"Kumar insanın zihni ve ruhi dengesini sarsar"

'Milli Piyango'ya ilişkin değerlendirmelerde bulunan âlimler, bu tür 'para oyunları'na tevessül etmenin Allah'ın yasaklarından olduğuna, bu yolla elde edilen paranın haksız kazanç olduğuna dikkat çekiyorlar.

Yaklaşan yılbaşı nedeniyle düzenlenen ve toplumu öz benliğinden koparan farklı etkinlikler hakkında konuşan âlimler, bunlar arasında özellikle 'Milli Piyango'nun, tam olarak görünmeyen ama insan fıtratında derin yaralar açan zararlarının olduğunu belirterek uyarılarda bulunuyorlar.

Kumarın her çeşidinin haram olduğunu belirten Diyarbakır merkez Kayapınar İlçe Müftülüğü Vaizi İbrahim Halil Şimşek, kumar oynamanın birçok zararı olduğu gibi özellikle insanın zihni ve ruhi dengesinin sarstığını ifade etti.

İslam'ın iyi şeyleri emrettiği gibi kötü şeyleri de yasakladığını belirten Şimşek, kumarın insanın zihni ve ruhi dengesini sarstığı gibi kişinin aile ve sosyal hayatını da olumsuz anlamda etkilediğini söyledi.

Allah'a inanan bir müminin mutlaka kötü alışkanlıklardan kendini sakındırması gerektiğini söyleyen Şimşek, "İslam her iyi şeyi emrettiği gibi her kötü şeyi de yasaklamıştır. İnsan beden ve ruhtan, ikisinden müteşekkil olduğundan dolayı sadece bedene değil ruha yönelik de İslam'ın koyduğu ahkâmlar, insanı ruhen ve bedenen daha sağlıklı yaşaması için, daha mutlu ve huzurlu olması için, emir ve yasaklar koymuştur. Yüce dinimiz İslam'ın, Kur'an'ın bakış açısına göre, sünnet'ten gelen delillere binaen âlimlerimiz kumarın haram olduğunu ifade etmişlerdir. Yüce Allah'a inanan bir müminin hayatına zarar gelmemesi için mutlaka ve mutlaka böyle kötü alışkanlıktan kendini sakındırması gerekir. Kumar insanın zihni ve ruhi dengesini kesinlikle sarsar. Ailevi hayatı olsun, sosyal hayatı olsun, çevresiyle ilişkisi olsun bozulur. Hem ruhen hem sosyolojik olarak zararlıdır. Biz çevremize, sosyal yapımıza eğer faydalı olmak istiyorsak mutlaka ama mutlaka kumar oynamamalı, kendilerini ateşe atarmışçasına oynayanları da ellerinden tutup geri çekmeliyiz. Bu da bizim insanlığımızın, imanımızın gereğidir." ifadelerini kullandı.

"Milli Piyango gibi fiiller emek sarf edilmeden elde edilen gelirlerdir"

Milli Piyango'nun bir tarafın kazanması ve bir tarafın da kaybetmesi esasına dayalı olduğu için kumar olduğunu belirten Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

"Kumar emeksiz gelen bir şey olduğu gibi emektar olan, özellikle emek noktasında hassasiyeti olan vatandaşlarımız, bizden önce Milli Piyango'ya karşı çıkmaları gerekir. Milli Piyango gibi fiiller, emek sarf edilmeden elde edilen gelirlerdir. Emektarların hakkına tecavüzdür, haklarını yemektir. Emek hakkını savunan her kim varsa bu noktada hassasiyet göstermesi gerekir. Başkalarının hakkına, kul hakkına girilmemesi için, aksi takdirde bunu göz ardı ettiğimizden dolayı Allah'ın huzurunda hesap vereceğimizin bilincinde olmamız gerekir."

Şimşek, "Şu noktaya da özellikle dikkat çekmek istiyorum; bu Milli Piyangoyu satan kardeşlerimiz veya vesile olan veya o yetkide olan, ellerinden gelen kişilere, yüce Rabbimiz 'her kim bir iyiliğe vasıta, sebep olursa o iyiliğin sevabının aynısı payda sebep olana gelir' der. Aynı olarak kötülüğe sebep olan, yanlışa sebep olan 'Milli Piyango'nun haram olduğuna başkasının emeğine el uzatma olduğuna, kul hakkına bir nevi girdiğine inandığımız halde kalkıp da bu biletleri satmaya vesile olma o yetkide olduğumuz halde müdahale etmeme noktasında, yani sebep olanlar noktasında o tümünün günahı kadar o sebep olana yüklenmiş oluyor. Özellikle mümin, insanlık sıfatını kendisinde taşıyan ve insanlığın kemali olan İslam'ı kabul eden kardeşlerimiz bu noktada daha çok hassas davranmalıdır. Diğer bir yönüyle dinimizde günah işlemek bir nevi ateşe, cehenneme girmenin vasıtasıdır, buna inanıyoruz. Elimizden geldiğince hataya düşenlerin elinden tutmaya çalışalım. Her birimiz bu noktada sorumluluğumuzun gereğini yapalım." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz