'İntihar etmiyor ettiriliyor'

İntiharın bireysel bir karar olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Bilal Sambur, “İnsanları, içinde bulundukları sosyal, ekonomik, siyasal ve kültürel faktörlerin oluşturduğu ortam içerisinde intihara yönlendiriyorlar.” dedi.

Haberler 02.06.2022 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ntiharlarn insan psikolojisine etkileri ile ilgili merak edilenleri deerlendiren Prof. Dr. Bilal Sambur, insanlarn intihar etmediklerini, intihar ettirildiklerini belirtti. Sambur, intihar sebeplerinin manevi boluk, ekonomik skntlar ve psikolojik nedenlerden kaynaklandnn altn çizdi.

NTHAR DÜNYA VE TÜRKYE SORUNU

ntiharn büyük bir insanlk sorunu olduunu belirten Prof. Dr. Sambur, Maalesef binlerce insan intihardan dolay hayatna son veriyor. Bu bir dünya ve Türkiye sorunu. Psikolojik ve depresyondan kaynaklanan bir sorun. Tek boyutlu bir açklamas yok. ntihar çok köklü bir sorun. unu söylemek istiyorum, insanlar intihar etmiyor, intihar ettiriyorlar. Yani intihar icat edilen, yaptrlan bir ey. ntihar sadece insanlarn bireysel birtakm bunalmlarndan ve sorunlarndan kaynaklanan bireysel olarak aldklar bir karar deil. nsanlar, içinde bulunduklar sosyal, ekonomik, siyasal ve kültürel faktörlerin oluturduu ortam içerisinde intihara yönlendiriyorlar. dedi.

Sambur, Burada intihar konusunu konuurken çok stratejik bir hata yaplyor. Hemen o kiinin bir takm psikolojik sorunlarnn olduu, ailevi sorunlarnn olduu ve evlilik hayatnda baarsz olduu gibi bireysel faktörler üzerine odaklanlyor. Oysa o bireysel ruh hali, insan intihara sürükleyen ruh halinin arkasnda kurumsal bir durum var. O kurumsal statükonun insanlar neden intihara sürükledii üzerinde düünmek lazm. ntihar; sosyal, ekonomik ve siyasal artlarn özellikle bir araya gelmesiyle insanlarn artk baka seçenek bulamamalar sonucunda, o statükoya kendi hayatlarna son vermek suretiyle vermi olduklar bir cevaptr diye düünüyorum. ifadelerini kulland.

ÜLKEMZ DÜNYADA EN MUTSUZ OLAN ÜLKELER ARASINDA

Türkiyede mutluluk sorununun varolduuna deinen Sambur, Ülkemiz uzun süreden beri dünyada mutlu olan ülkeler sralamasnda en mutsuz olan ülkeler arasnda. Gençlerimiz mutsuz, çalanlar mutsuz. Mutsuz olmalarnn temelinde umutlarn yitirmeleri var. Umutsuzluk ve mutsuzluk bir araya geliyor. Genç insanlar yllarca büyük emekler sarf ederek çok ar eitim artlarnda okuyorlar, çalyorlar, çabalyorlar. Sonra bir hayat kurmaya ve bir i bulmaya çalyorlar. Normal bir insani standartta yaamak istiyorlar ve birdenbire bunun mümkün olmadn görüyorlar. Yani her seferinde yükseliyorlar ve birdenbire yukarda, bir engele çarpyorlar veya bir cam tavana çarpp yere çaklyorlar. Bu da onlar mutsuz ve huzursuz edip çaresiz brakyor ve benim bu dünyadaki yerim ne? Ben niye yayorum? sorusunu soruyorlar ve intihar dahil her türlü çk yolunu maalesef deneyebiliyorlar. eklinde belirtti.

NSANLARIN ADALET HTYACININ TATMN EDLMES LAZIM

Adaletin tesis edilmesinin önemine dikkat çeken Sambur, nsanlarn adalet ihtiyacnn tatmin edilmesi lazm. Yani gençler, çalanlar, bütün toplum kesimi, kadnlar bunlarn bana hakszlk yaplyor, ben hak ettim ama engel oldular gibi o hakszla urama duygusunu yaamamalar lazm. Adaletin çok önemli bir yeri var. Tabi adaletle birlikte her eyin layk olduu yerde durmaldr. Aslnda bu da liyakat ile ilgili bir ey. Üniversite mezunu olan bir insan alm olduu eitime, birikime ve yetenee göre uygun bir i yapmal ve uygun bir kazanc olmal. dedi.

SLAMIN DA TEMEL çARISI BARITIR, ADALETTR, ÖZGÜRLÜKTÜR, LYAKATTR

Devamnda Sambur, Bugün bu toplumun yars mahkeme kaytlarnda birbiriyle davalk durumda. Yani birbirimize kar bar içinde olmalyz. Her gün kadn cinayetleri, her gün çocuklaryla iletiim kuramayan, çatma içerisinde olan anne babalardan bahsediyoruz. Trafikte insanlarn birbiriyle olan kavgalarn her gün görüyoruz. Aslnda toplumun bütün kesimlerinde bir dip dalga olarak bir çatma, bir öfke dili, bir nefret dili ve davranlar var. Barn bizim toplumsal, zihinsel ve siyasal hayatmza hkim olmas lazm. slamn da temel çars bartr, adalettir, özgürlüktür, liyakattir ve Allah insanlar Daru-s Selama davet ediyor. Ama biz bir bar yurdu deil, bir sava yurdu, umutsuzlar yurdu ve çaresizler yurduna döndük. çatmann, kavgann olduu bir yerde insanlar maalesef intihar kendileri için bir pratik bir yol olarak görebiliyor. ifadelerini kulland.

BZM HTYAç DUYDUUMUZ EY NTHAR DEL

Son olarak Sambur, Bizim ihtiyaç duyduumuz ey intihar deil, intihar yolu deil. Bunun için de ölümü yücelten, ölümü kutsayan, ölümü, yok olmay, umutsuzluu ve çaresizlii hep böyle önümüze koyan o tuzaklara dümemek lazm. Bir yaama kültürünü hep birlikte ina etmek lazm. Komular birbirinin külüne muhtaçtr. Anne ve babalar çocuklaryla evlerde huzuru ina edecekler. Yöneticilerimiz doru pratikler, doru bir yönetim ortaya koyarak bunu ina edecekler. Eitimde daha paylamc, daha verimli, üretici bir modelle orada ina edeceiz. Yani hayatn her alannda yaama kültürünü ina etmek lazm. diye konutu.

Ana Sayfaya Git