Mevlana 743. ölüm yıldönümünde anıldı

Hz. Mevlana, ölüm yıldönümü olan 17 Aralık tarihine yaklaştığımız bu günlerde tüm yurtta olduğu gibi Dicle Üniversitesinde de düzenlenen bir törenle anıldı.

Haberler 10.12.2016 - 09:31 Son Güncelleme : 10.12.2016 - 09:33

Bu büyük düünür ve tasavvuf insannn konuma ve Sema gösterileri eliinde yad edildii etkinlik Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçekleti. Törene Yeniehir Kaymakam Dr. Mehmet Özel, Sur Kaymakam, Dr. Memduh Turan, Rektör Yardmclar Prof. Dr. Eyyüp Tanrverdi, Prof. Dr. Tahsin Klçolu, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Kenan Yakubolu ve akademisyenler katld.

MEVLANAYI ANMA

Örencilerin de büyük ilgi gösterdii tören, Mevlanay konu edinen ve onun hayatn anlatan Hamdm, Pitim, Yandm adl sinevizyon gösterisi ile balad.

Günün anlamna binaen bir konuma yapan Üniversitemiz lahiyat Fakültesi dekan Prof. Dr. Ali Akay, Mevlanann öldüü gecenin eb-i Arus olarak anlmasndan hareketle, bu terkibin Farsça eb yani gece kelimesi ile Arapça arus yani düün kelimelerinden oluup düün gecesi anlamna geldii bilgisini verdi. Akay, Mevlanann her eyi yoktan var eden ve tek yaratc güç olan Allah biricik sevgili olarak kabul ettii için ölüm gününü sevgiliye kavuma yani düün günü olarak algladn ve bu düüncesini de Herkes ayrlktan bahsetti, bense vuslattan diyerek ifade ettiini anlatt. Konumac yine Mevlanann ölümle ilgili olarak Rabbine nida ederken Ölmek eker gibi tatl bir ey, can Sen aldktan sonra, Seninle olunca candan da tatldr ölüm diyerek ölümün onun için bir kavuma an olduunu bu gibi sözleriyle defalarca dile getirdiini vurgulad. Akay, konumasn Mevlanann güzel ve özlü sözlerinden örneklerle tamamlad.

NEY DNLETS ELNDE

Ney dinletisi eliinde, Mevlanaya ait hogörü mesajlarnn okunduu esnada Dicle Üniversitesi Modern Halk Danslar Topluluu tarafndan eb-i Arus adl bir de Sema gösterisinin icra edildii tören, yine Dicle Üniversitesi Açlk Bölümünün hazrlad lokmalarn misafirlere ikram ile son buldu.

Ana Sayfaya Git