İnsansız su üstü

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, lise ve üniversite öğrencilerine yönelik olarak insansız otonom görev icra etme kabiliyetine sahip su üstü araçlarının tasarımını ve prototip üretimini hedefleyen yarışma düzenliyor

Haberler 28.07.2021 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye savunma sanayisi, insansz araçlar konusundaki çalmalarn geni tabana yaylmas amacyla gençlere yönelik nsansz Su Üstü Araçlar Prototip Yarmas düzenliyor.

Cumhurbakanl Savunma Sanayii Bakan smail Demir, savunma sanayisinde nitelikli insan kaynana yönelik çalmalara devam ettiklerini söyledi.

Bakanlk olarak 2017den beri düzenledikleri ROBOK yarmasn bu sene insansz su üstü araçlar alannda yaptklarn ifade eden Demir, u deerlendirmelerde bulundu:

Türk savunma sanayisi olarak insansz hava araçlarnda edindiimiz tecrübe ve baary deniz ve kara alanlarnda da göstereceimize inanyoruz. Bu kapsamda insansz deniz sistemlerine yönelik birkaç ayr alanda devam eden projelerimize de hz verdik. Savunma sanayisinde elde edilecek bir kazanmn yolu genç yata zihinlerde bu kavramn olumasndan geçiyor. Biz de bu bilinçle genç kardelerimize desteklerimizi sürdürüyoruz. Bunun için ROBOK yarmamz bu sene sadece lise ve üniversite örencilerine açk olacak ekilde Hayallerimizi üretiyor, gelecee yelken açyoruz sloganyla düzenliyoruz.

Demir, yarmayla insansz otonom görev icra etme kabiliyetine sahip su üstü araçlarnn tasarmn ve prototip üretimini hedeflediklerini belirtti. Böylece çeitli senaryolara ilikin görevleri baaryla icra edebilecek uzaktan komutal veya otonom görev icra etme kabiliyetine sahip su üstü araçlarnn üretilmesi ve gelitirilmesi konusunun ülke çapnda geni tabana yaylarak, özgün araçlarn üretilmesine öncülük etmeyi amaçladklarn vurgulayan Demir, yarmaya katlacak gençlere baarlar diledi.

- Parkurun sonunda ödül bekliyor

Yarmaya katlacak takmlar, Cumhurbakanl Savunma Sanayii Bakanl tarafndan kriterleri belirtilen senaryolara ilikin görevleri baar ile icra edebilecek araçlar gelitirecek.

Projelere ilikin dokümanlar jüri tarafndan deerlendirilerek, en yüksek puan alan ilk 10 takm yarmaya katlmaya hak kazanacak. Yarmaya hak kazanan bu takmlara 10 bin liraya kadar finansal destek salanabilecek.

Yarmann final bölümünde araçlar oluturulacak parkurda navigasyon, rotay koruma, manevra kriterlerine göre performanslarn sergileyecek.

Yarma sonunda ilk üçe giren takmlar srasyla 50, 30 ve 20 bin liralk ödüllere sahip olacak.

Yarmaya bavurular, 10 Eylüle kadar yaplabilecek.

Ana Sayfaya Git