Görüş Bildir

Hasankeyf'te su tutulması ertelendi

Hasankeyf'te su tutulması bir ay ertelendi. DSİ çalışanı, "Kamuoyunun ilgisi etkili" dedi.

Hasankeyf'te su tutulması ertelendi

Hasankeyf ilçesini sular altında bırakacak Ilısu Barajı’nın 10 Haziran’da kapatılması düşünülen kapakları “test aşaması” ve “Irak Hükümeti’ne suyun bir süre daha kesilmeyeceğine dair güvence verildiği” için kapatılmadı. Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri baraj kapaklarının kapatılmasının fazla yağıştan dolayı yaklaşık bir ay daha ertelendiğini söylerken, yaşam alanı savunucuları ise su tutulmasındaki ertelemesinde son haftalarda yapılan protestoların etkili olduğunu belirtti.

DSİ 16. Bölge Müdürlüğünden bir yetkili ile yapılan görüşmede, “Suyun yüksek olmasından, yağıştan dolayı başka bir tarihe erteledik. Kışın yağmur suyu ortalamadan fazla bir hızla yükseldi. Şuan suyun kotası 417 metre civarında, su tutulma, kota 400 metrenin altına indiğinde, su akışı yavaşladığında baraj kapaklarını kapatacağız. Bu yıl ki mevsimden beklenilmeyen bir durum yaşandı. Civar şehirlerdeki ovalarda kar erimeye ve bölgede yağışlarda devam ediyor. Bundan dolayı yaptığımız yeni köy yolları var, bunlar tamamlanmadığı için ve bu yüksek kotadan dolayı ertelendi. Bakanlığımız ve Cumhurbaşkanlığımız 10 Haziran diye tutturdu da olmadı. Ama en yakında tutulacak, gereken yapılacak. Suyun düşmesini bekliyoruz. En yakın 20-25 gün içinde belki Haziran sonu ya da Temmuz ayının sonu da olabilir. Bu da havanın durumuna bağlı” ifadeleri yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart seçimleri öncesinde yaptığı konuşmada, Ilısu Barajı’nın yüzde 98’nin tamamlandığı ve 10 Haziran’da su tutulacağını açıklamıştı. 10 Haziran’da su tutulması beklenilen Ilısu’da ise baraj kapakları kapatılmadığı ve uzun bir süre daha kapakların kapatılmayacağı kaydedildi.

Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilerinden alınan bilgilere göre, Erdoğan’ın daha önce verdiği bu tarihe göre işlemler yapıldığını, ancak teknik olarak baraj kapaklarının kapanmasının mümkün olmadığı ifade edildi. DSİ yetkilileri, “Bu yıl aşırı yağışlar nedeni ile baraj alanında su seviye kotu 435’lere kadar ulaşmıştır. Şimdi ise 412’lere kadar indi. Kapağın kapatılması için ise kotun daha da düşmesi gerekmektedir” dedi.

‘BARAJ HÂLÂ BİTİRİLMEDİ’

Başka bir DSİ yetkilisi ise, Hasankeyf’te dolgu ve taşıma işlemlerinin henüz tamamlanmadığını belirterek, Irak Hükümeti’ne daha önceki yıl suyun bir süre daha kesilmeyeceğine dair güvence verildiğini söyledi. Barajın halen bitirilmediğini kaydeden yetkili, barajın test aşamalarının da sürdüğünü ifade etti.

‘KAMUOYUNUN ETKİLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ’

Hasankeyf’i Yaşatma Girişiminden Ercan Ayboğa ise su tutulmasındaki ertelemeye dair “Son haftalardaki protesto ve kamuoyu ilgisinin etkili olduğunu düşünüyoruz. Yine Ilısu projesinin teknik-mühendislik açıdan ve sosyal-kültürel olarak ne denli sorunlu olduğunu gösteriyor” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi