Hac kuraları çekildi

Hacca bu yıl gitmeye hak kazanacakların belirleneceği kuralar çekildi. Kaydı yenilenen ve ön kayıt yaptıran toplam 2 milyon 120 bin 967 hacı adayının katıldığı kuranın sonuçları Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinde dün gece itibariyle yayımlandı.

Haberler 02.02.2018 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanl Konferans Salonunda yaplan kura çekimi, Kuran tilaveti okunmasyla balad. Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Ali Erba, törende yapt konumada, hac kurasnn çekildii salonda her yl büyük bir coku, farkl bir heyecan ve tatl bir hüznün yaandn, bu duygularn ülkenin tüm il ve ilçelerine dalga dalga yayldn söyledi.

Hac ibadetinin farkl rklar, renkleri, corafyalar ve kültürleri olan ama ayn iman, ak ve heyecanla dolu müminleri senede bir defa Kabetullahn etrafnda bir araya getiren muhteem bir ibadet olduunu ifade eden Erba, öyle devam etti:

Diyanet leri, hac adaylarnn huzurla ibadetlerini yerine getirmesi, karlalan meakkatlerin hafifletilmesi ve haclarmzn ibadetin manevi hazzn yaamalar için büyük gayret göstermektedir. Bakanlk olarak hac organizasyonuna çok büyük önem veriyoruz. Devletimizle beraber daha fazla hac adayn hacca götürebilmek için azami gayret gösteriyoruz. Gönlümüzden geçen kutsal beldelere gidebilmek için müracaat eden herkese bu imkan sunabilmektir.

Erba, bu ylki hac kontenjannn 80 bin kii olduunu belirterek, u anda ülkemizde 2 milyon 120 bin 967 kardeimiz bu ibadeti yapmak için müracaat etmi bulunmaktadr. Yani Suudi Arabistan sadece Türkiyeden hac kabul etse bizim hac adaylarmz bile fazla geliyor. dedi.

- mkanlarn artmas durumunda...

Katsayl kura sistemine göre hac adaylarnn belirlendiini, Suudi Arabistann imkanlar artrmas durumunda daha fazla vatandan hacca gitmesini salayacaklarn dile getiren Erba, unlar söyledi:

Bu kutsal yolculua katlma imkanna kavuunca, kalbi coan kardeimizin sevinci ve heyecan Allah katnda ne kadar deerli ise bu imkana, bu yl kavuamad için üzülen ve hüzünlenen kardeimizin hüznü de Allah indinde o kadar deerli ve kymetlidir. Bunu hiçbir zaman aklmzdan çkarmayalm.

Hac adaynn sorumluluunun müracaat yapmas, niyetini ortaya koymas ve sistem içerisinde gidecei zaman beklemesi olduuna iaret eden Erba, önemli olann ahirette Allah huzurunda, Ya Rabbi, ben niyetimi ortaya koydum, müracaatm yaptm, sram bekledim, ama dünyadaki imkanlar buna el vermedi diyebilmesi olduunu vurgulad.

- Milletimizin Kabe ve Peygamber ak aikardr

Diyanet leri Bakanl Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdür Enver Günenç, her geçen yl hac ve umre organizasyon kalitesinin arttn, hac yolcularnn rahatn temin etmek için her türlü imkan seferber ettiklerini anlatt.

Günenç, hizmetlerinde hac adaylarnn, yolculuk boyunca kendilerini hasretmesi, yolculuktan amaçlanan manevi kazanmlar elde etmesi ve ruhen yenilenmesini amaçladklarn ifade ederek, Milletimizin Kabe aknn ve Peygamber sevgisinin güçlü ve samimi olduu aikardr. çok snrl imkanlar olmasna ramen, o snrl ve mütevazi imkanlarn gözlerinin krpmadan bu uurda harcayacaklarn, maddi ve fiziken hiçbir engelin onlar bu yolda alkoymadn biliyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

- Sonuçlar internet sitesinde yaymlanacak

Konumalarn ardndan Diyanet leri Bakan Erba ve Bakanlklar aras Hac ve Umre Kurulu üyelerinin de katlmyla kura çekildi. Kuralar, hac adaylarnn kayt yaptrdklar il baznda oda tercihli ve otel konaklama türlerinde sralamaya konulmalar eklinde çekildi. Asl ve yedek tasnifi yaplmayan kurada, Diyanet ve acenta ayrmn da gidilmedi.

Kura sonuçlar, Diyanet leri Bakanlnn http://hackurasonuc2018.diyanet.gov.tr/kurasonuc/ internet sitesinde dün geceden itibaren yaymlanmaya baland.

Hac için kesin kaytlar 5-16 ubat tarihleri arasnda yaplacak. Belirlenen süre içerisinde kesin kaytta bulunmayanlarn yerine hac konaklama türlerine göre kura sras gözetilerek 22 ubat-2 Martta, datlan kontenjanlar çerçevesinde kaytlar alnacak.

lk hac kafilesinin 17 Temmuzda, son hac kafilesinin 15 Austosta yola çkaca kutsal topraklardan dönüler, 25 Austos-20 Eylülde gerçekleecek.

- Hac adaylarnn kura heyecan

Kurada isimlerini görmek için sabrszlanan hac adaylarnn bir ksm gözya döktü, bir ksm sevinç nidalar att.

Hac kurasnda isminin çktn gören Gülbahar Korkmaz, 10 senedir hac kurasna katldn ve yllardr bu an beklediini söyledi. Ei ile sevincini paylaan Korkmaz, Allahm oralar herkese nasip etsin. ifadesini kulland.

Korkmazn ei Numan Korkmaz de Allah herkese ksmet etsin. Ben gittim, gördüm. Eim için istedim. çok ükür oldu elhamdülillah. dedi.

Hac kurasnda ismi çkan adaylardan ükrü Yeil sevincini kz kardeini arayarak paylat. Yeil, telefon görümesinin ardndan Bu, 9 yl beklemenin sevinci, oraya kavumann gözyalar. Eime, kz kardeime, çocuklarma, onlara haber verdim. Uçmak geldi içimden, barmak, havalara hoplamak, alamak geldi. ifadelerini kulland.

Hacca gitme imkann yakalayan aabeyini telefonla arayan Bilal Klç da aabeyine basn mensuplarnn kendisini telefondan dinlediini belirterek, Sana çkt, biz bekliyoruz. Dua et, bize de çksn. dedi.

Ana Sayfaya Git