Kontak mı kapatalım

Akaryakıta gelen zamlardan dolayı iş yapamaz hale geldiklerini belirten ticari taksilerle ilçe ve şehirlerarası taşımacılık yapan şoförler, yapılan zamlara tepki gösterdi.

Haberler 08.01.2020 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akaryakta yaplan zamlarn kendilerini olumsuz etkilediini ifade eden ilçe ve ehirleraras tamaclk yapan sürücülerle ticari taksi oförleri, yetkililere çarda bulunarak, artk zam yaplmamas ve fiyatlarda indirime gidilmesi talebinde bulundu.

Benzin, motorin ve LPGye yaplan zamlar vatanda, esnaf ve tamaclk yapan tüm sektörleri olumsuz etkiliyor. Geçtiimiz 2019 ylnda benzine 15, motorine 13 ve LPGye ise 8 defa zam yapld. Benzinin litre fiyat 7 TLnin üzerine çkarken, motorinin litre fiyat ise 7 TLye dayand.

Yetkililerden talebimiz akar-yakt fiyatlarn düürmeleridir

Akar-yakta yaplan zamlarla kazançlarnn yar yarya dütüünü belirten taksi oförü Ahmet Karaman,

8 yldr otogarda taksi oförlüü yapyorum. Burada kirac olarak taksicilik yapyoruz. Akar-yakta zam gelmeden önce bir günde 300 lira kazanrken, u an 100 lira kazanyoruz. Yakta sürekli zam yapld için aldmz bütün paray yakta veriyoruz. 2 yl önce aldmz yakt fiyat 3-4 lira iken u an 6 ile 6,5 lira arasndadr. Zamlar sürekli yaplrken taksimetreye ayn ekilde zam yaplmyor. Bu durumdan ikyetçiyiz. dedi.

Yetkililere seslenen Karaman, Bizler kiracyz kira paras m verelim? Eve mi bakalm? Sigortamz m yatralm? Arabann sanayi bakmn m yapalm? Yani ksacas bizler de ne yapacamz bilmiyoruz. Yetkililerden talebimiz akar-yakt fiyatn düürmeleridir. ifadelerini kulland.

Yakt fiyatlar artarsa bugün ben yarn baka bir arkadamz ii brakr

Müterilerden aldklar ücret ile yakt fiyatlarna yaplan zamlarn doru orantl olmadn belirten bir dier taksi oförü Kadri Akçar, her yakt aldklarnda farkl bir tutar ile karlatklarn söyledi.

Akçar, Akar-yakta yaplan zamlar bizi her açdan etkiliyor. Daha önce 3-4 liraya aldmz yakt u an 7 liraya kadar çkt. Dünya sralamasna bakld zaman, yakt fiyatlar en yüksek ülke srlamasnda ilk 10 ülke içerisindeyiz. dedi.

Yakt fiyatlarnn artmas durumunda kontak kapatmak zorunda olacaklarn belirten Akçar, Biz kazancmz için ticaret yapyoruz. Yakt fiyatlar bu ekilde olursa maalesef bugün ben yarn baka bir arkadamz bu ii brakr. Bu ekilde bütün arkadalar kontak kapatm olacak. Nihayetinde sektör çöker ve bu ii yapacak kimse kalmaz. Yolcular da bu durumdan mustarip olacak. ifadelerini kulland.

Akçar, Buradan yetkililere sesleniyorum yakt fiyatlar iine bir el atsnlar. Yaplan u zamlar durdursunlar. Dier ülkeler halklarna nasl uygun fiyata yakt verebiliyorsa bizde kendi hükümetimizden bunu sunmasn istiyoruz. eklinde konutu.

