Kar çilesi

Üç gündür etkili olan kar yağışı dün sabah yerini güneşe bırakırken, kar ve buzlanma nedeniyle ulaşımda sıkıntı yaşandı. Belediye'de kriz merkezi oluştururken, Belediye Başkanı Atilla gece boyunca ekipleri denetledi.

Haberler 02.02.2017 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üç günden beridir Diyarbakr ve ilçelerinde etkili olan kar ya ve tipi dün sabah yerini günee brakrken, kar ve buzlanma nedeniyle yaya ve ulamda büyük skntlar yaand. Büyükehir Belediyesi bünyesinde kriz merkezi oluturularak, ilçe belediyelerin de ibirliiyle kar temizleme çalmalar aralksz sürdürürülürken, baz vaatandalar ve sürücüler kar yayla ilgili yeterli önlem alnmadndan yaknd.

KAR ETKS FELç ETT

Krsal ve kent merkezinde son yllarn en youn kar ya ve tipi yaam bir çok alanda olumsuz etkileyerek adeta felç etti. Kar ya ve buzlanma nedeniyle Diyarbakr Valilii, 2 gün süreyle kamu kurum ve kurulularnda çalan özellikle hamile ve engelli personele idari izin verirken, Meteoroloji 15inci Bölge Müdürlüü, bölge genelinde etkili olan kar ya nedeniyle ulamda aksamalar, buzlanma, don olaylarna kar vatandalar sürekli dikkatli olmalar yönünde uyarlarda bulunuyor.

YERN GÜNEE BIRAKTI

Kar ya ve tipi, dün sabah itibariyle yerini günee brakrken, kar nedeniyle çok sayda arac trafie çkamad. Sürücüler 20 santimetreyi aan kar araçlarndan temizleyip, çaltrma çabas içerisinde olduklar görülürken, baz araçlar donma nedeniyle çaltrlamad. Buarada, ehrin belirli noktalarnda trafie çkan araçlarn sürücülerinin ise yollarn karl ve buzlu olmas nedeniyle bir hayli zorland.

Merkez Yeniehir ilçesinde bulunan ve her kar ve buzlanmada adeta buz pistine dönen Ofis Alt Geçit bölgesi önceki gece ve dün sabahta, sürücülerin korku tüneli oldu. Seyir halindeki bir çok araç, yolun kaygan olmas nedeniyle maddi hasarl kazaya neden oldu. Özel halk otobüsü ile kamyonet çarpt. ehir merkezindeki alt ve üst geçitlerde buzlanma nedeniyle bir çok sürücü eltarnatif yollar tercih etmek zorunda kald.

Buarada sabah ie gitmek üzere evden çkan vatandalar da kaldrmlarda yürümekte zorluk çekt. Esnaf iyerlerinin önündeki kar temizlerken, belediye ekipleri de sabah saatlerinden itibaren kar kürekleriyle kaldrmlardaki kar temizledi.

HAVA ULAIMINI ENGELLED

Buarada öncekigece etkili olan kar ya ve tipi hava ulamn da olumsuz yönde etkiledi. Diyarbakr Havalimanndan gece Ankara ve stanbula yaplmas gereken 6 uçak seferi karlkl olarak iptal edildi. Diyarbakr Hava Meydan Müdürlüü ekiplerinin zor artlarda gerçekletirdii çalmalar sonucunda pistteki kar sabah saatlerinde temizlendi. Ardndan uçak seferleri dün sabah itibariyle normale dönerek, gerçekletirilmeye balad.

TEPK GÖSTERENLER OLDU

Buarada, Büyükehir Belediyesi, kentte etkili olan kar ya nedeniyle karla kaplanan kaldrmlar temizleme çalmalarn sürdürürken, bunu yetersiz gören ve önlemlerin uyarlara ramen zamannda alnmadndan yaknan vatandalar özellikle araç trafiinde büyük sknt çektiklerini ifade ederek, tepki gösterdi.

BELEDYEDEN KRZ MASASI

Belediye 350 personel ve 3 kar küreme makinesi ile karla mücadele çalmas yaparken, Belediye Bakan Vekili Cumali Atillann talimatyla kriz merkezi oluturdu.

