Mezrone üzümünün bağdan pekmeze yolculuğu

Batman ve Mardin yöresinde kendine has tadıyla bilinen "mezrone" üzümü, bağ bozumunun ardından pekmeze dönüşüyor.

Mezrone üzümünün bağdan pekmeze yolculuğu

Batman ve Mardin yöresine ait ve kendine has tadıyla bilinen "mezrone" üzümünde bağ bozumu heyecanı yaşanıyor.

Batman'ın Gercüş ilçesinde yoğun olarak yetişen ve sonbaharda hasadı yapılan, kalitesi ile bilinen ve ince kabuğuyla ağızlarda tat bırakan "mezrone" üzümü bağlardan toplandıktan sonra özel havuzlarda sıkılarak üretilen şıradan pekmez elde ediliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kıyas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mezrone üzümünün Batman'ın Gercüş ve Mardin'in Midyat, Ömerli ile Yeşilli ilçelerinde yetişen bir üzüm çeşidi olduğunu söyledi. Kıyas, şöyle devam etti:

"Mezrone üzümü uzun yıllardır çiftçilerimizin yetiştirdiği bölgemize has şıralık bir üzüm çeşididir. Geç dönemde olgunlaşmaya başlamaktadır. Çiftçilerimiz tarafından da bundan ürün çeşitlendirilerek, pestil, sucuklu ceviz, pekmez gibi ürünler elde edilmektedir. Ayrıca sofralık olarak da kullanılmaktadır."

- Coğrafi işaret için başvuruldu

Mezrone üzümünü milli çeşitler listesine aldırdıklarını aktaran Kıyas, "Mezrone üzümü artık milli çeşitler listesinde. Bu ürünün kaybolmaması için de iki yıldır düzenli olarak aşılama yoluyla çoğaltmaya çalışıyoruz. Coğrafi işaret konusunda da diğer kurumlarla çalışmamız var. Şu anda verimi, sofralık değeri yüksek ve çeşitli ürünler elde edilebilmesinden dolayı bölgemizde tutulan bir çeşit." dedi.

- Gercüş'te bağ bozumu

Gercüş ilçesine bağlı Kutlu köyünde bağ bozumu yapan köylülerden Ömer Turan, her yıl sonbaharda bağ bozumu heyecanı yaşadıklarını dile getirerek şunları söyledi:

"Mezrone üzümünün özellikle pekmezi çok lezzetli oluyor. İlk olarak yaz aylarında bağı sürüyoruz, budama yapıyoruz, ardından ilaçlama yapıyoruz. Şimdi de bağ bozumu ve pekmez zamanı. Daha sonra özel havuzlarda üzüm şırasını çıkartacağız. Şıra dinlendikten sona özel kazanlarda kaynatıyoruz. 4-5 bidon üzüm şırasından bir bidon pekmez elde ediyoruz. Pekmezin dışında sucuk ve pestil yapıyoruz."

Üniversite öğrencisi olduğunu belirten Bilal Turan ise her yıl bağ bozumunda Batman'dan köye gittiklerini, topladıkları üzümden pekmezin yanı sıra kuru üzüm, pestil, bademli, cevizli ve incirli sucuk elde ettiklerini kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz