Maketlerle yeni nesilleri tarihle buluşturuyor

Şanlıurfa'da bedensel engelli Osman Basmacı; tarihi, ahşaptan ürettiği maketlerle gelecek nesillere yansıtıyor ve bu yolla aile geçimini sağlıyor.

Haberler 21.08.2019 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfada yaamn sürdüren 51 yandaki bedensel engelli Osman Basmac, kentte kaybolmaya yüz tutmu yöresel ev gereçleriyle tarihi yaplarn ahap maketlerini yaparak hem yeni nesle tarihi aktaryor hem de para kazanyor. anlurfaya has su kuyusu, yazn krsal bölgelerde darda uyumak için kullanlan taht, su küpleri, beiin yan sra kentin tarihi mekanlarnn maketlerini yapmaya balayan Basmac, zamanla kendini gelitirerek Balklgöl Platosunda yaklak 4 metrekarelik bir i yerinde hobi olarak balad ahap maketlerden para da kazanarak, yapt maketlerle hem tarihi yeni nesille buluturuyor hem de geçimini salyor.

BR YA MERAKLA YAPARSIN YA DA MUHTACI OLURSUN

Merak olarak balad tahta ahap mesleini 21 yldr sürdüren Osman Basmac, Bedensel engelliyim. anlurfa Bedensel Engelliler Genel Sekreteriyim. Kültür Bakanl ahap oyuncak sanatçsym. Ahap mesleine 1998 ylndan beridir yapyorum. Merak olarak baladm bu meslei halen sürdürüyorum. Son 10 yldr bu ii profesyonel olarak yapmaktaym. Vatandalarmz ahaba eilimi var. Artk insanlar metalden, plastikten bkt. Ahaba talep çok olunca bende bu iimi daha da ileriye tamak istedim. Ben gittim bakanln oyuncak sanatçs oldum. Yaptm ahap ürünler arasnda Urfamzn kaybolmaya yüz tutmu ahap oyuncaklar ve ahap süs eyalar yapyorum. Mesela, eski küpler, küp atlar, sedirler, eski dam tahtlar, maket gemiler ve at arabas gibi ahap ürünler yapyorum. Ahaba dair her ey yapyorum. Evlerde eski olan eyalarn tamirini de yapyorum. Gittiim yerlerde gördüüm ürünleri merak duyduum için bende yapyorum. nsanlarn getirdii resimlerinde minyatürlerini de yapmaktaym. Biz genellikle minyatür ve süs eyas üzerine ürünlere younlayoruz. Urfann eski tarihi yaplar, ürünlerin maketlerini yapyoruz. Allaha çok ükür yaptm iten kazanyoruz. Eskilerin bir sözünde, bir ii ya meraktan yaparsn ya da muhtac olacaksn. Ben bu iin meraklsydm, imdi muhtac oldum. Bu ite bir tek skntmz çrak yetimemesidir. Ahapta olumla beraber çalyorum. Yaptm iin bazen hakkn alamyorum. Teknolojik makinelerin çkmasyla bizim iimize gölge düürdü diye konutu.

Ana Sayfaya Git