Molla Remzi Uçar'dan "organ nakli" açıklaması

İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Remzi Uçar, âlimlerin, ayet ve hadislerin umumi kaidelerinden istifade ederek icma ve kıyas ışığında organ naklinin caiz olduğu konusunda fetva verdiklerini ifade etti.

Haberler 29.11.2021 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TTHADUL ULEMA üyesi Molla Remzi Uçar yapt açklamada, canl bir insandan organ nakli yaplabilecei gibi vefat eden birinden de organ nakli yaplabileceini belirtti.

Uçar, organ naklinin caiz olmasnn artlarndan birinin de organn balayan kiinin bu nedenle zarar görmemesi olduunu ifade etti.

slam dininin insan cesedine ve insann salna önem verdiinin altn çizen Uçar, Bu sebeptendir ki Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi Veselllem) hadisi eriflerinde bizlere öyle ferman etmektedir. Ey Allahn kullar, tedavi olunuz. çünkü Allah ifasn indirmedii hiçbir hastalk vermemitir. Bu hadis ve buna benzer birçok hadis-i erifte Hazreti Peygamber bizleri tedaviye tevik etmektedir. Bugünkü tedavilerden bir tanesi de tbbn geliimi ile organ nakli dediimiz organlarn nakil meselesidir. Bizler de eer karmzdaki insan organlarmzla hayata kavuturacaksak hayatnn idame etmesine vesile olacaksak o zaman biz de bütün insanl diriltmi gibi sevap kazanrz. Rabbimiz ayet-i kerimede iyilik ve takvada yardmlanz buyurmaktadr. Bu da insan için bir iyilik olduundan dolay organ naklinin bu ayete binaen caiz olduunu söyleyen alimlerimiz vardr. eklinde konutu.

ORGAN NAKLN YAPACAIMIZ KNN MÜSLÜMAN OLMASINA DKKAT EDELM

Mümin kul, din kardeinin yardmnda olduu sürece, Allah da o kulun yardmndadr. ile Kim bir müminin dünya skntlarndan birini giderirse, Allah da kyamet gününün skntlarndan birini ondan giderir. hadislerine atfta bulunan Uçar, öyle devam etti:

Bu anlamlar ile bizler organ naklinde eer bir Müslümann bir skntsn nakil vesilesiyle giderirsek, Allah Tel da bizim skntlarmz giderir. Organ naklini yapacamz kiinin de Müslüman olmasna dikkat edelim. çünkü okuduum hadis-i erifte Peygamber efendimiz Kim bir Müslümandan bir sknty giderirse diye buyurmaktadr. Bu anlamyla Müslümanlarn kendi arasndaki bu konuya dikkat etmeleri Müslümana bu yardmda bulunmas önemli bir noktadr.

ORGAN NAKLN YAPAN KNN ZARAR GÖRMEYECEKSE O K ORGAN NAKLN YAPABLR

Uçar, Alimlerimizin bir ksm bu noktada cevaz vermilerdir, organ naklinin caiz olduunu söylemektedirler. Burada da bir art koymular. Organ nakli yaparken organn alnd kiinin zarar görmemesi art komular. çünkü slam fkhnda öyle bir kaide var: Zarar misli ile giderilmez. Bu anlam ile organ naklini yapan kiinin zarar görmeyecekse o kii organ naklini yapabilir bu eren caizdir. ifadelerini kulland.

Ölüden diriye organ nakledilmesinin de caiz olduunu söyleyen Uçar, Hatta ölü bir vücudun üzerinde bir ilemin yaplmamasn nehyi eden alimler, eski fkh kitaplarmzda ölünün karn deilir mi deilmez mi meselesi konuan alimler öyle demiler. Bu ölüye hürmetsizlik olduundan dolay ölünün hürmetini biz çinemi oluruz. Onun o mükerremiyetliini ve hürmetini çinemekten dolay nehyi etmiler ama eer o ölünün parças baka bir insana can verecekse onun yaamasna vesile olacaksa bu anlamda onun azalarndan da faydalanlabilir. Bu konuyla ilgilide asri alimlerimiz fetva vermilerdir. Dedi.

Ana Sayfaya Git