Mezarı nerde

Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda idam edilişlerinin üzerinden 94 yıl geçen Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerleri hala bilinmiyor. Şeyh Said’in torunu Kasım Fırat, bu konuda 2010’da Meclis ve İçişleri Bakanlığı’na verdikleri dilekçelere hala yanıt alamadıklarını belirtti.

Mezarı nerde

Şeyh Said ve 46 arkadaşının idam edilişlerinin üzerinden tam 94 yıl geçti. Şeyh Sait ve arkadaşlarının mezar yeri, her ne kadar eski Orduevi bitişiğindeki alan olarak gayri resmi dillendirilse de 94 yıldır cevap aranan soru; "mezarı nerede?" yanıt bulmuş değil. Ailenin 1979’dan bu yana, özelliklen de son 10 yılda Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin bulunması için hükümet, Meclis ve yargı üzerinde yapılan tüm girişimler sonuçsuz kaldı.  Merkezi hükümet ve yerel yönetimler, "mezarı nerde" sorusuna yanıt vermekten hep kaçındı.

MEZAR YERLERİ AÇIKLANMADI

Ailenin 2010 yılında İçişleri Bakanlığı’na verdiği dilekçeye de aradan 9 yıl geçmesine rağmen hala yanıt verilmiş değil. Şeyh Said’in torunu Kasım Fırat, “Bugüne kadar tek bir cevap vermiş değil. Hepimiz kabrin nerede olduğunu biliyoruz. Halkın yüreğinde de yer almış herkes biliyor. Defalarca talepte bulunduk. Kardeşim resmi olarak 2010 yılında Meclis ve İçişleri Bakanlığı’ndan dilekçe ile talep etti, ancak bir cevap alamadık. Ölülerimizden, şehitlerimizden korkuyorlar. Muhakkak hedefimize ulaşacağız. Kabirlerinin etrafına külliye kuracağız” diye konuştu.

ANMA ADINA PANEL YAPILDI

Buarada, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen "anma" paneline Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Nimettullah Erdoğmuş, Prof. Dr. Nurettin Turgay, HDP Ergani Belediye Eşbaşkanı Ahmet Kaya, Yazar Azal Dal, İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Menice Rümeysa Ölmez konuşmacı olarak katılırken, HDP Milletvekilleri İmam Taşçıer, Musa Farisoğulları, Necdet İpekyüz, HDP ilçe Belediye eş başkanları ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri anma etkinliğine katıldı.

‘KÜRTLER BİRLİK OLSUN’

Saygı duruşunun ardından dualar okundu. Panel öncesi açılış konuşması yapan Şeyh Said Derneği Başkanı Kasım Fırat, Şeyh Said ve arkadaşlarını örnek alınması gerektiğini belirterek, Kemalizimin hala da devam ettiğinin vurgusunu yaptı. Yaşanan katliamdan ders alınması gerektiğini ifade eden Fırat, “Biz mazlum bir halkız. Gelin bu yaşananlardan bir ders çıkaralım. Kürtler birlik olsun ve Şeyh Said ve arkadaşlarını iyi tanısın” dedi.

HAK HUKUK OLMADI MI?

Panelde ilk olarak konuşan Prof. Dr. Nurettin Turgay, “İnançsal boyutuyla Şeyh Said ve dava arkadaşları” adlı konulu konuşma yaptı. Turgay, İslam ölçüsünün Kuran olduğunu belirterek, İslam’ı Kuran-ı Kerimden öğrenilmesi gerektiğini söyledi. İslam’ın barış, güven, saadet ve mutluluk olduğunu söyleyen Turgay, “Kuran’a göre hareket edilse hiçbir insan ölmez ve şehit olmaz. Kuran’a göre bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmektir. Bir insanı kurtarmak bütün insanlığı kurtarmaktır. Problem İslam da değil Müslümanım diye geçinenlerden kaynaklanıyor. Allah ne kadar erkeğin Rabi’yse bir o kadar kadının da Rabi’dir. Müslümanın, Hristiyan’ın,  Ermeni’nin ve Ataistin’de Rabi’dir. Allah her konuda iyiliği güzelliği çevrenize emir ediyor. Zulmün ve kötülüğü her şekilde men ediyor. Hak hukuk olmadı mı ne barış olur ne de adalet olur. Hakkın hukukun yaşandığı yerde kimse ölmez” diye konuştu.

‘ŞEYH SAİD GİBİ MÜCADELENİN İÇİNDE OLMALIYIZ’

“Dünden bugüne Şeyh Said ve dava arkadaşları” adlı konuyu da İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Menice Rümeysa Ölmez de, Şeyh Said’in mücadelesini kulaktan dolma ve Türklerin istediği şekilde kitaptan gelme bilgilerle öğrendiklerini belirtti. Şeyh Said’in asıl mücadelesini son birkaç yıldır Kürt aydınların araştırması sonucu öğrendiklerini ifade eden Ölmez, “Biz Şeyh Said ve dava arkadaşlarının mücadelesine baktığımız zaman dinden çıkmıyoruz. Ben Kürt ve dindar da olabiliyorum. Biz bütün Kürtler Şeyh Said’in savunmuş olduğu dindar Kürt milletine sahip çıkmamız gerekiyor. Biz hem dinimizi yaşayıp hem de kültürümüzü savunabiliriz" diye belirtti.

HDP’Lİ VEKİL ERDOĞMUŞ: MÜCADELESİ ÖNEMLİDİR

“Yurtseverlik açısından Şeyh Said ve dava arkadaşları” adlı konuya ilişkin konuşan Nimettullah Erdoğmuş da, Seyh Said anmasındaki amacın bir yerlere meseleyi hatırlatmak olduğunu belirterek, Şeyh Said ve arkadaşlarını anlaması gerektiğini söyledi. Erdoğmuş, Şeyh Said ve arkadaşlarının mücadelesinin değerli olduğunu söyleyerek, şunları dile getirdi: “O yüzyılın temel düşüncesi ulusların milletlerin kendi kaderlerini tayin etme hakkından ibarettir. Biz Kürt sorununu eğer kültürel ve dini olarak da tartışırsak şunu unutmamamız gerekir her şeyden önce politik bir statü ile beraber bu haklar tartışılır. Bu politik mücadele de ise esas olan Kürt halkının statüsüdür.”

KAYA: AYNI SİYASETİ BİZİM ÜZERİMİZDE YÜRÜTMEKTEDİR

“Şeyh Said ve Dava arkadaşları hareketinin bugüne izdüşümü” adlı konuyu dair konuşan HDP Ergani Belediye Eşbaşkanı Ahmet Kaya ise,  Şeyh Said’in Kürt halkına büyük örnek olduğunu vurgulayarak, yaşananlardan ibret alınması gerektiğini belirtti. Şeyh Said ve arkadaşlarının Kürtler halkının tamamında toplumsal bir değer olduğunu belirten Kaya, “Bu değerin etrafında bir arada toplanmamız gerekmektedir. Dikkat edersiniz biz Şeyh Said olayından bir ders çıkaramadık ama devlet çok iyi bir ders çıkardı. Hala aynı siyaseti bizim üzerimizde yürütmektedir” dedi. Panel soru cevap şeklinde son buldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz