Hasankeyf'te su tutulması ertelendi

Hasankeyf'te su tutulması bir ay ertelendi. DSİ çalışanı, "Kamuoyunun ilgisi etkili" dedi.

Haberler 12.06.2019 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hasankeyf ilçesini sular altnda brakacak Ilsu Barajnn 10 Haziranda kapatlmas düünülen kapaklar test aamas ve Irak Hükümetine suyun bir süre daha kesilmeyeceine dair güvence verildii için kapatlmad. Devlet Su leri (DS) yetkilileri baraj kapaklarnn kapatlmasnn fazla yatan dolay yaklak bir ay daha ertelendiini söylerken, yaam alan savunucular ise su tutulmasndaki ertelemesinde son haftalarda yaplan protestolarn etkili olduunu belirtti.

DS 16. Bölge Müdürlüünden bir yetkili ile yaplan görümede, Suyun yüksek olmasndan, yatan dolay baka bir tarihe erteledik. Kn yamur suyu ortalamadan fazla bir hzla yükseldi. uan suyun kotas 417 metre civarnda, su tutulma, kota 400 metrenin altna indiinde, su ak yavaladnda baraj kapaklarn kapatacaz. Bu yl ki mevsimden beklenilmeyen bir durum yaand. Civar ehirlerdeki ovalarda kar erimeye ve bölgede yalarda devam ediyor. Bundan dolay yaptmz yeni köy yollar var, bunlar tamamlanmad için ve bu yüksek kotadan dolay ertelendi. Bakanlmz ve Cumhurbakanlmz 10 Haziran diye tutturdu da olmad. Ama en yaknda tutulacak, gereken yaplacak. Suyun dümesini bekliyoruz. En yakn 20-25 gün içinde belki Haziran sonu ya da Temmuz aynn sonu da olabilir. Bu da havann durumuna bal ifadeleri yer ald.

Cumhurbakan Erdoan, 31 Mart seçimleri öncesinde yapt konumada, Ilsu Barajnn yüzde 98nin tamamland ve 10 Haziranda su tutulacan açklamt. 10 Haziranda su tutulmas beklenilen Ilsuda ise baraj kapaklar kapatlmad ve uzun bir süre daha kapaklarn kapatlmayaca kaydedildi.

Devlet Su leri (DS) yetkilerinden alnan bilgilere göre, Erdoann daha önce verdii bu tarihe göre ilemler yapldn, ancak teknik olarak baraj kapaklarnn kapanmasnn mümkün olmad ifade edildi. DS yetkilileri, Bu yl ar yalar nedeni ile baraj alannda su seviye kotu 435lere kadar ulamtr. imdi ise 412lere kadar indi. Kapan kapatlmas için ise kotun daha da dümesi gerekmektedir dedi.

BARAJ HL BTRLMED

Baka bir DS yetkilisi ise, Hasankeyfte dolgu ve tama ilemlerinin henüz tamamlanmadn belirterek, Irak Hükümetine daha önceki yl suyun bir süre daha kesilmeyeceine dair güvence verildiini söyledi. Barajn halen bitirilmediini kaydeden yetkili, barajn test aamalarnn da sürdüünü ifade etti.

KAMUOYUNUN ETKL OLDUUNU DÜÜNÜYORUZ

Hasankeyfi Yaatma Giriiminden Ercan Ayboa ise su tutulmasndaki ertelemeye dair Son haftalardaki protesto ve kamuoyu ilgisinin etkili olduunu düünüyoruz. Yine Ilsu projesinin teknik-mühendislik açdan ve sosyal-kültürel olarak ne denli sorunlu olduunu gösteriyor dedi.

Ana Sayfaya Git