Kadınlar ölmek istemiyor çığlığı

Yılın ilk 10 ayında 383 kadının öldürüldüğü bu topraklarda, Emine Bulut'un "Ölmek istemiyorum" çığlığı altında kadın örgütleri bir dizi etkinliklerde bulunacak.

Haberler 25.11.2019 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyann her yerinde kadna yönelik iddet ve cinayetler yaanyor. Neredeyse her gün 1 kadnn öldürüldüü Türkiyede ise yaanan cinayetler katliam boyutuna ulat. Cinsiyet eitsizlii, ötekiletirici dil, uygulanmayan yasalar ve cinayet faillerine iyi hal indirimleri nedeniyle her geçen yl öldürülen kadn says artyor. Kadn Cinayetlerini Durduracaz Platformunun (KCDP) verilerine göre 2019 ylnn ilk 10 aynda en az 383 kadn erkekler tarafndan öldürüldü.

YÜZÜNE KEZZAP ATILDI

Berfin Özek, Hatayn skenderun ilçesinde 15 Ocakta yüzüne kezzap atlmas sonucu yaraland. Bunu duyan kadnlar yüzlerce yerde sokaa çkarak Özeke sahip çkt. Kadnlarn dayanmas sonucu Özek 17 Haziranda ameliyat olarak yaama tutunmaya davet etti.

SOKAK ORTASINDA VURULDU

Diyarbakrda avukat Müzayyen Boylu, 19 Maysta sokak ortasnda ve çocuklarnn gözü önünde boanma aamasnda olduu kocas Mesut Iss tarafndan öldürüldü. çok deil Boylunun ölümünden bir hafta sonra yine Diyarbakrda bu sefer de polis Muharrem Ylmaz, meslekta Merve Ünal (27) kendi silahyla katletti.

KORUMA KARARI VERLMED

Aygül Günlerin hikayesi de çocuklarnn gözü önünde öldürülen Boylunun ki ile ayn. 2 Haziranda Aygül Günler evli olduu Recep Günler tarafndan 3 çocuunun gözleri önünde öldürüldü. Her ne kadar çok gündemde kalmam olsa da 4 Haziranda Mersinde 62 yandaki Emel Yalçn, tartt 57 yandaki Bekta C. tarafndan yaamdan koparld. Yine Mersinde Filiz Kaplan (42) öldürülmeden bir yl önce Murat C.den boanmt. 28 Haziranda Toroslar ilçesi Turgut Türkalp Mahallesindeki evinden çalt Mersin Üniversitesine doru giderken Murat C.nin saldrsna urad. Kaplann Murat C. tarafndan tehdit ettii için koruma talebinde bulunduunu ancak koruma verilmedii de yansyan bilgiler arasndayd.

ANNE LÜTFEN ÖLME

çocuu ve kendi çl hala kulaklarda yanklanan Emine Bulut (38), 18 Austos 2019 Krkkalede Fedai Varan tarafndan 10 yandaki kznn gözü önünde yaamdan koparld. Bulutun son sözleri Ölmek istemiyorum oldu. Emine Bulutun 10 yandaki kznn annesinin son anlarnda söyledii Anne lütfen ölme sözleri ise yürekleri dalad. Bulutun Ölmek istemiyorum haykrlar bütün öldürülen kadnlarn çl oldu.

25 Kasm Kadna Yönelik iddetle Mücadele Günü için hazrlklarn tüm hzyla devam ettii bugünlerde de iddet dur durak bilmedi. Güleda Cankel, 17 Kasmda Ispartada eski erkek arkada Zafer Pehlivan tarafndan öldürüldü.

DDETE KARI ÖZGÜRLÜK MÜCADELES

Yl boyunca kadnlar erkekler tarafndan öldürülürken, kadnlar öldüren failler ya ceza almad ya da iyi hal için indirim uyguland. Yaplan indirim ve verilmeyen cezalar her gün bir kadnn daha aramzdan ayrlmasna neden oldu. Ülkenin dört bir yannda erkek egemen zihniyete kar mücadele veren kadnlar, 25 Kasmda da alanlarda olacak. Kadnlar, Emine Bulutun Ölmek istemiyorum çlyla sokaklarda buluturacak.

Ana Sayfaya Git