‘Kenger’ festivali

Kayapınar Belediyesi’nce Karacadağ bölgesinde bazalt taşının olduğu bütün yerlerde yetişen ‘kenger’ bitkisinin farkındalığını artırmak amacıyla etkinlik düzenlendi.

Haberler 11.04.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kayapnar Belediyesince, Diyarbakrda skça tüketilen ve salk açsndan faydal olan kenger bitkisini tantmak ve farkndal artrmak amacyla bir ilki gerçekletirdi. Kayapnar Belediye Bakan Mustafa Klçn talimat ile lçeye bal Harmandi Köyünde kenger etkinlii düzenlendi. Kayapnar Belediye Bakan Yardmcs Emine Kahraman, Kültür leri Müdürü Mustafa çelik, Harmanardi Köyü Muhtar Nurettin Kerpiç, köylüler ve çok sayda davetli katld.

YNE BR LK: KENGER ETKNL

Etkinlik çerçevesinde Kayapnar Belediye Bakan Yardmcs Emine Kahraman ve beraberindekiler, Harmanardi Köyü Muhtar Nurettin Kerpiçin evi ziyaret etti. Ziyaretin ardndan Dengbejler tarafndan Kürtçe ve Zazaca klam ve stranlar söyledi. Dengbej dinletisinden sonra kengerden yaplan 5 çeit yemek davetlilere ikram edildi. kramn ardndan Kayapnar Belediye Bakan Yardmcs Kahraman ve beraberindekiler, tarladan kenger çkarlmasna katldlar. Etkinlik tatl ikram ile sona erdi.

KARACADA YÖRESNDE YETYOR

Kenger ile ilgili bilgi veren Kayapnar Belediye Bakan Yardmcs Emine Kahraman, Kenger bitkisinin Karacada volkanik bölgesindeki bazalt tann olduu bütün yerlerde yetitiini ifade ederek, Kengerin dikenli bitkilerden olduunu söyledi. Yaplan aratrmalarda kenger bitkisinin vücudun birçok organna antioksidanlarn dar atlmasnda büyük faydalar olan bir bitki olduunu vurgulayan Kahraman, Ayrca sindirim sistemine yardmc olur. Özellikle karacierin zehirli atklarn dar atlmasna büyük faydas var. Tohumsuz doal bir bitkidir. Tamamyla Organiktir. nsan elinin ve tohumlamann bulamad bir bitki. Halkmz için aslnda birazda felsefi deeri olan bir bitkidir. öyle ki; Birinci ve kinci dünya savanda malumunuz bütün dünyada ve ülkemizde gda sknts yaanyor. Hatta buna ktlkta diyen vatandalarmz var. Buna Kürtçede Xala diyorlar. Bu bitkinin çkmasyla kendi yaamlarn sürdürdüklerini ifade ediliyor. Bu bitki sayesinde yaadklarn söylüyorlar. çünkü o yllarda büyük bir gda sknts vard. Ondan dolay kuaklarmzda daha büyük bir anlam ifade etmektedir. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi yetkilileriyle yaptmz görümede bugüne kadar bu bitkiyle ilgili herhangi bir aratrma yaplmam. Sadece bir profesör hocamzn bir makalesi ve bir de tez aamasnda olan bir konusu var diye konutu.

FESTVALE DÖNÜTÜRÜLECEK

Kahraman, Kayapnar Belediyesi olarak, kenger etkinliinin ileride festivale dönütürülmesi için gerekli çalmalarn yaplacana deinerek, Malumunuz Avrupada ve gelimi ülkelerde çok basit bir bitki veya bir meyve için bile festivaller düzenleniyor. Bilindii üzere festivaller o kentin ve o ehrin gelirine büyük katk sunuyor. Mesela domatesi örnek verirsek; birbirlerine atlnca bir festivale dönütürülüyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git