Hallaçlıkla geçen bir ömür

Van'ın Bahçesaray ilçesinde 10 yaşında amcasından öğrendiği hallaçlığı 68 yıl sürdüren Musa Baktimur, gelişen teknolojiyle unutulmaya yüz tutan mesleği gençlere öğretip yaşatmak istiyor.

Haberler 21.11.2019 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vann Bahçesaray ilçesinde çocuk yata örendii hallaçl (pamuk atcl) 68 yl sürdüren 78 yandaki Musa Baktimur, kaybolmak üzere olan meslei gelecee tamak istiyor.

Doanyayla Mahallesinde gelien teknolojiyle unutulmaya yüz tutan mesleini yaatma gayretinde olan Baktimur, ilerleyen yana ramen frsat buldukça evinde bulundurduu aletlerle pamuk atcl yapyor.

Hallaçl artk gelir elde etmek için deil bir ömür verdii mesleini unutmamak amacyla yapmaya çalan Baktimurun en büyük hayali, dünyaya gözlerini yummadan deneyimlerini gelecek nesillere aktarmak.

Hallaçlkla geçen bir ömür

Duvarna asl yay eklindeki alet ve tokma alarak pamuk kabartan Baktimurun çalrken çkard ritmik sesler, toprak daml evin her tarafnda yanklanyor.

Baktimur, hallaç olan amcasn izlerken çok etkilendiini, 10 yanda eline ald yay ve tokma 68 yldr brakmadn söyledi.

Yllarca ailesinin geçimini salad mesleinin unutulmasndan üzüntü duyduunu belirten Baktimur, Eskiden bu mahallede ustalar çoktu. Pamuk atclnda herkes birbiriyle yarrd ama imdi birçou hayatn kaybetti, bazlar da benim gibi yalanp güçten dütü. diye konutu.

Baktimur, Keke bu meslee gönül verenler olsayd, onlar yetitirseydik. Atalarmzdan kalan bu kültür yok olup gidecek. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git