Kur'an-ı Kerim aşkı engel tanımıyor

Diyarbakır'da işitme engelli çocuk ve kadınlar, İl Müftülüğünce açılan kursta işaret diliyle Kur'an-ı Kerim öğreniyor.

Haberler 16.02.2018 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Müftülüü binasnda açlan kursta yalar 14 ile 35 arasnda deien 20 iitme engelliye Kuran- Kerim öretiliyor. Kursa katlan iitme engelli çocuk ve kadnlar, hem dini bilgi ediniyor hem de iaret diliyle Kuran- Kerim okuyor.

Eitmen Özlem Özkan, bir süre önce iaret dili eitimine katldn, ardndan iitme engellilere yönelik açlan kursta eitim vermeye baladn belirterek bu sayede iitme engelli kadnlarn Kuran örenme sürecine destek olduunu söyledi.

Özkan, hedefinin engelliler arasndan dini rehberler yetitirmek olduunu ifade ederek onlara slam dinini en güzel ekilde anlatmaya çaltn aktard.

Kursiyerlerin iaret dili sayesinde Kuran örendikleri için mutlu olduunu anlatan Özkan, Kursa 2 iitme engelliyle baladk. Daha sonra birbirlerine haber vermeleri ile yaptmz duyurular sayesinde 20 kii kursa katld. dedi.

- Gönül diliyle konuma boyutu var

Özkan, haftada 3 gün ders verdiini, iitme engellilere Kuran- Kerimi öretirken ilk balarda zorlandn dile getirerek öyle konutu:

itme engellilerle çalmak bir gönül ii. Gönül diliyle konuma boyutu var. Eitim faaliyetlerinde sabr çok önemli. Kavramlar anlama ve fark etme noktasnda biraz daha zorluk çekiyorlar. Dini kavramlar literatüre göre onlara verebilmek için zaman çok uzuyor. Normalde bir kiinin Kuran örenmesi iitme engeli bir kiinin örenmesinden iki kat daha hzl. Onlara eitim noktasnda, manevi noktada destek verdikçe onlarn da bize manevi geri dönüümü oldu.

- Ev ziyaretleri ile kursa katlm

itme engellilerle bire bir görütüüne, ailelerini ziyaret ederek kursa gönderilmeleri konusunda ikna ettiine dikkati çeken Özkan, Sur ve Yeniehir ilçelerindeki ailelerle irtibat kurduunu vurgulad.

Özkan, Ailelerin bizi tanmas gerekiyordu. Ben 3 örenciyi haftann 3 günü evinden gidip alyordum. Daha sonra kursiyerler Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin salad ücretsiz ulam imkan ile kursa gelmeye balad. dedi.

- Kuran okumay örendim, çok mutlu oldum

Kursiyerlerden iki çocuk annesi Nermin Zengin, Özkan araclyla kursa katlma amacnn dinini doru ekilde örenmek olduunu belirtti.

Zengin, engelli arkadalarnn vesilesiyle kurs düzenlendiini örendiini ifade ederek Kuran- Kerimi iaret diliyle örenmenin mutluluunu yaadn dile getirdi.

Betül Yldz (31), en büyük hayalinin Kuran- Kerimi örenip umreye gitmek olduunu bildirerek öyle devam etti:

Kuran- Kerimi örenmeyi çok istiyordum. Böyle bir yerin açlmas bizim için bir frsat. Kuran- Kerimi okumay örendim, çok mutlu oldum. aret dili süper bir ey, hayatm kolaylatryor. Umreye gitmek için de destek bekliyorum.

Fatma Bayram, Kuran okumann mutluluunu yaadn söyledi. Ailede tek iitme engelli olduuna dikkati çeken Bayram, unlar kaydetti:

Ablamlar Kuran- Kerimi okumay biliyordu. Ben de onlara sadece bakyordum, anlamyordum. aret dili de bilmedikleri için ben hep kenarda bekliyordum. Sabrettim sonra Allah bana da nasip etti. Kurstaki öretmenim sayesinde Kuran- Kerimi örendim. itme engelinin bir engel olmadn onlar da gördüler. Artk okuyabiliyorum, anlayabiliyorum. itme engelliler de bunu yapabiliyormu. Gerçekten inandk, baardk. Allah raz olsun.

Ana Sayfaya Git