İslam'da nafaka!

İTTİHADUL ULEMA Yönetim Kurulu Üyesi Molla Remzi Uçar, İslam'da nafakanın uygulanma hükümleri, şartları ve tarafların sorumluluklarını açıkladı. Uçar, boşanma olayından sonra bazı durumlar dışında nafaka verilmesinin İslam'da yer almadığına vurgu yaptı.

Haberler 21.01.2022 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TTHADUL ULEMA Yönetim Kurulu Üyesi Molla Remzi Uçar, slamda nafakann uygulanma hükümleri, artlar ve taraflarn sorumluluklarn açklad.

Nafakay, nikah akdi süresince belli artlar dorultusunda erkein kadnn zaruri ihtiyaçlarn karlamas olarak tanmlayan TTHADUL ULEMA Yönetim Kurulu Üyesi Molla Remzi Uçar, boanma olayndan sonra baz durumlar dnda nafaka verilmesinin slamda yer almadna vurgu yapt.

Kiinin yeme-içme gibi ihtiyaçlarnn giderilmesi olarak tanmlanan nafakann baz artlar olduunu söyleyen Uçar, Bunlardan bir tanesi, kadn ile erkek arasndaki nikahn gerçeklemesi gerekir. Nikah olmad zaman nafaka da olmaz. Alimlerimiz nikahtan sonras için de baz artlar koymutur. Bu da kadnn kocasna itaat etmesidir. Yani erkek helal olan bir eyi istemesi dahilinde kadn kocasna itaat etmelidir. ayet erkek helal olan bir eyi istemesine ramen kadn itaat etmezse nafaka vacip olmaz. Nafakann vacip olabilmesi için kadnn kocasna itaat etmesi gerekir. Bir dier husus ise çarldnda kadnn kocasnn yanna gitmesi nafakann vacip olmasndaki önemli bir arttr. dedi.

NKAH AKTLER DEVAM ETT SÜRECE ERKEN KADININA NAFAKA VERMES VACPTR

Nafaka miktarnn kiinin durumuna belirlendiinin altn çizen Uçar, Mesela fakirin, orta hallinin ve zenginin verecei nafaka vardr. Bu da oradaki insanlarn yaam koullarna göre belirlenir. Bunun süresi de kar-koca beraber olduklar ve nikah akitleri devam ettii sürece devam eder. Bu süreç devam ettii sürece erkein kadnna nafaka vermesi gerekir, vaciptir. çünkü Peygamber Aleyhisselatu Vesselam Hadis-i eriflerinde Denetimde olan ve nafakas üzerine gereken kiileri zayi etmesi kiiye günah olarak yeterdir buyurmaktadr. ifadelerini kulland.

slamda belirlenen nafakann ödenmesinin kocann üzerine vacip olduunu belirten Uçar, çünkü Peygamber Efendimizin yanna gelen bir sahabe Ya Resulallah hanmlarmzn üzerimizdeki hakk nedir diye soruyor. Peygamber Efendimiz de ona cevap vererek yediinden ona yedirmen ve giydiinden de ona giydirmendir. diye buyurur. Bu anlamyla kiinin üzerine de vaciptir. çünkü Allah da ayet-i kerimede bunu beyan etmitir. Bir kii hanmnn nafakasn vermezse günahkr olur. eklinde konutu.

BAZI DURUMLAR DIINDA BOANMI KADINA NAFAKA VERLMEZ

Süresiz nafakann slam fkhnda caiz olmadna dikkat çeken Uçar, talak olutuktan sonra nafakann sadece baz hallerde olduunu belirterek unlar söyledi:

Mesela kadn hamile ise nafaka verilir veya kendisinin mehri varsa boanma esnasnda ona mehir verilir. Eer çocuklar varsa belirli bir yaa kadar o çocuklarn nafakas kendisine verilir. Bunun dnda kadna artk nafaka verilmez. çünkü o kadn ona normal yabanc bir kadn gibi olur. Bu anlamyla dardaki yabanc bir kadnn nafakas bizim üzerimizde vacip deilse ayn ekilde evlendikten sonra boandmz bayann da nafakas üzerimizde vacip olmaz. çünkü onlarda bizlere yabanc kadnlar gibi olur.

KADININ HAKKI OLMAYAN PARAYI ALMASI HARAMDIR

Süresiz nafakann aile üzerindeki ilk etkisinin o aileyi parçalamas ve nikah denilen mefhumun önüne geçmesi olduunu söyleyen Uçar, Toplum ve insanlk iki çiftten olumaktadr. Rabbimiz Ey insanlar! Biz sizleri bir erkek ve diiden yarattk buyuruyor. nsanolu bir dii ve erkekten gelmektedir. Toplumun ayaa kalkabilmesi ve medeniyetlerin olumasnda evlilik önemli bir müessesedir. Eer birileri bir medeniyet oluturmak istiyorlarsa evlilik müesseselerine önem vermeleri lazm. diye belirtti.

Uçar, te bu günkü snrsz nafaka da bu müesseseye ve medeniyetlere vurulan en büyük darbedir. Bir dier husus ise kiiler arasna dümanlk sokmaktadr. Mesela koca, ei olmamasna ramen bir bayana nafaka veriyor. Bu da onun kadna dümanlamasna sebep olmakta ve günümüzde kan dökecek kadar olumsuzluklara yol açtn görmekteyiz. Nitekim o kadnn da hakk olmad paray almas da haramdr. dedi.

Ana Sayfaya Git