Görüş Bildir

Kar çilesi

Üç gündür etkili olan kar yağışı dün sabah yerini güneşe bırakırken, kar ve buzlanma nedeniyle ulaşımda sıkıntı yaşandı. Belediye'de kriz merkezi oluştururken, Belediye Başkanı Atilla gece boyunca ekipleri denetledi.

Kar çilesi

Üç günden beridir Diyarbakır ve ilçelerinde etkili olan kar yağışı ve tipi dün sabah yerini güneşe bırakırken, kar ve buzlanma nedeniyle yaya ve ulaşımda büyük sıkıntılar yaşandı. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde "kriz merkezi" oluşturularak, ilçe belediyelerin de işbirliğiyle kar temizleme çalışmaları aralıksız sürdürürülürken, bazı vaatandaşlar ve sürücüler kar yağışıyla ilgili yeterli önlem alınmadığından yakındı.

KAR ETKİSİ FELÇ ETTİ

Kırsal ve kent merkezinde son yılların en yoğun kar yağışı ve tipi yaşamı bir çok alanda olumsuz etkileyerek adeta felç etti. Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle Diyarbakır Valiliği, 2 gün süreyle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan özellikle hamile ve engelli personele idari izin verirken, Meteoroloji 15'inci Bölge Müdürlüğü, bölge genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksamalar, buzlanma, don olaylarına karşı vatandaşları sürekli dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulunuyor.

YERİNİ GÜNEŞE BIRAKTI

Kar yağışı ve tipi, dün sabah itibariyle yerini güneşe bırakırken, kar nedeniyle çok sayıda arac trafiğe çıkamadı. Sürücüler 20 santimetreyi aşan karı araçlarından temizleyip, çalıştırma çabası içerisinde oldukları görülürken, bazı araçlar donma nedeniyle çalıştırılamadı. Buarada, şehrin belirli noktalarında trafiğe çıkan araçların sürücülerinin ise yolların karlı ve buzlu olması nedeniyle bir hayli zorlandı.

Merkez Yenişehir ilçesinde bulunan ve her kar ve buzlanmada adeta buz pistine dönen Ofis Alt Geçit bölgesi önceki gece ve dün sabahta, sürücülerin korku tüneli oldu. Seyir halindeki bir çok araç, yolun kaygan olması nedeniyle maddi hasarlı kazaya neden oldu. Özel halk otobüsü ile kamyonet çarpıştı. Şehir merkezindeki alt ve üst geçitlerde buzlanma nedeniyle bir çok sürücü eltarnatif yolları tercih etmek zorunda kaldı.

Buarada sabah işe gitmek üzere evden çıkan vatandaşlar da kaldırımlarda yürümekte zorluk çektı. Esnaf işyerlerinin önündeki karı temizlerken, belediye ekipleri de sabah saatlerinden itibaren kar kürekleriyle kaldırımlardaki karı temizledi.

HAVA ULAŞIMINI ENGELLEDİ

Buarada öncekigece etkili olan kar yağışı ve tipi hava ulaşımını da olumsuz yönde etkiledi. Diyarbakır Havalimanı'ndan gece Ankara ve İstanbul'a yapılması gereken 6 uçak seferi karşılıklı olarak iptal edildi. Diyarbakır Hava Meydan Müdürlüğü ekiplerinin zor şartlarda gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda pistteki kar sabah saatlerinde temizlendi. Ardından uçak seferleri dün sabah itibariyle normale dönerek, gerçekleştirilmeye başladı.

TEPKİ GÖSTERENLER OLDU

Buarada, Büyükşehir Belediyesi, kentte etkili olan kar yağışı nedeniyle karla kaplanan kaldırımları temizleme çalışmalarını sürdürürken, bunu yetersiz gören ve önlemlerin uyarılara rağmen zamanında alınmadığından yakınan vatandaşlar özellikle araç trafiğinde büyük sıkıntı çektiklerini ifade ederek, tepki gösterdi.

BELEDİYEDEN KRİZ MASASI

Belediye 350 personel ve 3 kar küreme makinesi ile karla mücadele çalışması yaparken, Belediye Başkan Vekili Cumali Atilla'nın talimatıyla kriz merkezi oluşturdu.

