Minareye neden yıldırım isabet etti

Uzmanlar, Diyarbakır'da Sümer Camii'nin minaresine isabet eden ve hasara neden olan yıldırımın, minaredeki antenlerden ve paratoner olmayışından kaynaklandığını belirtti.

Haberler 07.06.2018 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Mühendislik Elektrik Tesisleri Ana Bilim Dal Öretim Görevlisi Sadi Serdar Güneli, Sümer Camiinin minaresine yldrm çarpmasnn, minaredeki antenlerden ve paratoner olmayndan kaynaklandn belirtti.

CDD TEHLKE OLUTURUYOR

Güneli, yüksek yaplarn mutlaka paratonerlerle koruma altna alnmas gerektiini söyledi.

Cami minarelerinin genellikle alanlardaki en yüksek yaplar olduunu hatrlatan Güneli, O yüksek yaplarn da mutlaka paratonerle koruma altna alnmas gerekir. Bunun da mutlaka yönetmenlie uygun ve belirlenmi standartlarda yaplmas gerekir. Ayn zamanda gördüümüz kadaryla birçok baz istasyonu ve telefon antenleri de varm. Bu antenlerin tamamnda paratonerlerin topraklanmasyla irtibatlandrp, e potansiyel salanmas lazm ki herhangi bir zarar olumasn. Ve burann topraklanmas yapldktan sonra da her 6 ayda bir ölçüm alnmas gerekir. Acaba direnç gerçek deerinde midir deil midir diye. Ama u anda gördüümüz kadaryla herhangi bir koruma yok gibi gözüküyor. Toprakla birleen bakr iletkenleri aradk ama gördüümüz kadaryla iki minarede de yoktur. Eer orada anten varsa ve paratoner yoksa o koruma alnmamsa o ciddi bir tehlike oluturuyor. dedi.

Güneli, Buradaki yldrm çarpmas ise bu talarn içinde su var. Bunlar birbirine tutan harç var. Gökyüzündeki o parlak k betonun içinden geçiyor. Haliyle betonun içindeki bütün o suyu kurutur. Kuruttuu için de minare çöküyor. O yap çöktüünde etrafnda insan olsa yklan bir ta bile ölüme sebep olabilir. ifadelerini kulland.

GÜNEL UYARILARDA BULUNDU

Son zamanlarda yldrm çarpmasyla ilgili önemli uyarlarda bulunan Güneli, unlar söyledi:

Yldrm çarpmasnda insan çok yüksek bir gerilime muhatap oluyor. O gerilime muhatap olduunda genellikle ölümle sonuçlanr. çok nadiren yaralanma vakas olur. O yaralanma vakas da tamamen o yldrmn iddetine baldr. Orda herhangi bir koruma olmadndan kaynaklanyor. Açk alanda korunmann yolu zordur. Aaç, saçak altnda veya yldrmn dümesi muhtemel yerler tehlikelidir. Paratonerin olduu bölgede yldrm çarpmalar olmaz. O bölgeyi koruma altna alr.

Bir süre önce camiinin minaresine GSM firmalarnn kapsama alann geniletmek için kurduu baz istasyonlarna vatandalar tarafndan gösterilen tepki, basna yansmt.

Ana Sayfaya Git