Harput'un UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesi çalışmaları

Elazığ Valiliği ve Belediyesi işbirliğiyle yürütülen tarihi Harput Mahallesi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi yönündeki çalışmalar kapsamında toplantı gerçekleştirildi.

Haberler 10.05.2017 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültürpark Mamuratül Aziz Toplant Salonunda birçok medeniyete ev sahiplii yapan tarihi Harput Mahallesinin UNESCO Dünya Miras Listesine girmesi için yaplan çalmalar kapsamnda toplant düzenlendi.

Vali Murat Zorluolu, toplantda yapt konumada, Harputun UNESCO Dünya Miras Listesine girmesi yönünde birçok çalma yaptklarn söyledi.

UNESCO ile Avrupa Birliini birbirine benzettiini belirten Zorluolu, öyle devam etti:

Biz Avrupa Birliini olmasa da Avrupa Birlii kriterlerini insan hak ve hürriyetlerini ve demokrasimizin gelimesi bakmndan bir frsat olarak deerlendirdik. Ülke olarak bu proje de inallah olur. Ben inanyorum, olmasa bile biz UNESCOnun öngördüü birtakm kriterleri eer zaman içerisinde karlayabilirsek Harputta gerçekten çok büyük bir ilerleme salarz. Harputu bir turizm beldesi olarak ülkemize sunmu oluruz.

- 4 bin yllk geçmii var

Elaz Belediye Bakan Mücahit Yanlmaz da mahallenin 4 bin yllk bir geçmii olduunu, yaplan kaz çalmalarnn ardndan 7 bin yllk bir sürece doru gittiini ifade etti.

Harput için birçok çalma yaptklarn anlatan Yanlmaz, restorasyon çalmalarnn baladn, bu yaplan çalmalarla Harputu gelecee tayacaklarn dile getirdi.

Frat Üniversitesi ile çalma yaptklarn aktaran Yanlmaz, unlar söyledi:

Harputtaki kitabeler üzerinde bir çalma yapyoruz. Yaklak 1 yldr devam ediyor bu çalma. çok titiz bir ekilde yürütülen bir çalma çünkü Harputun kaybolmaya yüz tutmu geçmiini biz ancak oralardan elde edebiliriz. Nereden nereye gelmi, neler yaanm, kimler yaam, bunlarn da kitabelerden okuma ve örenme imkanmz var.

Harputun hem ulusal hem de uluslararas alanda tantlmas gerektiine iaret eden Yanlmaz, mahalleyi UNESCO Dünya Miras Listesine koymak için 16 Maysta Pariste de ön tantm toplants yapacaklarn kaydetti.

Toplantya, Frat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudbettin Demirba, Ticaret ve Sanayi Odas Bakan dris Alan, Ticaret Borsas Bakan M. Ali Dumanda ve sivil toplum kurulu temsilcileri katld.

Ana Sayfaya Git