"Mantık kavramı, İslami ilimlerin vazgeçilmez parçasıdır"

Fırat Üniversitesinde düzenlenen "İslam Düşünce Tarihinde Mantık" konferansına konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, "Mantık kavramı diğer ilimlerde olduğu gibi İslami ilimlerin de vazgeçilmez parçasıdır." dedi.

Haberler 22.03.2019 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Frat Üniversitesi lahiyat Fakültesi, mar Vakf, Kardelik ve Birlik Dernei tarafndan ortaklaa düzenlenen slam Düünce Tarihinde Mantk konulu söylei program düzenlendi.

Frat Üniversitesi Yabanc Diller Yüksekokulu Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda yaplan programa konumac olarak katlan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. brahim çapak, mantk kavramnn dier ilimlerde olduu gibi slami ilimlerin de vazgeçilmez parças olduunu belirtti.

Prof. Dr. çapak, slam düüncesi tarihinde mantk bilimi üzerine yaplm çalmalar geni bir aratrma sahas tekil etmektedir. Sadece Aristotelesin mantk eserleri üzerine yaplan çalmalara bakldnda, düünce ve bilim faaliyetine araclk eden disiplin olarak mantn slam düünürlerince ne derecede benimsendii ortaya çkacaktr. dedi.

Mantk, doru düünme sanatdr

Mantn bir doru düünme sanat olduunun altn çizen çapak, Mantk düünürken yanl düünmekten alkoyan ey ilimdir. Mantk ilmini sistemletiren kii, mehur filozof Aristotelestir. Aristoteles, kendisinden önce kullanlan mantkla ilgili bilgilerden de istifade ederek mant sistemletirmitir. Müslüman limler slam corafyasnn gelimesi ve büyümesi ile Aristotelesin sistemletii mantk ilminden haberdar olmular. Böylece mant hem slami ilimlerde hem de slam dinine yöneltilen eletirileri cevaplamakta kullanmlardr. dedi.

Ana Sayfaya Git