Mardin'de 1. Tespih Çalıştayı ve Koleksiyon Sergisi düzenlendi

Türkiye'nin birçok kentinden akademisyen ve koleksiyonerlerin katıldığı çalıştayda sunumlar yapıldı, 200'e yakın tespih sergilendi

Haberler 19.11.2021 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde 1. Tespih çaltay ve Koleksiyon Sergisi düzenlendi.

Mardin Artuklu Üniversitesi, Müstakil Sanayici ve Adamlar Dernei Mardin ubesi ile Mardin Antika Tespih ve Gümüçüler Dernei i birliinde Atatürk Kültür Merkezinde gerçekletirilen çaltayda, akademisyenler ve koleksiyonerler, tespihin tarihi, dini, kültürel ve sanatsal yerine ilikin sunumlar yapt.

çaltay kapsamnda fuaye alannda koleksiyonerlerin 200e yakn tespihi sergilendi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. brahim Özcoar, 2 gün sürecek çaltayn açlnda, üniversite olarak bir tespih çaltay düzenlemenin mutluluunu yaadklarn söyledi.

Dargeçit ilçesi Ilsu Mahallesindeki Boncuklu Tarlada 12 bin yllk inanç yaplar ve binlerce boncuk bulunduunu anmsatan Özcoar, unlar kaydetti:

nsanlk tarihinin en eski buluntularndan tespihin bugüne kadar akademik bilginin oda olamamas bence akademisyenlerin eksii olmal. Bu tabii tespihle ilgili hiç çalmann olmad anlamna gelmiyor. Ama literatürü taradmzda ortaya çkan sonuç bizleri çok memnun edebilecek, doyurabilecek, tespih anlamnda tatmin edebilecek bir sonuç deil. Bu aslnda tespihle ilgili çaltay yapmamzn en önemli sebebini oluturuyor.

Özcoar, nsanln tarihiyle çok dorudan ilikisi olan bir sanattan bahsediyoruz. Sanat kelimesini çok bilerek, teknik anlamda kullanyorum çünkü tespihi biraz daha alt tabakann kulland bir nesne olarak deerlendirmek gibi yaygn bir eilim var aslnda. nsanlk tarihinin en büyük medeniyet merkezlerinde tespihe rastlyoruz. Bu bile aslnda bugün bu algnn yklmasnn aslnda ne kadar gerekli ve zorunlu olduunun göstergesi kabul edilebilir. dedi.

Ana Sayfaya Git