Merkez Yenişehir, Bağlar, Sur ve Kayapınar ilçelerindeki bulvar, cadde ve sokak kaldırımları ile kent meydanlarında kar küreme ve tuzlama çalışmaları, 350 personel ve 3 kar küreme makinesi ile yapılırken, çalışmalar sonucu bulvar, cadde ve kaldırımlarının çoğu kardan temizlendi. Kardan temizlenen kaldırımların vatandaşlar tarafından rahatlıkla kullanıldığı, tüm bulvar, cadde ve kaldırımlarının kardan temizledikten sonra buzlanmaya karşı tuzlama ve solüsyon çalışmalarına ağırlık verileceği öğrenildi.

BAŞKAN ATİLLA DENETİMDE

Buarada, önceki geceden itibaren sürekli dışarıda bulunan ve denetimler yapan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili olarak görevlendirilen Cumali Atilla, kar mücadele çalışması yürüten ekipleri sık sık denetleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Belediye ekipleri karla mücadeleyi gece gündüz aralıksız sürdürüyor. Ekipler çalışmalarını, 6 kar küreme ve tuzlama aracı ve 4 greyder ile kentin tüm bölgelerinde yürütüyor. Belediyedeki kriz masasına gelen çağrılara yetişmeye çalışan belediye ekipleri, sıkıntıların yaşandığı yerlere anında müdahale ediyor. Hastane ve sağlık ocaklarının bulunduğu yollarda temizleme çalışmaları yapılırken kaldırımlar da kardan temizleniyor. Karla mücadele kapsamında yollara 500 ton tuz ve 2 bin 500 ton mucur döküldü.

GÜNEŞ KARLARI ERETTİ

Güneşin etkili olması ile trafik yoğunluğunun yaşandığı caddelerde kar erirken, akşam saatleri için don uyarısı yapıldı.

ÇOCUKLAR YİNE KEYİLİYDİ

Parklar, Sur dipleri ve binaların kendilerine ait parklarında biriken kar, özellikle gençlerin ve çocukların uğrak yeri oldu. Kartopu keyfini çıkarmanın yansıra, oluşan karpostal görüntülerde bol bol fotoğraf çekilmesi dikkat çekti.

SİLVAN'DA KAR TEMİZLİĞİ

Silvan Belediyesine bağlı ekipleri,  ilçe genelinde etkili olan kar yağışının ardından ulaşımın aksamaması ve vatandaşların mağduriyet yaşamaması için ana arter, cadde, sokak ve meydanlarda, araç ve yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde çalışmalarını sürdürüyor.

İçişleri Bakanlığınca Silvan Belediye başkan vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Adem Çelik, yaptığı açıklamada, vatandaşların kar yağışından fazla etkilememesi için gayret gösterdiklerini bildirdi.

Çelik, "Bir kaç gündür yoğun bir şekilde başlayan kar yağışı nedeniyle kapanan 40 mahallemizin yolunu açtık. Belediye ekiplerinin sokak ve caddelerde kar küreme ve temizleme çalışması devam ediyor." ifadelerini kullandı.

GÜNEYDOĞU KARA'A TESLİM

Doğu ve Güneydoğu'da son bir haftadan beri etkili olan kar yağışı, son 2 gün içerisinde tipi ve fırtına ile birlikte günlük yaşamı felç etti. Bingöl'ün Karlıova İlçesi'nde sabah saatlerinde hayvanlarına yem vermek için evinden çıkan 60 yaşındaki Ömer Aydın, kara saplandı ve donarak öldü. Elazığ, Batman, Siirt, Şırnak ve Bingöl'te toplam bin 448 köy ulaşıma kapandı. Bir çok kentte kamu kurumlarında çalışan hamile ve engelli personele valilikler tarafından izin verildi.

 KAPANAN YOLLAR

Bingöl'de bir haftadır süren yoğun kar yağışının ardından bugün etkili olan tipi ulaşımı olumsuz etkiliyor. Tipi nedeniyle Bingöl-Erzurum, Bingöl-Muş ve Bingöl-Elazığ karayolunda ulaşım sağlanamıyor.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle Bingöl'den Muş'a giden çok sayıda araç Bingöl-Solhan karayolunun Masala mevkisinde yolda kaldı. Tipi nedeniyle görüş mesafenin 10 metreye kadar düştüğü bölgede, karayolları ekipleri mahsur kalan vatandaşlara yardımcı olurken diğer taraftan da yol açma çalışmalarını sürdürüyor.

Trafik ve Karayolu ekipleri, sürücüleri yola çıkmadan önce araçlarında zincir ve çekme halatı bulundurmaları konusunda uyardı.

Öte yandan, Muş'a gidecek araçlar yolun kapalı olması nedeniyle Bingöl kent merkezinde Kervansaray mevkisinde bekletiliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi