İsot mesaisi başlıyor

Yıkandıktan sonra sap ve çöplerinden ayrılan, kavurucu sıcağın altında elle parçalanıp makineden geçirilerek naylonların üzerinde bekletilen biberler, tamamen kuruyup rengi koyulaştıktan sonra makinelerde çekilerek isot haline getiriliyor

Haberler 19.07.2021 - 01:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANLIURFA - Zengin ve farkl yemek kültürüyle Türkiyenin öne çkan kentlerinden anlurfada, tad, rengi ve kokusuyla birçok yemee lezzet katan, çi köftenin olmazsa olmaz isot, kavurucu scakta uzun ve zahmetli bir sürecin ardndan tezgahlardaki yerini alyor.

Güneydou Anadolu Projesi (GAP) ile beraber sulu tarmn yaygnlat anlurfada, ilkbahar mevsiminde ekilen, bakm ve sulamann ardndan yaz mevsiminde hasat edilmeye balanan biberler, kamyonlarla pazarlarla getiriliyor.

Geçimlerini isot satarak salayan ailelerin pazardan ald biberler, daha çok kadnlar tarafndan ev veya bahçelerde ykandktan sonra sap ve çöplerinden ayrlyor.

Kavurucu scan biberin acsyla birlemesiyle çalanlarn zorland ilemlerde, biberler elle parçalanp makineden geçirilerek naylonlarn üzerinde bir süre bekletiliyor.

Gün içinde yönü deitirilerek günete tamamen kurumas salanan biberler, rengi koyulatktan sonra makinelerde çekiliyor.

Zeytinyayla harmanlanarak esiz tat ve parlakln kazanan biberler, bu zahmetli ve ac dolu yolculuun sonunda isota dönüüyor.

anlurfann tescilli ürünü olan isot, yl boyunca küçük ev iletmeleri ya da baharatçlarn tezgahlarnda, kalitesine göre kilosu 50-80 liraya alc buluyor.

- anlurfaya özgü isota daha çok sahip çklmas lazm

anlurfa sot Üreticileri Kooperatifi (KOP) Bakan Bekir Polat, AA muhabirine, hava scaklklarnn 40 dereceyi at kentte isot mevsiminin açldn söyledi.

sotun, anlurfann vazgeçilmez lezzetlerinden olduunu ifade eden Polat, öyle konutu:

çiftçilerin hal pazarna getirdii biberler, üreticiler tarafndan satn alnarak isot üretim alanlarna getiriliyor. Burada kadnlar tarafndan sap ve çöplerinden ayrldktan sonra makinelerde parçalanarak günete kurutulmak üzere alanda serilir. Kuruduktan sonra da çekilerek hazr hale getiriliyor. Geçen yl salgn nedeniyle ilerimiz istediimiz gibi geçmedi ama bu sene inallah daha iyi olacan bekliyoruz. Kooperatif olarak yllk ortalama 20-30 bin ton isot üretimi yapyoruz, amacmz bu rakam 70-80 bin tona çkararak anlurfa, Türkiye ve yurt dna pazarlamak istiyoruz. Bizim biberlerimizin farkl olmas ve yaklak 45 derece günete kurutulmasndan dolay daha lezzetli oluyor ve talep görüyor.

anlurfada üretilen isotu daha kaliteli ve daha iyi artlarda üretmek adna yetkililerden destek beklediklerini ifade eden Polat, anlurfaya özgü isota daha çok sahip çkarak tüm Türkiye ve dünyaya tantmamz lazm. Bu konuda yetkililerden destek bekliyoruz. diye konutu.

Yaklak 10 yllk isot üreticisi Hac çavc ise havalarn scak olmas nedeniyle isot mevsiminin erken baladn söyledi.

sot fiyatlarnn henüz tam olarak belirlenmediini aktaran çavc, u anda üretim yaptklarn ancak pek talebin olmadn, ilerin açlmasn beklediklerini dile getirdi.

çavc, ayrca üretim yeri konusunda sknt yaadklarn da ifade ederek, yetkililerden kendilerine yardmc olmalarn talep etti.

Ana Sayfaya Git