Merkez Yeniehir, Balar, Sur ve Kayapnar ilçelerindeki bulvar, cadde ve sokak kaldrmlar ile kent meydanlarnda kar küreme ve tuzlama çalmalar, 350 personel ve 3 kar küreme makinesi ile yaplrken, çalmalar sonucu bulvar, cadde ve kaldrmlarnn çou kardan temizlendi. Kardan temizlenen kaldrmlarn vatandalar tarafndan rahatlkla kullanld, tüm bulvar, cadde ve kaldrmlarnn kardan temizledikten sonra buzlanmaya kar tuzlama ve solüsyon çalmalarna arlk verilecei örenildi.

BAKAN ATLLA DENETMDE

Buarada, önceki geceden itibaren sürekli darda bulunan ve denetimler yapan Büyükehir Belediyesi Bakan Vekili olarak görevlendirilen Cumali Atilla, kar mücadele çalmas yürüten ekipleri sk sk denetleyerek yetkililerden bilgi ald.

Belediye ekipleri karla mücadeleyi gece gündüz aralksz sürdürüyor. Ekipler çalmalarn, 6 kar küreme ve tuzlama arac ve 4 greyder ile kentin tüm bölgelerinde yürütüyor. Belediyedeki kriz masasna gelen çarlara yetimeye çalan belediye ekipleri, skntlarn yaand yerlere annda müdahale ediyor. Hastane ve salk ocaklarnn bulunduu yollarda temizleme çalmalar yaplrken kaldrmlar da kardan temizleniyor. Karla mücadele kapsamnda yollara 500 ton tuz ve 2 bin 500 ton mucur döküldü.

GÜNE KARLARI ERETT

Günein etkili olmas ile trafik younluunun yaand caddelerde kar erirken, akam saatleri için don uyars yapld.

çOCUKLAR YNE KEYLYD

Parklar, Sur dipleri ve binalarn kendilerine ait parklarnda biriken kar, özellikle gençlerin ve çocuklarn urak yeri oldu. Kartopu keyfini çkarmann yansra, oluan karpostal görüntülerde bol bol fotoraf çekilmesi dikkat çekti.

SLVANDA KAR TEMZL

Silvan Belediyesine bal ekipleri, ilçe genelinde etkili olan kar yann ardndan ulamn aksamamas ve vatandalarn maduriyet yaamamas için ana arter, cadde, sokak ve meydanlarda, araç ve yaya trafiinin youn olduu bölgelerde çalmalarn sürdürüyor.

çileri Bakanlnca Silvan Belediye bakan vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Adem çelik, yapt açklamada, vatandalarn kar yandan fazla etkilememesi için gayret gösterdiklerini bildirdi.

çelik, Bir kaç gündür youn bir ekilde balayan kar ya nedeniyle kapanan 40 mahallemizin yolunu açtk. Belediye ekiplerinin sokak ve caddelerde kar küreme ve temizleme çalmas devam ediyor. ifadelerini kulland.

GÜNEYDOU KARAA TESLM

Dou ve Güneydouda son bir haftadan beri etkili olan kar ya, son 2 gün içerisinde tipi ve frtna ile birlikte günlük yaam felç etti. Bingölün Karlova lçesinde sabah saatlerinde hayvanlarna yem vermek için evinden çkan 60 yandaki Ömer Aydn, kara sapland ve donarak öldü. Elaz, Batman, Siirt, rnak ve Bingölte toplam bin 448 köy ulama kapand. Bir çok kentte kamu kurumlarnda çalan hamile ve engelli personele valilikler tarafndan izin verildi.

KAPANAN YOLLAR

Bingölde bir haftadr süren youn kar yann ardndan bugün etkili olan tipi ulam olumsuz etkiliyor. Tipi nedeniyle Bingöl-Erzurum, Bingöl-Mu ve Bingöl-Elaz karayolunda ulam salanamyor.

Olumsuz hava koullar nedeniyle Bingölden Mua giden çok sayda araç Bingöl-Solhan karayolunun Masala mevkisinde yolda kald. Tipi nedeniyle görü mesafenin 10 metreye kadar dütüü bölgede, karayollar ekipleri mahsur kalan vatandalara yardmc olurken dier taraftan da yol açma çalmalarn sürdürüyor.

Trafik ve Karayolu ekipleri, sürücüleri yola çkmadan önce araçlarnda zincir ve çekme halat bulundurmalar konusunda uyard.

Öte yandan, Mua gidecek araçlar yolun kapal olmas nedeniyle Bingöl kent merkezinde Kervansaray mevkisinde bekletiliyor.

Ana Sayfaya Git