Muhalefet şerhine rağmen yine tahliye

DİYARBAKIR'da, 26 Ekim 2015 günü DEAŞ'ın hücre evlerine düzenlenen ve 7 teröristin ölü ele geçirildiği, 2 polisin şehit olduğu operasyon ile ilgili gözaltına alınan, yargılandığı davada 20 Haziran 2017 tarihinde tahliye edilen, kısa süre önce yeniden tutuklanan ve DEAŞ'ın Diyarbakır emiri olduğu iddia edilen N.T., dün yeniden tahliye edildi.

Haberler 29.12.2017 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kayapnar lçesinde 26 Ekim 2015 günü DEAn hücre evine düzenlenen operasyonda, polis memurlar Sadk Özcan ve Gökhan çakc ehit olurken, çatmada terör örgütü DEA üyesi Veysel Argunaa, Cahit Ölmez, Serhat Seyithanolu, Ergün Gül, Sdk Bünül, Orhan Genç ve Ersel Gergüy ölü ele geçirildi. Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn olayla ilgili yürüttüü soruturma sonucunda gözaltna alnarak tutuklanan O.T., O.U., M.B., V.Ö., N.T., M.D., M.., A.S., M.A., C.E., B.Y., .ç., J.D., Ö.B., M.B., E.E. ile tutuksuz 2 üpheli hakknda Silahl terör örgütüne üye olma, Tehlikeli madde bulundurma ve Ateli silahlar kanununa muhalefet suçlarndan 15- 37er yl hapis istemiyle iddianame hazrland. ddianamenin kabul edilmesi ardndan 16s tutuklu 18 sann yarglanmasna 2016 ylnda Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesinde baland. Davann 25 Ekim 2016 günü görülen durumasnda tutuklu sanklardan 12si, 17 Ocak 2017 günü görülen durumada ise, 1i olmak üzere 13ü tahliye edilirken, 3 sann tutukluluk halinin devamna karar verildi. Davann 20 Haziran 2017 tarihinde görülen 4üncü celsesinde ise, DEAn Diyarbakr bölge emiri olduu iddia edilen, N.T.nin de aralarnda bulunduu 3 tutuklu sann da tahliye edilmesi ile davada tutuklu sank kalmad. Hakknda bir tank beyan gerekçe gösterilen N.T., geçtiimiz günlerde kuvvetli suç üphesi nedeniyle yeniden tutukland.

STHBARATIN KOMPLOSU

Davann bugün görülen son celsesine geçtiimiz günlerde tutuklanan N.T., bu dosya ile birletirilen davann tutuklu san A.S.ile avukatlar katld. Durumada söz hakk verilen sank A.S., hakkndaki suçlamalar kabul etmediini belirterek, Hakkmda açlan dava istihbaratn komplosudur. Darda bulunduum sürede beni sürekli olarak isim vermem konusunda tehdit ettiler. Aksi halde bana dünyay zindan etmekle tehdit ettiler. dedi.

Durumada daha sonra görüü sorulan savc, sank A.S.nin tahliyesini talep etti. IDin Diyarbakr emiri olmakla suçlanan N.T.nin hücre evlerinde parmak izi tespit edildiini belirten savc, sann evinde ele geçirilen özel yapm bel korsesi, dijital eyalar, örgüt propagandasn içeren belgeler, telefon görümeleri ve hakkndaki tank beyanlar birlikte deerlendirildiinde, kuvvetli suç üphesi nedeniyle tutukluluk halinin devamn istedi.

SEN CEZAEVNDEN çIKARMAYACAIZ

Söz hakk verilen sank N.T., parmak izlerinin çkt iddia edilen evin kendi ikameti olduunu belirterek, öyle konutu:

Korse dedikleri ey ve dijital materyaller benden yakalanmamtr. Biz cezaevine girdikten 1 yl sonra birileri üzerime ifade vermeye balad. Bunun sebebi medyada bizim kötülenmemizdir. Hakkmda 2 ayr dava daha açld. Hem DEA hem El Kaideci olduum söyleniyor. Bu iki örgüt birbirine dümandr. 2013 ylndan beri beni teknik takiple izleyenlerin, benim Suriyeye gidip- gitmediimi tespit etmeleri lazm. Zeynep isimli biri çkp benim Suriyeye gittiimi söylüyor. Benim dükkanlarm var. Hangi ara Suriyeye gitmiim? Üzerime atlanlarn hepsi iftiradr. ftira sebebi de Türkiyede yaplan kirli oyunlardr. 2013-14 yllarnda yaptm basn açklamasndan dolay Emniyet ve içindeki baz gruplar üzerime oyun oynamaya balad. 2 yldr cezaevindeydim. 2010 ylnda Fethullah Güleni eletirdiim için bana Seni cezaevinden çkarmayacaz dediler. Darbe bitmi ancak darbeyi planlayanlarn oyunlar hala bitmemitir

KUVVETL SUç ÜPHES BULUNSA DA TUTUKLULUK ÖLçÜLÜ OLMAYACAK

Ara kararn açklayan mahkeme sank N.T.nin daha önce uzun tutukluluk nedeniyle tahliyesine karar verilmi olmas,bu karardan sonra 6nc Ar Ceza Mahkemesince sann yeniden tutukland, bu ekilde tutukluluk süresinin daha da artmas, tutuklulukta geçirdii süre dikkate alndnda her ne kadar aleyhine kuvvetli suç üphesini gösteren somut deliller bulunsa da tutukluluun devamna karar verilmesinin ölçülü ve orantl olmayacandan adli kontrolle tahliyesine karar verdi. Mahkeme, sank A.S.nin de tutuklulukta geçirdii süre dikkate alnarak tahliye edilmesine hükmetti.

Sank N.T.nin tahliye edilmesi mahkemenin üye hakiminin muhalefet erhi nedeniyle oy çokluu ile alnd. 5inci Ar Ceza Mahkemesi üye hakimi, muhalefet erhinde, Sank hakkndaki mevcut delil durumu ve üzerine atl suçun katalog suçlardan olmas nedeniyle, tutukluunun devamna karar verilmesi gerektii kanaatiyle çounluk görüüne katlmyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git