Kürt yayınevlerine ayırımcılık yapılıyor

Ülkenin değişik kentlerinde düzenlenen kitap fuarlarına Kürt yayınevleri davet edilmiyor. Yayınevleri bunu, “Kürt dili ve edebiyatına karşı bir ayrımcılık” şeklinde değerlendiriyor.

Kürt yayınevlerine ayırımcılık yapılıyor

Türkiye’de 1995 yılından beri Kürtçe yayıncılığa önemli katkılarda bulunan Avesta Yayınevi, sosyal medya üzerinden okurların “neden fuarlara katılmıyorsunuz?” şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi. “Kitap fuarları yapılmaya başlandı. Okurlar soruyor, maalesef hiçbirine katıl(a)mıyoruz. Kartal fuarına yazılı olarak başvurduk, cevap dahi alamadık. Batman, Van ve Ankara fuarlarına daha önce katılmamız engellendi, o yüzden başvurmadık. Başka seçenekleri zorlayacağız.”

KESKİN: KÜRTÇE YAYINA KARŞI BİR HASSASİYET VAR

Avesta Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Keskin, son yıllarda ticari amaçla düzenlenen fuarların neredeyse kalmadığını daha çok kentlerde belediye ve valilikler tarafından organize edilen fuarlar gerçekleştirildiğini söyledi. Bu furların tanıtım ve diğer edebi, sanatsal aktiviteler anlamında yayınevleri için önemli olduğuna dikkat çeken Keskin, ancak başvurdukları halde katılmak istedikleri fuarlara davet edilmediklerini belirtti.

Keskin, “7-8 yıl önce Van ve Siirt’te düzenlenen fuarlara katıldık. Fuarlara katılan yayınevlerine genelde yer, konaklama gibi konularda yardımcı olunuyor. 2018’de Batman’daki fuara kendi imkanlarımızla katıldık. Standımız yoğun ilgi de gördü. Ne varki daha sonra Batman’da düzenlenen fuarlara davet edilmedik. Geçen yıllarda Van’daki fuara stant hazırladık, fakat standımızın sığacağı kadar bile yer verilmediği için katılmadık” dedi.

İstanbul Kartal’daki fuara başvuru yaptıkları halde davet edilmediklerini, Ankara’daki fuardan sonradan haberdar olduklarını belirten Abdullah Keskin, “Kürtçe yayıncılık meselesi bir semboldür, afiştir. Okurlar da soruyor. Ama burada Kürtçe yayıncılığa karşı bir hassasiyet olduğu anlaşılıyor. Bundan bir süre önce de Mardin’de yapmak istediğimiz edebi bir panelimiz pandemi gerekçe gösterilerek engellendi. Siyasi bri aktivite değil, edebi, sanatsal bir aktivite ama fiilen bir yasak var” ifadelerini kullandı.

BATEYİ: GENEL BİR POLİTİKA

Yaklaşık 8 yıldır yayın hayatını sürdüren Sitav yayınevi sahibi ve editörü akademisyen Kahir Bateyi de, meselenin kayyumlarla ve valiliklerle bağlantılı olduğunu söyledi. “Ne yazık ki son yıllarda Kürtçe yayınevlerini davet etmiyorlar” diyen Bateyi, “Bu genel bir politika. Kürt dili ve edebiyatına karşı ayrımcılık politikası. Bu kabul edilemez. Nasıl ki Türkiye’nin her yerinde Türk yayınevleri fuarlara katılabiliyorsa, Kürt yayınevleri de katılabilmeli, yayınlarını okurları ile buluşturabilmeli” dedi.

NÛBİHAR: DAVET EDİLMİYORUZ, KENDİ İMKANLARIMIZLA KATILIYORUZ

Yaklaşık 30 yayın hayatını süredüren Nûbihar Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Çevik de, bu tartışmanın brikaç yıl önce de yaşandığına dikkat çekti.

Çevik, “Bu tatışma çıktığında toplumda şöyle bir algı oluşuyor; Nûbihar davet ediliyor ama diğer Kürt yayınevleri davet edilmiyor. O zaman da söylemiştim, şimdi de söylüyorum; kimse bize davetiye göndermiyor. Yaz sonundan beri takip ediyoruz. Kürt kentlerinde fuar düzenleyen fiarmalarla iletişime geçiyoruz. Defalarca arıyoruz, bu yıl fuar var mı yok mu diye soruyoruz. Buna rağmen Silvan ve Midyat’taki fuarlara katılmadık, Silvan’daki fuardan haberdar bile olmadık” dedi.

Siirt’teki fuardan daha yeni haberdar olduklarını, Siirt, Batman ve Mersin’deki fuarlara katılacaklarını belirten Çevik, “Kürt okurların kafasında soru işareti oluşsun istemiyoruz; bizi de kimse davet etmiyor. İmkanlarımız dahilinde takip ediyoruz. Ankara’daki fuardan böyle haberdar olduk ve katılıyoruz. Nerede fuar olursa imkanlarımız el verdikçe katılacağız” ifadelerini kullandı. 

KÜRT ÇALIŞMALARI MERKEZİ RAPORU: İKİ İLERİ BİR GERİ

Kürt Çalışmaları Merkezi’nin Mayıs 2021’de hazırladığı “Kürt Kültürel Yayıncılığının Maruz Kaldığı Hak İhlallerinin İzlenmesi Raporu” Kürt kültürel yayıncılığının yaşadığı sorunlara ve maruz kaldığı hak ihlallerine dikkat çekmişti

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler