Kırklar Dağı "Yaşam" ile buluşacak

Diyarbakır'da adına türküler yazılan, Ongözlü Köprü ve Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen tarihi surlara hakim noktada yer alan Kırklar Dağı, haziran ayında tamamlanacak projeyle "Yaşam" ile buluşacak.

Haberler 28.04.2017 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültürel ve tarihi zenginliiyle hayranlk uyandran kadim kent Diyarbakr, sahip olduu deerlerin daha çok yanstlmas için çevre ve ehircilik Bakanlnca gerçekletirilen hummal çalmalara tanklk ediyor.

PKKnn saldrlar sonucu geçen yl silah ve patlama seslerinin yükseldii, büyük zarar gören Sur ilçesi ve kentin Cazibe merkezi haline getirilmesi için çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhasekinin katlmyla temeli atlan çalmalarn yapm bakanlk, TOK, Vakflar Genel Müdürlüü ve Sur Belediyesince tüm hzyla sürüyor.

-2 milyar liralk projeler bir bir hayata geçiriliyor

Yaklak 2 milyar lira toplam bütçe öngörülen projeler bir bir hayata geçiriliyor.

Bu kapsamda, Surda tarihi Yank çardaki 400 i yeri, Sokak Salklatrma Projesi kapsamnda tarihi dokuya uygun hale getiriliyor.

Surun yeniden ihya edilmesi amacyla tarihi Hazreti Süleyman Camisinin çevresindeki çirkin yap ve gecekondular ile dolu, ykk, harabe, içine girilemez 115 dönümlük alan, rekreasyon çalmasnn ardndan hizmete açld.

lçede altyap, sokak salklatrma, kentsel tasarm peyzaj, yöresel mimariye uygun konut projelerinin uygulanmas çalmalar ve tahrip olan 14 tarihi eserin restorasyonu sürüyor.

Teröristlerin saldrs sonucu evleri zarar gören vatandalar için çölgüzeli ve Üçkuyu mevkisinde TOK tarafndan yapmna balanan 5 bin 637 konuttan bin 400ü hak sahiplerine teslim edildi.

Yaamn kesintiye urad ilçede tarihi dokuya uygun, bakanln Koruma Amaçl mar Plan dorultusunda inas sürdürülen konutlar yl sonuna kadar tamamlanacak.

- Diyarbakrn güzelliine yakr bir eser olacak

Kentte konumuyla göz kamatran, Suzan Suzi türküsüne konu olan Krklar Danda, bakanlkça 1. etap olarak belirlenen 33 hektar alan, Dicle Vadisinin doal ve ekolojik özellikleri dikkate alnarak hazrlanan Dicle Vadisi Krklar Tepesi Rekreasyon Alan Kentsel Tasarm ve Peyzaj Uygulama Projesi ile yenileniyor.

Doa ve yaam bir araya getirecek projenin tamamlanarak alann haziran aynda hizmete açlmasyla ziyaretçiler ehrin gürültüsünden uzak, doa ile iç içe vakit geçirme, Ongözlü Köprü ve altndan akan Dicle Nehrini, karsnda bütün ihtiamyla duran tarihi Diyarbakr Surlarn izleme imkan bulacak.

çileri Bakanlnca görevlendirilen Sur Belediye Bakan Vekili Bilal Özkan, yapm süren çalmalarn Dicle Vadisi Projesinin 1. etab olduunu söyledi.

Bakanlk tarafndan Ongözlü Köprü, Dicle Nehri ve Hevsel bahçelerinin bulunduu bölgenin karsnda yer alan, türbe bulunmas nedeniyle kutsal görülen Krklar Dann yamacndaki 33 hektar üzerinde, Diyarbakrn en büyük rekreasyon alannn yapldn dile getiren Özkan, öyle konutu:

Buras yllardr insanlarn mesire alan olarak kulland ve kutsal sayd bir bölge. Dolaysyla biz burann yeil kalmasna özen gösteriyoruz. Binlerce deiik türden aaç ve 10 binlerce deiik çal söz konusu alana dikildi. Projede sosyal tesis olarak sadece küçük bir mescit, bisiklet yolu, vatandalarn araçlarn park edip güvenle yürüyebilecekleri alan, kr kafeteryas ve parkn içerisinde gençlerin faydalanmas için yaplan spor ve hal sahalar için birer soyunma odas, birkaç küçük büfe var. Onun haricinde kalan bölge yeil alan, yürüyü alan ve vatandamzn hafta sonu ailesiyle zaman geçirebilecei rekreasyon alan olarak düzenlendi. Alandaki yaplar tek katl olacak. Yaplarn tamamnn toplam ancak bir dekar alan kapsayacak. O da zorunlu ihtiyaçlar için. Diyarbakrn güzelliine yakr bir eser olacak.

- Binlerce insan arlayacak

çalmalarn tamamlanmasyla alann, kent turizmine ve bölgenin nefes almasna katk salayacak bir pencere olacana iaret eden Özkan, bu tür alanlarn her eyden önce ehirlere prestij kattn belirtti.

