"Kendi memleketimizde zulme uğruyoruz"

Maden'de heyelan riski nedeniyle konut ve iş yerlerini boşaltmak için kendilerine 5 gün ek süre verildiğini belirten vatandaşlar, mağduriyetlerinin giderilmediğini, kendi memleketlerinde zulme uğradıklarını belirttiler.

Haberler 14.05.2019 - 02:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Maden ilçesinde binlerce kiinin yaad Camikebir Mahallesinde heyelan riski nedeniyle yüzlerce ev ve i yerinin boaltlmasna karar verildi. Toprak kaymalar ve baz evlerde çatlamalarn yaand ilçede vatandalara bulunduklar yerleri boaltmalar için 5 gün ek süre verildi.

çileri Bakanl Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlnca (AFAD) hazrlanan Maden lçesi Camiikebir Mahallesindeki Aktif ve Olas Heyelan Alanlarnn Jeolojik-Jeoteknik Deerlendirme Raporuna istinaden heyelan riski bulunan afete maruz alanlardaki binalarn boaltlmasna yönelik hazrlklar devam ediyor.

Kamu binalar tahliye edildi

Elaz Valiliinden yaplan yazl açklamada, afete maruz bölgede kalan ilçe kaymakaml, lçe Milli Eitim Müdürlüü, belediye lojman ve i yerleri ile kamuya ait dier baz binalarn tahliye edildii belirtildi. Bu kurumlarn geçici olarak, ilçe merkezinde belirlenen binalarda hizmetlerine devam edecei kaydedildi.

lçede u anda, Anadolu Lisesi, Belediye Düün Salonu ve Frat Elektrikin ana trafosunun bir bölümü de tahliye edilmi durumda. lçenin hemen giriinde bulunan ve önemli bir geçi güzergh olan tarihi köprü ise araç trafiine kapatlm. Araç ve yaya trafiine açk olan dier ana köprünün ise ayaklar çatlam ve hasar görmü durumda.

Heyelan riski bulunan afete maruz alanlarda kalan 278i konut, 232si i yeri olmak üzere toplam 510 binann tahliye edilmesi durumunda çar tamamen boaltlm olacak. Doduklar topraklardan ayrlmay istemediklerini belirten bölge sakinleri ise kendilerine 5 gün ek süre tanndn, maduriyetlerinin giderilmediini ve bu durumda kendi memleketlerinde zulme uradklarn belirtiyor.

Bize sadece, Buradan çkn, gidin. denildi

Kendilerine sadece, Buradan çkn, gidin. denildiini belirten vatandalar, büyük bir maduriyet yaadklarn ve bu maduriyetlerinin hiçbir yetkili tarafndan görülmediini dile getirdiler.

Yaananlara tepki gösteren Madenliler, devletin burada 2 ylda yapamad iin, kendilerinden 5 günde istendiine vurgu yaparak, gidecek yerlerinin olmadn söylediler.

Devletin, acilen bir kriz masas oluturmas, evlerini ve i yerlerini terk edecek vatandalara ilk etapta madur olmayacaklar bir ekilde ödeme yapmas gerektiinin altn çizen Madenliler, son boaltlmas istenen bölgelerin heyelan riskiyle kar karya olmadn da savundular.

Hafriyatn dökerek heyelan riskine neden olan fabrikann halen çaltn, fakat kendilerinin bu bölgeyi terk etmelerinin istendiini ifade eden Madenliler, asl gerçeklerin halka anlatlmadn, Madene büyük bir zarar veren fabrikann güçlü ellerde olduu için kimsenin kendilerine dur diyemediini savundular.

Madenliler, daha önce onlarca defa söz konusu tehlike için yetkili mercilere bavurduklarn, ancak herhangi bir sonuç alamadklarn kaydettiler.

Emrivaki bir ekilde bir nevi tehdit edildiklerini söyleyen Madenliler, ev ve i yerlerini boaltmamalar durumunda, su ve elektriklerinin kesileceinin kendilerine iletildiini belirttiler. Yüzlerce insann maduriyet yaadn anlatan Madenliler, gidecek bir yerlerinin olmadnn altn çizdiler.

Devletin, kendilerine bir çk yolu göstermediini ve ne yapacaklarn ardklarn ifade eden Madenliler, yaadklarn anlatt.

81 yandaym ve gidecek yerim yok

Sait Özer de unlar söyledi:

81 yandaym. 10 daire ve 5 dükknmn hepsi boaltld. imdi de diyorlar ki 3 gün içerisinde çk. Bunu israil Filistine yapmaz. Devlet gelip yerimizi istimlak da etmiyor. Ben bu ev ve dükknlarm brakp nasl gideyim, gidecek yerim de yok. ayet evimizi ve dükknlarmz istimlak ederlerse çkarz, yoksa bizlere karmasnlar. Evimde hasar adna hiçbir çatlak yok. 1969 ylnda yapld gibi aynen duruyor.

Devlet benim param versin, çkp gideyim

Zülfükar Torun ise unlar kaydetti:

Ben burada yllardr esnafm, böyle bir ey görmedim. Benim burada 300-400 bin liralk malm var. Bu mal nereye götüreceim, nasl satacam. Devlet benim param versin, çkp gideyim. Köprü harici hiçbir yerde çatlak yok, köprüyü yapsnlar, dökülen hafriyat kaldrsnlar. Buras Osmanl döneminden kalma bir yerleim yeridir. Buras Osmanl zamannda il idi. Braksnlar yerimizde rahat edelim. Yer yapsnlar, göstersinler oraya gidelim, oda yok. Kamulatrma, maduriyet giderme yok.

Ana Sayfaya Git