Midyat'ta 'Kalker Taşı ve Taş İşleme Sanatı' çalıştayı

MARDİN'in Midyat İlçesi'nin tarihi, kültürü, turizmi ve ekonomisi için büyük önem arz eden 'Kalker (Katori) Taşı ve Taş İşleme Sanatı' ile ilgili düzenlenen çalıştayda konuşan Midyat Meslek Yüksekokulu Müdürü Tarık Demir, "Bir kanadımız gümüş işçiliği, bir kanadımız da taş işçiliği olarak uçmak istiyoruz yeni mecralara" dedi.

Haberler 22.09.2017 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Midyatta, Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksekokulu, Dicle Kalknma Ajans ve Tasarm Vakf ibirliiyle, Midyatn Kalker (Katori) Ta ve Ta leme Sanat konulu çaltay düzenlendi. çaltay, binlerce yllk bir geçmiten günümüze kadar Müslüman, Süryani ve Ezidilerin evleri ve dinsel yaplarn süsleyen, bölge ekonomisine salad katkyla da Beyaz Elmas olarak tabir edilen Midyatn kalker ta ve ta ileme sanat ile ilgili fizibilite çalmas, yeni ürün tasarlamalar, ta endüstrisinin Midyat için yaratt katma deerin önemi, Midyat tann farkl kullanmlar ve katma deerinin artrlmas amacyla öneriler oluturulmas ve stratejiler belirlemek hedefleniyor.

KALKER TAI LENYOR

çaltayn açlnda konuan Midyat Meslek Yüksekokulu Müdürü Tark Demir, bugünkü çaltay çok önemli olduunu belirtirek, Midyatn doal ve binlerce yllk bir tarihi var. Midyat, farkl kültürlerin, farkl inançlarn binlerce yldr bir arada yaad bir ehir, bir medeniyet merkezi. Ta ilemeciliinin de biliyorsunuz, kadim bir geçmii var. Yeni modellerle, yeni tasarmlarla buna da yeniden bir el atmak gerekir, Ben bunu iki kanatl bir kua benzetiyorum. Bir kanadmz gümü içilii, bir kanadmz da ta içilii olarak uçmak istiyoruz yeni mecralara. Hem Türkiyeye, hem de dünyaya tantlmas hususunda gösterdiimiz bu gayretten de çok mutluyuzdedi.

Tasarm Vakf Proje Yönetmeni Nurcihan Beyazt ise, çaltayn çok önemli sonuçlar ortaya çkaracana inandn söyledi. Beyazt, Farkl disiplinlerde çalan profesyonelleri bir araya getirerek, onlar birlikte ortak yatrm alanlarnda yeni ürünler tasarlamasn hedefliyoruz. Bu yöreye özgü olan bu tan yeni katma deerlerle tasarmc bak açsyla ele alnarak ekonomiye kazandrlmas ve hem de yeni kullanm alanlarna açlmas. imdiye kadar, daha önce hiç kullanlmam alanlarda kullanlmas ve kullanlan alanlarda da farkl tasarmlar yaplmas. Midyat ta, bu bölgede halihazrda kullanlyor, fakat bunu çok daha farkl alanlarda kullanmay ve kullanm alanlarn yaygnlatrmay hedefliyoruz. Midyat tan tantmay ve farkl tasarmlarla ihracat potansiyeline destekte bulunmay hedefliyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git