Görüş Bildir

Kadınlar ölmek istemiyor çığlığı

Yılın ilk 10 ayında 383 kadının öldürüldüğü bu topraklarda, Emine Bulut'un "Ölmek istemiyorum" çığlığı altında kadın örgütleri bir dizi etkinliklerde bulunacak.

Kadınlar ölmek istemiyor çığlığı

Dünyanın her yerinde kadına yönelik şiddet ve cinayetler yaşanıyor. Neredeyse her gün 1 kadının öldürüldüğü Türkiye'de ise yaşanan cinayetler katliam boyutuna ulaştı. Cinsiyet eşitsizliği, ötekileştirici dil, uygulanmayan yasalar ve cinayet faillerine "iyi hal" indirimleri nedeniyle her geçen yıl öldürülen kadın sayısı artıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) verilerine göre 2019 yılının ilk 10 ayında en az 383 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

YÜZÜNE KEZZAP ATILDI

Berfin Özek, Hatay'ın İskenderun ilçesinde 15 Ocak’ta yüzüne kezzap atılması sonucu yaralandı. Bunu duyan kadınlar yüzlerce yerde sokağa çıkarak Özek’e sahip çıktı. Kadınların dayanışması sonucu Özek 17 Haziran’da ameliyat olarak yaşama tutunmaya davet etti.

SOKAK ORTASINDA VURULDU

Diyarbakır'da  avukat Müzayyen Boylu, 19 Mayıs’ta sokak ortasında ve çocuklarının gözü önünde boşanma aşamasında olduğu kocası Mesut Issı tarafından öldürüldü. Çok değil Boylu’nun ölümünden bir hafta sonra yine Diyarbakır’da bu sefer de polis Muharrem Yılmaz, meslektaşı Merve Ünal’ı (27) kendi silahıyla katletti.

KORUMA KARARI VERİLMEDİ

Aygül Günler’in hikayesi de çocuklarının gözü önünde öldürülen Boylu’nun ki ile aynı. 2 Haziran’da Aygül Günler evli olduğu Recep Günler tarafından 3 çocuğunun gözleri önünde öldürüldü. Her ne kadar çok gündemde kalmamış olsa da 4 Haziran’da Mersin’de 62 yaşındaki Emel Yalçın, tartıştığı 57 yaşındaki Bektaş C. tarafından yaşamdan koparıldı. Yine Mersin’de Filiz Kaplan (42) öldürülmeden bir yıl önce Murat C.’den boşanmıştı. 28 Haziran’da Toroslar ilçesi Turgut Türkalp Mahallesi'ndeki evinden çalıştığı Mersin Üniversitesi’ne doğru giderken Murat C.’nin saldırısına uğradı. Kaplan'ın Murat C. tarafından tehdit ettiği için koruma talebinde bulunduğunu ancak koruma verilmediği de yansıyan bilgiler arasındaydı.

‘ANNE LÜTFEN ÖLME’

Çocuğu ve kendi çığlığı hala kulaklarda yankılanan Emine Bulut (38), 18 Ağustos 2019 Kırıkkale'de Fedai Varan tarafından 10 yaşındaki kızının gözü önünde yaşamdan koparıldı. Bulut’un son sözleri “Ölmek istemiyorum” oldu. Emine Bulut’un 10 yaşındaki kızının annesinin son anlarında söylediği “Anne lütfen ölme” sözleri ise yürekleri dağladı. Bulut’un “Ölmek istemiyorum” haykırışları bütün öldürülen kadınların çığlığı oldu.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için hazırlıkların tüm hızıyla devam ettiği bugünlerde de şiddet dur durak bilmedi. Güleda Cankel, 17 Kasım’da Isparta’da eski erkek arkadaşı Zafer Pehlivan tarafından öldürüldü.

ŞİDDETE KARŞI ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ

Yıl boyunca kadınlar erkekler tarafından öldürülürken, kadınları öldüren failler ya ceza almadı ya da iyi hal için indirim uygulandı. Yapılan indirim ve verilmeyen cezalar her gün bir kadının daha aramızdan ayrılmasına neden oldu. Ülkenin dört bir yanında erkek egemen zihniyete karşı mücadele veren kadınlar, 25 Kasım'da da alanlarda olacak. Kadınlar, Emine Bulut'un "Ölmek istemiyorum" çığlığıyla sokaklarda buluşturacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi