Konak metruk yapılar içinde

Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılan yaklaşık 500 yıllık İskender Paşa Konağı, metruk olarak terkedilmiş yapılar arasında kayboluyor.

Haberler 06.07.2019 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kanuni Sultan Süleyman zamannda Diyarbakr 12inci Valisi skender Paa tarafndan 1551 ylnda yaplan tarihi dokusuyla dikkat çeken 500 yllk skender Paa Kona, metruk olarak terkedilmi yaplar arasnda kayboluyor.

Diyarbakrda Osmanllar döneminde kenti yöneten varlkl ailelerin yaad 500 yllk konaklar, son dönemlerde yaplan restorasyon çalmalarndan sonra ilgisiz brakld.

Sur ilçesinde, tarihi ve kültürel geçmilerine uygun ekilde restore edilen neredeyse 5 asrlk konak, 40a yakn odas, geni avlular, haremlik ve selamlk bölümleri, büyüklükleri ve ihtiamyla hayranlk uyandran skender Paa Kona, kentteki 446 tescilli ev arasnda bulunan konaklardan biridir. Konan avlusunda yine 500 yllk dev çnar aaçlar yer alyor.

Yaklak 4 senedir ihale ile bu tarihi meknda iletmecilik yapan Abdulkadir Ikl, yapnn tarihi hakknda bilgi vererek, Kanuni Sultan Süleyman zamannda Diyarbakr 12inci valisi skender Paa tarafndan 1551 ylnda yaplm. Diyarbakra gelen skender Paa, Fatih Paa, Ali Paa gibi valiler, yaptrdklar konaklarn yannda cami de yaptrmlar. Bu konan da tam karsnda Diyarbakrn 12inci Valisi skender Paa tarafndan ayn yl camisi ina edilmi. dedi.

Tarihi yaplara yönelik yaplan restorasyon çalmalarna da deinen Ikl, Buras vakflar bölge müdürlüü tarafndan restore edildi ve ihalesi yapld. 4 sene önce biz buray kiraladk. lk açtmz dönemde ilerimiz iyiydi. Olaylar cereyan edince ilerimiz sekteye urad, mekn kapattk. ifadelerini kulland.

Ulam noktasnda ikyetler iitiyoruz

Sur ilçesinde genel olarak en büyük skntlardan biri olan ulam konusunda ikyetler iittiklerini dile getiren Ikl, Ulam noktasnda müterilerden ikyetler iitiyoruz. Bu tarihi yapnn metruk binalar arasna sktrlmasndan rahatszlk duyduklarn dile getirdiler. eklinde konutu.

Dier tarihi yaplara gösterilen hassasiyetin buraya da gösterilmesi gerektiine dikkat çeken Ikl, Ulu Camiye baktmzda tarihi yap olmas dolaysyla çevresi mükemmel bir görsellie kavumu. Biz ve müterilerimiz bu yapnn gün yüzüne çkarlmasn, metruk yaplar arasnda kaybolmamasn istiyoruz. Hazreti Süleyman, Ulu cami ve birçok tarihi meknn çevresindeki engeller nasl aldysa bu engeller de alabilir. diye belirtti.

Yetkililere seslenen kl unlar söyledi:

Yetkililerden, böyle tarihi bir yerin, güzel bir görünüme sahip olmasn, ulamn salanmas konusunda gerekli giriimlerin yaplmasn istiyorum. u an etrafmzdaki kötü görüntüler, koullar ve ulamn zor olmas yapmz da kötü hale getirmi.

Ana Sayfaya Git