Buras Diyarbakrn prestij alan olacak. Ailelerimizin, çocuklaryla güven içerisinde, temiz bir alanda hafta sonlarn ve bo zamanlarn geçirme imkan olacak. nanyorum ki buras günde binlerce insan arlayacak. diyen Özkan, Diyarbakrn bal bana turizm potansiyeli yüksek bir ehir olduunu aktard.

Özkan, bu potansiyelin tamamna yaknnn Sur ilçesinde bulunduuna dikkati çekerek, bu parkn da art bir deer olarak hem Diyarbakrn turizmine hem de günlük yaantsna büyük katk sunacan vurgulad.

- Göz kamatracak

Parkta açlacak bilgilendirme bürosunda datlacak broür ve materyallerle kentin ve Surun tantlacan bildiren Özkan, Dicle Vadisi Projesinin büyük ve yüksek bütçeyle yürütüldüünü, bunun etaplar eklinde ilerleyeceini, bu etabn tamamlanmasyla 2. etabn çalmalarna balanacan anlatt.

PKKnn saldrlar sonucu Surun yaplarnn ve halkn büyük zarar gördüünü, bu tahribatn giderilmesi için topyekun bir çalma içerisine girildiini dile getiren Özkan, Surun topyekun bir hamle ile yenilenme aamasnda olduunu belirtti.

Hedefimiz insanlarn huzur içinde yaad, tarihi misyonunu üstlenmi, ylda 4-5 milyon turisti arlayacak bir Sur ve bir Diyarbakr. ifadesini kullanan Özkan, terörle mücadelede önemli aamalarn kaydedildiini, huzurun tesis edildiini bildirdi.

Özkan, refahn da bu ehirleme ile geleceini vurgulayarak, öyle konutu:

Hedefimiz kalknm, huzur içinde yaayan, Ortadounun kalbi konumunda bulunan, Türkiyenin göz bebei olan geçmiine, mazisine layk bir Diyarbakr. Biz bu bilinçle çalyoruz. Burada insanln ortak mirasna sahip çklmak adna gayret gösteriliyor. Önümüzdeki 3 yllk süreçten sonra Diyarbakr dünya kamuoyuna çktnda göz kamatracak.

Özkan, tarihi Ongözlü Köprünün kültür varl olduu için klandrlmas ile ilgili çalmalarn Antlar Kurulunun iznine tabi olduunu anlatarak, kurulun izni dorultusunda, köprünün klandrlmasyla ilgili de çalmalarn olacan bildirdi.

- Diyarbakr gelecekte Krklar Dandaki ucubelerden de kurtulur.

Krklar Danda yaplan konutlara deinen Özkan, Geçmi belediyeler terör tarafndan ele geçirildiinden Krklar Da resmen igal edildi. çalmann sürdüü alann üst ksmnda bulunan apartmanlar, rezidanslar o dönemde usulsüz olarak yapld. Onlarn kirlettii bölgeyi temizleyip halkmzn hizmetine sunmak üzere bu projeyi hazrladk. nallah Diyarbakr gelecekte Krklar Dandaki ucubelerden de kurtulur. diye konutu.

- Katks olan herkese teekkür ediyoruz

çalmalardan duyduklar memnuniyeti dile getiren vatandalardan Mehmet Balk, bölgenin birçok medeniyete ev sahiplii yaptn belirterek, son bir yldr kentte önemli çalmalar yapldn söyledi.

Hükümet tarafndan yaplan hizmetleri memnuniyetle karlyoruz. Allah yapanlardan raz olsun. Biz bunlara layz, terörle anlmak istemiyoruz. çok ükür hizmet sunuluyor. diyen Balk, çalmalara katk sunan herkese teekkür etti.

Balk, alanda çok güzel peyzaj çalmalar yapldn ifade ederek, ailece hafta sonlarn deerlendirecekleri bir alana kavuacaklarn, kentin böyle bir eye ihtiyac olduunu aktard.

Aye çetinkaya ise frsat buldukça kent yaamndan uzak, doa ve tarihin bir arada olduu Ongözlü Köprüye geldiini söyledi.

Krklar Da yamacnda yürütülen projeyi kent için muazzam bir çalma olarak deerlendiren çetinkaya, yaplan çalmadan bir vatanda olarak mutluluk duyduunu anlatt.

letmeci Efendi Mehmetolu da rekreasyon alan ile ilgili çalmalar memnuniyetle karladn, mescit yaplmasndan ayrca sevinç duyduunu belirtti.

Projenin, tarihi köprünün bulunduu bölgenin güzelliine güzellik katacana iaret eden Mehmetolu, Projenin tamamlanmasyla buras daha da geliecek, insanlarn yaantsna güzel katk sunacak, esnafn kazancnda da art yaanacak. Bugün 5 kazanyorsak, yarn 10 kazanacaz. Her kim güzellikler yapyorsa o insan ba tacdr. nanyorum ki proje tamamlandktan sonra binlerce insan buraya akn edecek. diye konutu.

Ana Sayfaya Git