Kapalı alanda virüs tedbirleri

Fabrika, market, atölye, plaza gibi kapalı iş yerleri ve ofis çalışma alanlarında koronavirüse karşı alınması gereken önlemleri içeren broşür hazırlandı.

Haberler 10.04.2020 - 01:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnca, kapal i yerleri ve ofislerde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) kar alnmas gereken önlemlere ilikin broür hazrland.

Broürde fabrika, market, atölye, plaza gibi çalma alanlarnn kapal i yeri ve ofis kapsamna girdii hatrlatld.

Kapal i yeri ve ofis ortamlarnn sk sk havalandrlmas, bunun pencerelerin açlarak yaplmas, merkezi havalandrma sistemleri bulunan i yerlerinin havalandrmasnn temiz hava sirkülasyonunun salayacak ekilde düzenlenmesi, sistemlerin bakm ve filtre deiimlerinin üretici firma önerileri dorultusunda yaplmas gerektii ifade edildi.

yerlerinde ultraviyole cihazlar ile hava ve yüzey dezenfeksiyonu yaplmas önerilmezken çalanlar arasnda en az bir metre mesafe olmasnn salanmas ve personelin maske takmas gerektii vurguland.

Temasl takibi için ayn kiilerin ayn masada yemek yemeleri salanmal

Yemekhanede masalar ve sandalyeler aras mesafenin en az 1 metre olmas, temasl takibinin kolay yaplabilmesi için yemek saatlerinin gruplara göre belirlenmesi ve mümkün ise ayn kiilerin ayn masada yemek yemelerinin salanmas, çay içme molalarnda da benzer kurallara dikkat edilmesi gerektii kaydedildi.

Solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan (ate, öksürük, nefes darl) personelin iyileene kadar çaltrlmamas ve salk kuruluuna yönlendirilmesi gerektii bildirildi.

El hijyenine dikkat edilmesi, ellerin sk sk en az 20 saniye boyunca su ve sabunla ykanmas, sabun ve suyun olmad durumlarda alkol bazl el antiseptii ile ovalanmas, antiseptik içeren sabun kullanmna gerek olmad, normal sabunun yeterli olduu, i yerlerinde lavabolarda sabun ve kolay eriilebilir yerlerde alkol bazl el antiseptiinin bulundurulmas gerektii uyars da yapld.

Eldiven kullanmnn el temizlii yerine geçmeyecei vurgulanan broürde u önlemler sraland:

Yaplan i, eldiven kullanmn gerektirmiyorsa Kovid-19dan korunmak amacyla eldiven kullanlmamaldr. Eldiven kullanm gereksiz bir güven hissi oluturarak el ykama skln azaltabilir ve ellerle bula riskini artrabilir.

yerleri temizliinde özellikle sk dokunulan yüzeylerin (kap kollar, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri gibi) temizliine dikkat edilmelidir. Su ve deterjanla temizlik sonras dezenfeksiyon için 1/100 sulandrlm (5 litre suya yarm küçük çay barda). Sodyum hipoklorit içeren çamar suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanlabilir. Klor bileikleri yüzeylerde korozyon oluturabilir. Dayankl yüzeyler için kullanlmas önerilen bir dezenfektandr. Tuvalet temizlii için 1/10 sulandrlm çamar suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanlmaldr.

Klavye, telefon alkolle dezenfekte edilmeli

Broürde ayrca i yerleri ve ofislerde, klor bileiklerinin uygun olmad bilgisayar klavyeleri, telefon ve dier cihaz yüzeylerinin yüzde 70lik alkolle silinerek dezenfeksiyon salanmas gerektii belirtildi.

Temizlik yapan personelin maske ve eldiven kullanmas, sonrasnda maske ve eldivenin çkarlp i yerindeki çöpe atlmas ve el hijyeninin salanmas, ykanabilir bez maske kullanldysa bunun yenisiyle deitirilmesi gerektii uyars yapld. Ayrca sabun ve suyun olmad durumlarda alkol bazl el antiseptii ile elin ovalanmas gerektii uyarsna yer verildi.

yerinde Kovid-19 pozitif bir kii varl durumunda, l/ilçe salk müdürlüü Bulac Hastalklar Birimine ivedilikle bilgi verilmesi gerektiine iaret edilen broürde unlar da kaydedildi:

Maske takma kurallarna tam uyularak çallan bir i yerinde, bir çalann Kovid-19 pozitif çkmas durumunda etrafndaki kiiler yakn temasl kategorisinde deil, temasl kategorisinde deerlendirilir. Kovid-19 pozitif kiinin takip ve tedavisi salk kuruluunca yönetilir, dier çalanlar maskesini takarak çalmaya devam eder. l-ilçe salk müdürlüü tarafndan hastalk belirtileri açsndan 14 gün süreyle takip edilir.

Ana Sayfaya Git