Görüş Bildir

Mevlana 743. ölüm yıldönümünde anıldı

Hz. Mevlana, ölüm yıldönümü olan 17 Aralık tarihine yaklaştığımız bu günlerde tüm yurtta olduğu gibi Dicle Üniversitesinde de düzenlenen bir törenle anıldı.

Mevlana 743. ölüm yıldönümünde anıldı

Bu büyük düşünür ve tasavvuf insanının konuşma ve Sema gösterileri eşliğinde yad edildiği etkinlik Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Törene Yenişehir Kaymakamı Dr. Mehmet Özel, Sur Kaymakamı, Dr. Memduh Turan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Eyyüp Tanrıverdi, Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Kenan Yakuboğlu ve akademisyenler katıldı.

MEVLANA'YI ANMA

Öğrencilerin de büyük ilgi gösterdiği tören, Mevlana’yı konu edinen ve onun hayatını anlatan “Hamdım, Piştim, Yandım” adlı sinevizyon gösterisi ile başladı.

Günün anlamına binaen bir konuşma yapan Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Ali Akay, Mevlana’nın öldüğü gecenin Şeb-i Arus olarak anılmasından hareketle, bu terkibin Farsça “şeb” yani gece kelimesi ile Arapça “arus” yani düğün kelimelerinden oluşup “düğün gecesi” anlamına geldiği bilgisini verdi. Akay, Mevlana’nın her şeyi yoktan var eden ve tek yaratıcı güç olan Allah’ı biricik sevgili olarak kabul ettiği için ölüm gününü sevgiliye kavuşma yani düğün günü olarak algıladığını ve bu düşüncesini de “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” diyerek ifade ettiğini anlattı. Konuşmacı yine Mevlana’nın ölümle ilgili olarak Rabbine nida ederken “Ölmek şeker gibi tatlı bir şey, canı Sen aldıktan sonra, Seninle olunca candan da tatlıdır ölüm” diyerek ölümün onun için bir kavuşma anı olduğunu bu gibi sözleriyle defalarca dile getirdiğini vurguladı. Akay, konuşmasını Mevlana’nın güzel ve özlü sözlerinden örneklerle tamamladı.

NEY DİNLETİSİ EŞLİĞİNDE

Ney dinletisi eşliğinde, Mevlana’ya ait hoşgörü mesajlarının okunduğu esnada Dicle Üniversitesi Modern Halk Dansları Topluluğu tarafından Şeb-i Arus adlı bir de Sema gösterisinin icra edildiği tören, yine Dicle Üniversitesi Aşçılık Bölümünün hazırladığı lokmaların misafirlere ikramı ile son buldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi