Mezrone üzümünün bağdan pekmeze yolculuğu

Batman ve Mardin yöresinde kendine has tadıyla bilinen "mezrone" üzümü, bağ bozumunun ardından pekmeze dönüşüyor.

Haberler 02.12.2017 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman ve Mardin yöresine ait ve kendine has tadyla bilinen mezrone üzümünde ba bozumu heyecan yaanyor.

Batmann Gercü ilçesinde youn olarak yetien ve sonbaharda hasad yaplan, kalitesi ile bilinen ve ince kabuuyla azlarda tat brakan mezrone üzümü balardan toplandktan sonra özel havuzlarda sklarak üretilen radan pekmez elde ediliyor.

Gda, Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Nurettin Kyas, AA muhabirine yapt açklamada, mezrone üzümünün Batmann Gercü ve Mardinin Midyat, Ömerli ile Yeilli ilçelerinde yetien bir üzüm çeidi olduunu söyledi. Kyas, öyle devam etti:

Mezrone üzümü uzun yllardr çiftçilerimizin yetitirdii bölgemize has ralk bir üzüm çeididir. Geç dönemde olgunlamaya balamaktadr. çiftçilerimiz tarafndan da bundan ürün çeitlendirilerek, pestil, sucuklu ceviz, pekmez gibi ürünler elde edilmektedir. Ayrca sofralk olarak da kullanlmaktadr.

- Corafi iaret için bavuruldu

Mezrone üzümünü milli çeitler listesine aldrdklarn aktaran Kyas, Mezrone üzümü artk milli çeitler listesinde. Bu ürünün kaybolmamas için de iki yldr düzenli olarak alama yoluyla çoaltmaya çalyoruz. Corafi iaret konusunda da dier kurumlarla çalmamz var. u anda verimi, sofralk deeri yüksek ve çeitli ürünler elde edilebilmesinden dolay bölgemizde tutulan bir çeit. dedi.

- Gercüte ba bozumu

Gercü ilçesine bal Kutlu köyünde ba bozumu yapan köylülerden Ömer Turan, her yl sonbaharda ba bozumu heyecan yaadklarn dile getirerek unlar söyledi:

Mezrone üzümünün özellikle pekmezi çok lezzetli oluyor. lk olarak yaz aylarnda ba sürüyoruz, budama yapyoruz, ardndan ilaçlama yapyoruz. imdi de ba bozumu ve pekmez zaman. Daha sonra özel havuzlarda üzüm rasn çkartacaz. ra dinlendikten sona özel kazanlarda kaynatyoruz. 4-5 bidon üzüm rasndan bir bidon pekmez elde ediyoruz. Pekmezin dnda sucuk ve pestil yapyoruz.

Üniversite örencisi olduunu belirten Bilal Turan ise her yl ba bozumunda Batmandan köye gittiklerini, topladklar üzümden pekmezin yan sra kuru üzüm, pestil, bademli, cevizli ve incirli sucuk elde ettiklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git