"Kumar insanın zihni ve ruhi dengesini sarsar"

'Milli Piyango'ya ilişkin değerlendirmelerde bulunan âlimler, bu tür 'para oyunları'na tevessül etmenin Allah'ın yasaklarından olduğuna, bu yolla elde edilen paranın haksız kazanç olduğuna dikkat çekiyorlar.

Haberler 30.11.2017 - 08:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklaan ylba nedeniyle düzenlenen ve toplumu öz benliinden koparan farkl etkinlikler hakknda konuan limler, bunlar arasnda özellikle Milli Piyangonun, tam olarak görünmeyen ama insan ftratnda derin yaralar açan zararlarnn olduunu belirterek uyarlarda bulunuyorlar.

Kumarn her çeidinin haram olduunu belirten Diyarbakr merkez Kayapnar lçe Müftülüü Vaizi brahim Halil imek, kumar oynamann birçok zarar olduu gibi özellikle insann zihni ve ruhi dengesinin sarstn ifade etti.

slamn iyi eyleri emrettii gibi kötü eyleri de yasakladn belirten imek, kumarn insann zihni ve ruhi dengesini sarst gibi kiinin aile ve sosyal hayatn da olumsuz anlamda etkilediini söyledi.

Allaha inanan bir müminin mutlaka kötü alkanlklardan kendini sakndrmas gerektiini söyleyen imek, slam her iyi eyi emrettii gibi her kötü eyi de yasaklamtr. nsan beden ve ruhtan, ikisinden müteekkil olduundan dolay sadece bedene deil ruha yönelik de slamn koyduu ahkmlar, insan ruhen ve bedenen daha salkl yaamas için, daha mutlu ve huzurlu olmas için, emir ve yasaklar koymutur. Yüce dinimiz slamn, Kurann bak açsna göre, sünnetten gelen delillere binaen limlerimiz kumarn haram olduunu ifade etmilerdir. Yüce Allaha inanan bir müminin hayatna zarar gelmemesi için mutlaka ve mutlaka böyle kötü alkanlktan kendini sakndrmas gerekir. Kumar insann zihni ve ruhi dengesini kesinlikle sarsar. Ailevi hayat olsun, sosyal hayat olsun, çevresiyle ilikisi olsun bozulur. Hem ruhen hem sosyolojik olarak zararldr. Biz çevremize, sosyal yapmza eer faydal olmak istiyorsak mutlaka ama mutlaka kumar oynamamal, kendilerini atee atarmçasna oynayanlar da ellerinden tutup geri çekmeliyiz. Bu da bizim insanlmzn, imanmzn gereidir. ifadelerini kulland.

Milli Piyango gibi fiiller emek sarf edilmeden elde edilen gelirlerdir

Milli Piyangonun bir tarafn kazanmas ve bir tarafn da kaybetmesi esasna dayal olduu için kumar olduunu belirten imek, sözlerine öyle devam etti:

Kumar emeksiz gelen bir ey olduu gibi emektar olan, özellikle emek noktasnda hassasiyeti olan vatandalarmz, bizden önce Milli Piyangoya kar çkmalar gerekir. Milli Piyango gibi fiiller, emek sarf edilmeden elde edilen gelirlerdir. Emektarlarn hakkna tecavüzdür, haklarn yemektir. Emek hakkn savunan her kim varsa bu noktada hassasiyet göstermesi gerekir. Bakalarnn hakkna, kul hakkna girilmemesi için, aksi takdirde bunu göz ard ettiimizden dolay Allahn huzurunda hesap vereceimizin bilincinde olmamz gerekir.

imek, u noktaya da özellikle dikkat çekmek istiyorum; bu Milli Piyangoyu satan kardelerimiz veya vesile olan veya o yetkide olan, ellerinden gelen kiilere, yüce Rabbimiz her kim bir iyilie vasta, sebep olursa o iyiliin sevabnn ayns payda sebep olana gelir der. Ayn olarak kötülüe sebep olan, yanla sebep olan Milli Piyangonun haram olduuna bakasnn emeine el uzatma olduuna, kul hakkna bir nevi girdiine inandmz halde kalkp da bu biletleri satmaya vesile olma o yetkide olduumuz halde müdahale etmeme noktasnda, yani sebep olanlar noktasnda o tümünün günah kadar o sebep olana yüklenmi oluyor. Özellikle mümin, insanlk sfatn kendisinde tayan ve insanln kemali olan slam kabul eden kardelerimiz bu noktada daha çok hassas davranmaldr. Dier bir yönüyle dinimizde günah ilemek bir nevi atee, cehenneme girmenin vastasdr, buna inanyoruz. Elimizden geldiince hataya düenlerin elinden tutmaya çalalm. Her birimiz bu noktada sorumluluumuzun gereini yapalm. dedi.

Ana Sayfaya Git