Kuduz alarmı

Lice ilçesine bağlı Üçdamlar köyü Kancer mezrasında cinsi öğrenilemeyen yabani hayvanların bölgeye yaydığı kuduz salgınından dolayı birçok hayvanın telef olması nedeniyle bölge karantinaya alındı.

Haberler 02.01.2017 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kancer mezrasnda yabani hayvanlarn, barnaklarda bulunan büyükba hayvanlar srmas sonucu baz hayvanlarn telef olmas üzerine köylüler durumu veteriner hekimlere bildirdi. Lice lçe Gda ve Tarm Hayvanclk Müdürlüü ekipleri durumdan haberdar olmalar üzerine harekete geçti. Ekiplerce bölgede yaplan çalmalar sonucunda alnan örnekler, Elaz Frat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde yaplan laboratuvar incelemelerinde kuduz (zoonos) tehisi konuldu. Kuduz vakas üzerine salk ekipleri, bölgede yaayanlar salk kontrolünden geçirerek, kuduz as yaptrd.

BÖLGE KARANTNAYA ALINDI

Kuduz vakas üzerine bölge veteriner ekiplerince karantina altna alnd ve bölgede bulunan hayvanlar da kuduz asndan geçirildi. Ayn zamanda bölgeye hayvanlarn giri çklar da geçici süreyle yasaklanrken, bölgeden süt ve süt ürünlerinin sat da durduruldu.

BÖLGE TEHDT ALTINDA

Veteriner hekimlerden edinilen bilgilere göre, kuduz hastaln bulatran yabani hayvan cinsinin tespit edilmediinden dolay bölge ciddi bir tehdit altnda. Kuduza yakalanan yabani hayvann ölmesi ve etinin yenmesi sonucunda baka yabani hayvanlara bulama riskinin yüksek olduu kaydedildi. Bölgede incelemelerde bulunan hekimler u uyarlarda bulundu: nsanlarda azda köpük, sudan korkma (yutak felci), yatalak durumlarnda ve hayvanlarda ise felçli dönem, saldrgan dönem ve sakin dönem (köpük, ate, böürme ve kabzlk) durumlarnda derhal salk merkezlerine ve tarm müdürlüklerine bavurmalar istenildi. Öte yandan kuduz vakasndan telef olduklar klinik tetkikleri sonucunda ispatlanan hayvanlarn bedeli devlet tarafndan 5te 4nün karlanaca kaydedildi.

Ana Sayfaya Git