Kozluk'un ‘Balıklı Göl'ü ilgi bekliyor

Kozluk ilçesinde bulunan ve 3 bin yıllık olduğu söylenen, 2008 yılında sit alanı ilan edilen balıklı göl, ilgi bekliyor. Göldeki balıkların kutsal olduğuna inanan yöre halkı, bölgenin turizme kazandırılmasını istiyor.

Haberler 22.06.2019 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kozluk ilçesi Oyukta köyüne bal Yeilyurt mezrasnrda bulunan balkl göl, görenleri büyülüyor. Bölge halk, 3 bin yllk olduu söylenen ve içindeki balklarn kutsal olduuna inanlan balkl gölün turizme kazandrlmasn bekliyor.

Mezra sakinlerinden Bar Kavak, gölün k aylarnda scak, yaz aylarnda ise souk olduunu söyledi. Kavak, Göl eski çalardan beri var. Balklar baka yerden getirilmemitir. Uzun ylardr bu göl ve balklar buradadr. Köyümüzde ayriyeten ehitliimiz var. Bu gölün ehitlie ait olduuna inanyoruz. Göldeki balklar hiç kimse yemiyor ve dokunmuyor çünkü ehitlie bal olduu için herkes korkuyor. K aylarnda gölün suyu çok snyor ve yazn da souyor. çou zaman vatandalar buraya geliyor ve bu gölün ifal olduuna inanyor. Biz köylüler olarak bu gölün suyundan faydalanmaya çalyoruz. Sit alan olduu için çalma yaplmyor. Bu yüzden bakmsz kalyor. Biz köylüler olarak burann elden geçirilmesini ve turizme açlmasn istiyoruz dedi.

Gölün durumu üzüntü verici

Garzan Kültür Sanat ve Turizm Dernei Bakan Erkan Barlk, gölün daha önce ziyaret olarak kullanldn anlatarak, Buradaki balklarn kutsal olduu inancna hakim. Halkn ritüeli haline gelen bu inan balklarn korunarak çamza ulamasna vesile olmu. Bölge halk balklarn kutsal inanc dnda, beli cilt hastalklarna iyi geldii söyleniyor. Mantar, sedef, egzama ve romatizmal hastalklara iyi geldiini ve ifa bulduklarn söylüyorlar. Balkl gölü sk sk ziyarete geliyor vatandalar. Biz de ziyarete gelerek ayaklarmz gölün içine soktuk balklar hemen ayaklarmza dadanp, mantarlar ve ölü derilerimiz kemirmeye baladlar. Kozluk halk bir an önce burann turizme kazandrlmasn istiyor. 2008 ylnda sit alalna çevrilen Yeilyurt Mezrasnn en önemli eseri olan balkl gölün bu ekli, vatandalar derinden üzmektedir dedi.

Ana Sayfaya Git