Kürt yayınevlerine ayırımcılık yapılıyor

Ülkenin değişik kentlerinde düzenlenen kitap fuarlarına Kürt yayınevleri davet edilmiyor. Yayınevleri bunu, “Kürt dili ve edebiyatına karşı bir ayrımcılık” şeklinde değerlendiriyor.

Haberler 27.10.2021 - 13:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede 1995 ylndan beri Kürtçe yayncla önemli katklarda bulunan Avesta Yaynevi, sosyal medya üzerinden okurlarn neden fuarlara katlmyorsunuz? eklindeki sorusuna u yant verdi. Kitap fuarlar yaplmaya baland. Okurlar soruyor, maalesef hiçbirine katl(a)myoruz. Kartal fuarna yazl olarak bavurduk, cevap dahi alamadk. Batman, Van ve Ankara fuarlarna daha önce katlmamz engellendi, o yüzden bavurmadk. Baka seçenekleri zorlayacaz.

KESKN: KÜRTçE YAYINA KARI BR HASSASYET VAR

Avesta Yaynlar Genel Yayn Yönetmeni Abdullah Keskin, son yllarda ticari amaçla düzenlenen fuarlarn neredeyse kalmadn daha çok kentlerde belediye ve valilikler tarafndan organize edilen fuarlar gerçekletirildiini söyledi. Bu furlarn tantm ve dier edebi, sanatsal aktiviteler anlamnda yaynevleri için önemli olduuna dikkat çeken Keskin, ancak bavurduklar halde katlmak istedikleri fuarlara davet edilmediklerini belirtti.

Keskin, 7-8 yl önce Van ve Siirtte düzenlenen fuarlara katldk. Fuarlara katlan yaynevlerine genelde yer, konaklama gibi konularda yardmc olunuyor. 2018de Batmandaki fuara kendi imkanlarmzla katldk. Standmz youn ilgi de gördü. Ne varki daha sonra Batmanda düzenlenen fuarlara davet edilmedik. Geçen yllarda Vandaki fuara stant hazrladk, fakat standmzn saca kadar bile yer verilmedii için katlmadk dedi.

stanbul Kartaldaki fuara bavuru yaptklar halde davet edilmediklerini, Ankaradaki fuardan sonradan haberdar olduklarn belirten Abdullah Keskin, Kürtçe yaynclk meselesi bir semboldür, afitir. Okurlar da soruyor. Ama burada Kürtçe yayncla kar bir hassasiyet olduu anlalyor. Bundan bir süre önce de Mardinde yapmak istediimiz edebi bir panelimiz pandemi gerekçe gösterilerek engellendi. Siyasi bri aktivite deil, edebi, sanatsal bir aktivite ama fiilen bir yasak var ifadelerini kulland.

BATEY: GENEL BR POLTKA

Yaklak 8 yldr yayn hayatn sürdüren Sitav yaynevi sahibi ve editörü akademisyen Kahir Bateyi de, meselenin kayyumlarla ve valiliklerle balantl olduunu söyledi. Ne yazk ki son yllarda Kürtçe yaynevlerini davet etmiyorlar diyen Bateyi, Bu genel bir politika. Kürt dili ve edebiyatna kar ayrmclk politikas. Bu kabul edilemez. Nasl ki Türkiyenin her yerinde Türk yaynevleri fuarlara katlabiliyorsa, Kürt yaynevleri de katlabilmeli, yaynlarn okurlar ile buluturabilmeli dedi.

NBHAR: DAVET EDLMYORUZ, KEND MKANLARIMIZLA KATILIYORUZ

Yaklak 30 yayn hayatn süredüren Nbihar Yaynlar Genel Yayn Yönetmeni Süleyman çevik de, bu tartmann brikaç yl önce de yaandna dikkat çekti.

çevik, Bu tatma çktnda toplumda öyle bir alg oluuyor; Nbihar davet ediliyor ama dier Kürt yaynevleri davet edilmiyor. O zaman da söylemitim, imdi de söylüyorum; kimse bize davetiye göndermiyor. Yaz sonundan beri takip ediyoruz. Kürt kentlerinde fuar düzenleyen fiarmalarla iletiime geçiyoruz. Defalarca aryoruz, bu yl fuar var m yok mu diye soruyoruz. Buna ramen Silvan ve Midyattaki fuarlara katlmadk, Silvandaki fuardan haberdar bile olmadk dedi.

Siirtteki fuardan daha yeni haberdar olduklarn, Siirt, Batman ve Mersindeki fuarlara katlacaklarn belirten çevik, Kürt okurlarn kafasnda soru iareti olusun istemiyoruz; bizi de kimse davet etmiyor. mkanlarmz dahilinde takip ediyoruz. Ankaradaki fuardan böyle haberdar olduk ve katlyoruz. Nerede fuar olursa imkanlarmz el verdikçe katlacaz ifadelerini kulland.

KÜRT çALIMALARI MERKEZ RAPORU: K LER BR GER

Kürt çalmalar Merkezinin Mays 2021de hazrlad Kürt Kültürel Yaynclnn Maruz Kald Hak hlallerinin zlenmesi Raporu Kürt kültürel yaynclnn yaad sorunlara ve maruz kald hak ihlallerine dikkat çekmiti

Ana Sayfaya Git