heyelan öncesi 80 cm büyüklüünde çatlaklar olduunu, bu çatlaklarn tehlike arz ettiinin iyeri yetkililerine bildirildiini, ancak bir önlem alnmadn ve bu kazann meydana geldiini belirtmilerdir. Ayrca yetkililerin ifadelerine göre, geçtiimiz hafta bölgede ar yalar olmutur. Yine bir gün önce de bölgede ya meydana gelmitir. Kazann meydana geldii gün, heyelann olduu alanda patlayc kullanlmtr ifadeleri kullanld.

FACADAN KIL PAYI KURTULAN

Buarada, Faciadan kurtulan içiler ise hayatta kalmann buruk sevincini yayor. Faciadan son anda kurtulan Cark da bu içilerden biri. Maden ocanda yaklak bir yldr kamyon sürücüsü olarak çalan Cark, faciann gerçekletii anda yaadklarn anlatt. Cark, olaydan bir süre önce madende çalan arkadalar ile bir arada olduklarn söyledi.

HEYELANDAN ÖNCE YEMEK YEDK

Heyelandan 2 saat önce enkaz altnda kalan arkadalarmla yemek yedik, çay içtik, namaz kldk, sohbet ettik, akalatk, elendik. diyen Cark, yükledikleri hafriyat boaltmak için yaklak 100 metre uzaklktaki alana kamyonla hareket ettiini belirtti.

Cark, 3 kamyonun bölgeden uzaklamasnn ardndan kendisinin de alandan çk yaptn ifade ederek, heyelann yaand bölgeden geçtikten sonra bir sarsnt hissettiini dile getirdi.

20 METRE GERDE OLSAYDIM

Heyelann gerçekletii anda büyük korku yaadklarn anlatan Cark, öyle konutu:

16 mesai arkadamzn heyelan altnda kaldn örenince hemen duruma müdahale etmeye çaltk. Ancak karanlktan dolay kimse görünmüyordu. Bundan dolay müdahalede yetersiz kaldk. Heyelanla arkadalarmzn üzerine yaklak 100 metre seviyesinde toprak geldiini tahmin ediyorum. Yetkililer de yaptklar inceleme sonras bir milyon küp enkazdan bahsediyor. dedi.

Cark, amcasnn ve teyzesinin olunun da enkaz altnda olduunu aktararak, arama kurtarma çalmalarn yakndan takip ettiklerini kaydetti.

Arkadalarnn enkaz altnda kalmas nedeniyle kurtulduuna sevinemediini sözlerine ekleyen Cark, Yaknlarm halen enkaz altnda. Eer 20 metre daha geride olsaydm, bende dier arkadalar gibi göçüün altndaydm. diye konutu.

Ana Sayfaya Git