Vatanda madur etmemek için zararna da olsa seferlerimizi yapyoruz

Yüksek akaryakt fiyatlarnn kendilerini olumsuz etkilediini belirten otobüs firmas yetkililerinden çetin Taklmaz, Mazot fiyatlar çok pahal. Bu da bizi çok etkiliyor. Örnein; stanbula giden bir aracmz 46 koltuklu ama bugün gidecei seferde sadece 8 yolcu bulunmaktadr. Böyle bir durumda bile vatanda madur etmemek için zararna da olsa mecburen seferlerimizi yapyoruz. dedi.

Yetkililerden akar-yakt fiyatlarn düürmesini istiyoruz

40 yldr ehirleraras oförlük yaptn söyleyen Veysel Ylmaz, akaryakt fiyatlarnn yükselmesinin kendilerinin olumsuz yönde etkilediini söyledi.

Ylmaz, Ben 40 yllk oförüm. Akaryakt fiyatlarnn yükselmesi bizleri olumsuz yönde etkiliyor. K aylar olduu için bilet fiyatlar da çok düüktür. Bu durum da bizi etkiliyor. Bizim bir aracmzn stanbula gidip gelmesi en az 6 bin liraya mal olmaktadr. Maalesef imdilerde oför olarak mazot parasn çkarabilirsek sevinir hale gelmiiz. dedi.

Yetkililerden akaryakt fiyatlarnn düürülmesini istediklerini söyleyen Ylmaz, En büyük talebimiz de budur. Bizler gerçekten madur durumdayz. lgililerin gelip bizleri görmesini ve halimizi anlamalarn istiyoruz. ifadelerini kulland.

Akaryakta yaplan zam bizden çok yolcularmz etkiliyor

Zamlarn kendilerinden ziyade vatandalar etkilediini söyleyen ehirleraras otobüs oförlerinden, Mehmet Sait Aslan, Akaryakta yaplan zam bizden çok yolcularmz etkiliyor. dedi.

Aslan, Bizlerde ister istemez zamlardan dolay bilet fiyatlarna art yapyoruz. Ben akaryaktlara yaplan zamlarla ilgili unu söylemek istiyorum. Hükümetimiz uçak gibi toplu tama araçlarna Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi yapt gibi, bizlere de bu tür imknlar salarsa hem biz rahat edeceiz hem de yolcularmz rahat edecektir. dedi.

Zamlardan dolay 80 minibüsten 40 minibüse dütük

Kalkan, Akaryakta sürekli zam geliyor. Bizler ilçelere sefer yapyoruz. Buradan ilçelere belediye otobüsleri de sefer yapyor. Bu durum bizleri çok kötü etkiliyor. Biz firma olarak geçen yl 80 araçlk bir filoya sahiptik. Akaryaktlara gelen zamlar, belediye araçlarnn ilçelere gitmesi, ekonomik kriz gibi etkenlerden dolay bu yl itibariyle araç filo saymz 40a dütü. 90 kilometrelik bir yol için 10 lira alyoruz. Bundan dolay 90 kilometrelik bir yolda yaktmz yakt parasn bile zor çkaryoruz. Ksacas yakt parasna çalr hale gelmiiz. Yetkiler bu duruma bir çare bulursa çok iyi olur. fadelerini kulland.

Geçimimizi zor yapyoruz

lçe seferleri düzenleyen Ferit çelik ise, zamlar tüm oförleri etkiledii gibi kendisini de etkilediini söyleyerek öyle konutu:

Akar-yaktlara yaplan zamlar bütün oförleri etkiledii gibi beni de çok etkiliyor. Benim aracm gidi-geli olarak 150 liraya yakn yakt yakyor. Yolcu olarak da 14 kii alyoruz. Firma olarak sra ile çaltmz için haftada 2 sefer yapabiliyorum. Bu durumda siz kendiniz hesaplayn ne kadar az kazanabildiimi. Gerçekten de bize bir ey kalmyor. Geçimimizi zor yapyoruz. Arabann giderinden tutun oför, çocuklar, ev, mutfak gibi birçok ihtiyacmz karlayamyoruz. Bunun üzerine yaktlarmza gelen zamlar daha çok belimizi büküyor.

Ana Sayfaya Git