Katliamdan kurtulmuştu

Diyarbakır'da 12 yıl önce PKK'lı teröristlerin bombalı saldırısından yaralı kurtulan ve teröre inat eğitimini sürdürüp diş hekimi olan Vedat Bora, ilk tercihi Şırnak'ta bölge halkına sağlık hizmeti sunuyor.

Haberler 03.01.2020 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 12 yl önce PKKllarn bombal saldrsndan yaral kurtulan ve teröre inat eitimini sürdürüp di hekimi olan Vedat Bora, ilk tercihi rnakta bölge halkna ifa datyor.

Diyarbakrn merkez Yeniehir ilçesindeki bir dershane önünde 3 Ocak 2008de PKKl teröristlerce askeri servis aracnn geçii srasnda düzenlenen, örenciler Eren ahin Eronat, Salih Ekinci, Melek pek, Rdvan Süer, Ferhat Mutlu ve Engin Takn ile veli Cengiz Kayay hayattan koparan, 73 kiinin yaralanmasna neden olan hain saldr, hafzalardan silinmedi.

Saldrdan yaral kurtulanlardan biri de o dönem 8. snf örencisi olan Vedat Bora. Liselere giri snavna hazrlk için dershaneye giden Bora, arkadalaryla selamlat srada bomba yüklü araç patlatld.

Saldrda boynuna arapnel parças isabet eden, yüzünde, ellerinde ve vücudunun çeitli yerlerinde yanklar oluan Bora, hastanede yaklak 45 gün tedavi gördü. Saldrdan 6 gün sonra bilinci açlan, boynundaki yara nedeniyle bir ay konuamayan Bora, ruhen ve bedenen ald yaraya ramen hayata smsk sarld.

Teröre inat eitimini azimle sürdüren Bora, hastane sürecinde kendisine yakn destek sunan hekimlerden etkilenerek salk alannda hizmet vermeye karar verdi. Dicle Üniversitesi Di Hekimlii Fakültesini kazanan Bora, fakülteden mezun olduktan sonra atand ilk tercihi rnakta bölge halkna hizmet vermenin gururunu yayor.

- çok canlar yitirdik ama eksilmedik

Yaad zorlu süreci AA muhabirine anlatan Bora, dershane önündeyken patlamann gerçeklemesiyle arkadalaryla etrafa savrulduklarn söyledi. Olayn oku nedeniyle üzerindeki alevleri çok sonradan fark ettiini ifade eden Bora, olaydan hemen sonra hastaneye yetitirildiini, o anda duyduu son cümlenin Hayati tehlikesi var. Ameliyathaneyi hazrlayn. olduunu aktard. 6 saat süren ameliyatn ardndan 6 gün sonra gözlerini açabildiini belirten Bora, yaklak 45 gün youn bakmda tedavi gördüünü anlatt.

Hedefleri bölge halk okumasnd. Dershane önü seçilmiti. Bölge halknn geri kalmas, okumamas gibi birçok nedenle yapld. diyen Bora, sözlerini öyle sürdürdü:

Onlara en güzel cevab bugün geldiimiz konumla, elimize aldmz mesleimizle vermi oluyoruz. Bu yurdun insan yllarca teröre kar dik duruundan taviz vermedi. Onlarn darbeleriyle biz daha da güç kazandk. Onlarn vurduu darbeler daha da bizi hrslandrd. Sadece bizim olay deil. Bizden önce ve sonra da ne yazk ki benzer olaylar yaadk. çok canlar yitirdik ama eksilmedik. çimizde daha da çoaldk. Bugün bir doktorum, yurduma, milletime, memleketime salk alannda hizmet ediyorum. Bizim yaadmz olayn bir bakasnn yaanmasna gerek yok. Bata Diyarbakr halk olmak üzere tüm bölge halknn gereken dersi çkarmas gerektiini düünüyorum.

- Bölge halkna severek hizmet ediyorum

Terörden birinci derece darbe aldn, fiziki olarak yaralar hala bedeninde tadn belirten Bora, terörün bölge halkna yllarca maduriyet yaattn vurgulad. Bora, her eye ramen kaçmak yerine mücadele vererek di hekimi olduuna iarete ederek Diyarbakrlym, rnak tercih ettim. Severek, isteyerek, heyecanla gittim. u an hala o heyecanm, sevgimi koruyorum. Bölge halkna severek hizmet ediyorum. Bölge halknn çok güzel eyleri hak ettiini düünüyorum. eklinde konutu.

- Onlar vurdu, pes etmedik

Vedat Bora, saldrnn 12. ylnda Diyarbakra geldiini anlatarak madurlar olarak bu saldrnn hafzalardan silinmesini istemediklerini söyledi. Bora, öyle konutu:

Yaadm bu elim olay, travmay unutmadm, unutmayacam ve unutmak gibi bir kaçm da söz konusu deil. Aksine hafzalarda diri tutup toplumun hafzasnda yer edinmesi için anlatacam. Bu acy birinci dereceden yaadk, baka insanlarn bu tip aclar yaamamas için bu tür eylerin unutulmamas ve çeitli derslerin çkarlmas gerektiini düünüyorum. Toplumun iyilii adna benim için zor olsa da olay unutmak yerine hafzamda taze tutacam. rnak deil, yurt dnda da olsaydm yine bugün buraya gelirdim. Bunu üzerimde bir sorumluluk olarak görüyorum.

- Daha güzel günlere merhaba diyeceiz

Bölgede vatandalarn teröre kar duruunun önemli olduuna dikkati çeken Bora, Diyarbakr annelerinin aylardr evlatlarna kavumak için oturma eylemi yaptn, bir mücadele yürüttüünü ifade etti. O annelerin ellerinden öptüünü aktaran Bora, Ciddi bir cesaret örnei. Evlatlarn, canlarn istiyorlar. Baka evlatlarn bu ekilde heba olmamas adna bir duru sergiliyorlar. Diyarbakrda böyle bir eylemin yaplmas ciddi anlamda önem ifade ediyor. çok güzel bir ey, bölge halk artk terör korkusunu da yendi. Bunun baz eyleri daha da kolaylatracan düünüyorum. diye konutu.

Teröre tepkisini dile getiren Bora, Bu vatann evlatlar okurken, elleri kalem tutarken öldürüldü, canlarna kyld. Onlar vurdu, pes etmedik, ylmadk, azmettik, hedefimize daha da balandk. Terörün sonunun çok yakn olduunu görüyoruz. nallah el birliiyle sonunu getireceiz ve daha güzel günlere merhaba diyeceiz. dedi.

Ana Sayfaya Git