Mezarı nerde

Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda idam edilişlerinin üzerinden 94 yıl geçen Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerleri hala bilinmiyor. Şeyh Said’in torunu Kasım Fırat, bu konuda 2010’da Meclis ve İçişleri Bakanlığı’na verdikleri dilekçelere hala yanıt alamadıklarını belirtti.

Haberler 01.07.2019 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

eyh Said ve 46 arkadann idam edililerinin üzerinden tam 94 yl geçti. eyh Sait ve arkadalarnn mezar yeri, her ne kadar eski Orduevi bitiiindeki alan olarak gayri resmi dillendirilse de 94 yldr cevap aranan soru; mezar nerede? yant bulmu deil. Ailenin 1979dan bu yana, özelliklen de son 10 ylda eyh Said ve arkadalarnn mezar yerlerinin bulunmas için hükümet, Meclis ve yarg üzerinde yaplan tüm giriimler sonuçsuz kald. Merkezi hükümet ve yerel yönetimler, mezar nerde sorusuna yant vermekten hep kaçnd.

MEZAR YERLER AçIKLANMADI

Ailenin 2010 ylnda çileri Bakanlna verdii dilekçeye de aradan 9 yl geçmesine ramen hala yant verilmi deil. eyh Saidin torunu Kasm Frat, Bugüne kadar tek bir cevap vermi deil. Hepimiz kabrin nerede olduunu biliyoruz. Halkn yüreinde de yer alm herkes biliyor. Defalarca talepte bulunduk. Kardeim resmi olarak 2010 ylnda Meclis ve çileri Bakanlndan dilekçe ile talep etti, ancak bir cevap alamadk. Ölülerimizden, ehitlerimizden korkuyorlar. Muhakkak hedefimize ulaacaz. Kabirlerinin etrafna külliye kuracaz diye konutu.

ANMA ADINA PANEL YAPILDI

Buarada, Büyükehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen anma paneline Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Nimettullah Erdomu, Prof. Dr. Nurettin Turgay, HDP Ergani Belediye Ebakan Ahmet Kaya, Yazar Azal Dal, nsan ve Özgürlük Partisi Genel Bakan Yardmcs Menice Rümeysa Ölmez konumac olarak katlrken, HDP Milletvekilleri mam Taçer, Musa Farisoullar, Necdet pekyüz, HDP ilçe Belediye e bakanlar ve çok sayda sivil toplum kuruluu temsilcileri anma etkinliine katld.

KÜRTLER BRLK OLSUN

Sayg duruunun ardndan dualar okundu. Panel öncesi açl konumas yapan eyh Said Dernei Bakan Kasm Frat, eyh Said ve arkadalarn örnek alnmas gerektiini belirterek, Kemalizimin hala da devam ettiinin vurgusunu yapt. Yaanan katliamdan ders alnmas gerektiini ifade eden Frat, Biz mazlum bir halkz. Gelin bu yaananlardan bir ders çkaralm. Kürtler birlik olsun ve eyh Said ve arkadalarn iyi tansn dedi.

HAK HUKUK OLMADI MI?

Panelde ilk olarak konuan Prof. Dr. Nurettin Turgay, nançsal boyutuyla eyh Said ve dava arkadalar adl konulu konuma yapt. Turgay, slam ölçüsünün Kuran olduunu belirterek, slam Kuran- Kerimden örenilmesi gerektiini söyledi. slamn bar, güven, saadet ve mutluluk olduunu söyleyen Turgay, Kurana göre hareket edilse hiçbir insan ölmez ve ehit olmaz. Kurana göre bir insan öldürmek bütün insanl öldürmektir. Bir insan kurtarmak bütün insanl kurtarmaktr. Problem slam da deil Müslümanm diye geçinenlerden kaynaklanyor. Allah ne kadar erkein Rabiyse bir o kadar kadnn da Rabidir. Müslümann, Hristiyann, Ermeninin ve Ataistinde Rabidir. Allah her konuda iyilii güzellii çevrenize emir ediyor. Zulmün ve kötülüü her ekilde men ediyor. Hak hukuk olmad m ne bar olur ne de adalet olur. Hakkn hukukun yaand yerde kimse ölmez diye konutu.

EYH SAD GB MÜCADELENN çNDE OLMALIYIZ

Dünden bugüne eyh Said ve dava arkadalar adl konuyu da nsan ve Özgürlük Partisi Genel Bakan Yardmcs Menice Rümeysa Ölmez de, eyh Saidin mücadelesini kulaktan dolma ve Türklerin istedii ekilde kitaptan gelme bilgilerle örendiklerini belirtti. eyh Saidin asl mücadelesini son birkaç yldr Kürt aydnlarn aratrmas sonucu örendiklerini ifade eden Ölmez, Biz eyh Said ve dava arkadalarnn mücadelesine baktmz zaman dinden çkmyoruz. Ben Kürt ve dindar da olabiliyorum. Biz bütün Kürtler eyh Saidin savunmu olduu dindar Kürt milletine sahip çkmamz gerekiyor. Biz hem dinimizi yaayp hem de kültürümüzü savunabiliriz diye belirtti.

HDPL VEKL ERDOMU: MÜCADELES ÖNEMLDR

Yurtseverlik açsndan eyh Said ve dava arkadalar adl konuya ilikin konuan Nimettullah Erdomu da, Seyh Said anmasndaki amacn bir yerlere meseleyi hatrlatmak olduunu belirterek, eyh Said ve arkadalarn anlamas gerektiini söyledi. Erdomu, eyh Said ve arkadalarnn mücadelesinin deerli olduunu söyleyerek, unlar dile getirdi: O yüzyln temel düüncesi uluslarn milletlerin kendi kaderlerini tayin etme hakkndan ibarettir. Biz Kürt sorununu eer kültürel ve dini olarak da tartrsak unu unutmamamz gerekir her eyden önce politik bir statü ile beraber bu haklar tartlr. Bu politik mücadele de ise esas olan Kürt halknn statüsüdür.

KAYA: AYNI SYASET BZM ÜZERMZDE YÜRÜTMEKTEDR

eyh Said ve Dava arkadalar hareketinin bugüne izdüümü adl konuyu dair konuan HDP Ergani Belediye Ebakan Ahmet Kaya ise, eyh Saidin Kürt halkna büyük örnek olduunu vurgulayarak, yaananlardan ibret alnmas gerektiini belirtti. eyh Said ve arkadalarnn Kürtler halknn tamamnda toplumsal bir deer olduunu belirten Kaya, Bu deerin etrafnda bir arada toplanmamz gerekmektedir. Dikkat edersiniz biz eyh Said olayndan bir ders çkaramadk ama devlet çok iyi bir ders çkard. Hala ayn siyaseti bizim üzerimizde yürütmektedir dedi. Panel soru cevap eklinde son buldu.

Ana Sayfaya Git