Midyat acuru tezgâhlara çıktı

Mardin’in Midyat ilçesinde turşu ve sofraların vazgeçilmezi olan acurunun ilk mahsulleri tezgâhlardaki yerini aldı.

Haberler 24.06.2018 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Midyat ekonomisinde önemli bir yeri olan ve yazn sofralk kn ise turuluk olarak en çok tüketilen yaz mevsimi ürünlerinden Midyat Acuru (Tirozi) ilk mahsullerini verdi.

Nisan ay balarnda nadasa braklan ve yabani otlardan arndrlm tarlalarda ekilen acur meyvesi havalarn snmasyla ilk mahsullerini verdi.

Acur yetitiricilii yapan Acrl Mahallesi sakinlerinden çiftçi brahim Dilekçi, 15 yldr acur bitkisi yetitiriciliini yaptn belirterek, Acur yetitiriciliinin zahmetli bir i olduunu, acurun lezzetli ve salkl olmas için iyi baklmas gerektiini söyledi.

Dilekçi, Acur ii öyle söyleyeyim; dedelerimiz, atalarmz baladlar bu ii yapmaya. Onlardan sonra biz bu ii yapmaya baladk. Bunu ektik ve devam ediyoruz. Belki 30 senedir bu ii yapanlar var. Nisan aynda ekilir ve bu aylarda yetiir. Teklemesi, budamas (af), sürülmesi, çapas derken her bakmn yapyoruz, otunu alyoruz ve yetitikten sonra toplayp satyoruz. Özellikle turu için kullanlyor. Turu için dört dörtlüktür. Bizim burann mehur turusu budur. Topladktan sonra Midyata götüren arkadalar var. Burada yol üstünde satanlar var. dedi.

Devletten herhangi bir destek almadklarn belirten Dilekçi, laçlama yapyoruz, kurdu var onu ufak iken alyoruz. Daha küçükken bu ilac atyoruz. Köstebeklerle mücadele ediyoruz. Köstebekler dallarn yuvalarna çekiyorlar. Sabah erkenden, saat üç gibi dört gibi topluyoruz. Saat 8.00de topladktan sonra, alacak olanlar gelip götürüyorlar. Acurlar yeni çkt, yeni mahsuldür. Yava yava artacak ve Ekimin sonuna kadar devam edecek. bilgilerini verdi.

Turu için sirke ve çeme suyu kullanmyoruz

Lezzetli turunun püf noktalarn aktaran Dilekçi, Turusunu yapmak için tuz, kini, biber, sarmsak kullanlr. Ondan sonra özellikle kuyu suyu kullanyoruz. Yani yamur suyu kullanyoruz, çeme suyu deil. Acurlarmz Türkiyenin her yerine ve yurt dna da gönderiyoruz. dedi

Öte yandan Midyatta Acur ileme, paketleme tesis ve fabrikasnn kurulmasnn büyük bir ihtiyaç olduunu, vatandalar tarafndan her zaman dile getirilmesine ramen henüz bir çalma yaplmamasnn tepkiye neden olduu belirtildi.

Ana Sayfaya Git