İnci kefalinin zorlu yolculuğu başladı

DÜNYADA sadece Van Gölü'nde yaşayan ve her yıl üremek için sürüler halinde nehirlere göç eden inci kefalinin zorlu yolculuğu başladı. Milyonlarca balık, üreme öncesi adaptasyon sağlamak için akarsu ağızlarına göç ediyor. Önlerine çıkan engelleri zıplayarak aşan balıkların ortaya çıkardığı görsel şöleni izlemeye çok sayıda vatandaş gelirken, kaçak avlanmaya karşın güvenlik güçleri de bölgede nöbet tutuyor.

Haberler 09.05.2018 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Van Gölündeki tek balk türü olan inci kefali, üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde tatl sulara göç ediyor. Bu yolculukta esiz bir görüntü sergileyen inci kefalinin, kaçak avlanan balkçlarn hedefi haline gelmemesi için göl kenarndaki yerleim birimlerinde ve tatl su azlarnda tedbir alnyor. Van Gölünün tuzlu ve sodal sularndan çkarak yumurtalarn brakmak için akarsulara akn eden balklar, bu yolculukta önlerine çkan engelleri zplayarak geçiyor. Milyonlarca balk, bu göçte görsel bir ölen sunuyor.

Vatandalar Muradiye lçesinin Bendimahi bölgesinde youn olarak yaanan bu doa olayn izlemek için akn ederken, balklar avlayan martlarn da mücadelesine tanklk ediyor. Yöre sakinleri, kendilerini büyülediklerini söyledikleri bu doa olayn her yl frsat buldukça gelip, izlediklerini söyledi.

BU YIL LK FESTVAL DÜZENLENECEK

Balklarn zorlu yolculuu ile ilgili bu yl ilk kez festival düzenleyeceklerini söyleyen Muradiye lçe Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Harun Yücel, amaçlarnn inci kefali ile ilgili farkndalk oluturmak olduunu belirtti. Yücel, Festivaller inci kefali baln daha iyi anlamak, daha iyi korumak ve gelecek nesillere daha iyi aktarlmasn salamak için var. Dünyann öbür ucundan gelen bir insann da Van Gölünün güzelliklerini görmesi gerekiyor. nci kefalimizi korumak hepimizin asl görevidir. çünkü bu suyun içerisinde yaayan tek canl inci kefalidir. Onu da kaybedersek baka bir ey kalmayacak. Bu da tabiatn dengesini kökten bozmak demek dedi.

Ana Sayfaya Git