Mültecilerin yaşam azmi sahneye taşındı

Mardin’de 20 Haziran Dünya Mülteciler günü nedeniyle Hayata Destek Derneği tarafından mültecileri hayat hikayelerinin konu edindiği tiyatro gösterisi sahnelendi.

Haberler 21.06.2019 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde Dicle Kalknma Ajans konferans salonunda düzenlenen etkinlie Birlemi Milletler Mülteciler Yüksek Komiserlii, Gaziantep Ofisi ve Kurulular Aras Mülteci Koruma Koordinasyon Müdürü Matthijs Zeilstra, Hayata Destek Dernei Saha Koordinatörü Rukiye Dahan çetin, Hayata Destek Dernei Direktörü Sema Genel Karaosmanolu ve Suriyeli mülteciler katld.

Türkiyenin mülteci tavrna teekkür

Burada konuan Birlemi Milletler Mülteciler Yüksek Komiserlii Gaziantep Ofisi ve Kurulular Aras Koordinasyon Müdürü Matthijs Zeilstra, Türkiyenin verdii destee teekkür etti. Zeilstra, Dünya Mülteci Günü üzerine bir kaç noktay belirtmek isterim. Dünya Mülteci Günü bir kutlama an olduu kadar, bir yansma noktasdr. Bu yansma, evlerinden uzakta bir yasam kurmak zorunda kalan insanlarn zor durumlarnn yansmasdr. Bu yansma, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Türk toplumunun erkek ve kz çocuklar, kadn ve erkekleri derinden etkileyen Suriyedeki krize yönelik göstermi olduu cömert müdahale ve ev sahipliinin bir yansmasdr. Ankarada gerçeklesen istiare ve alnan kararlar oldukça mühim ve etkin olmakla birlikte, Mardinde kamu kurumlar, sivil toplum kurulular ve il müdürlüklerinin gerçekletirmi olduklar bu faaliyet, bahsi gecen cömertlik ve ev sahipliinin önemli örneklerindendir dedi.

Türkiye en fazla mülteciye sahip ülke

Etkinlikte konuan Hayata Destek Dernei Direktörü Sema Genel Karaosmanolu ise, Türkiyenin dünyada en fazla mülteciye ev sahiplii yapan ülke konumunda olduunu söyledi. Karaosmanolu, Böyle bir günde, Mülteci Destek Programmzn önemli bir çalma sahas olan Mardinde sizlerle bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Mülteci konusu hepimizin bildii üzere, 2011 ylnda Suriyede balayan sava sonrasnda hem ulusal hem de uluslararas arenada ana gündem maddelerinden biri haline geldi. Türkiye gibi donanml bir ülkede bile yerel kapasiteyi ve altyapy zorlayan; zaman zaman gerginliklere yol açan bir konudan bahsediyoruz. Tarih boyunca insanln kar karya kald bir durum bu . Afetlerden ya da savatan kaynakl kitlesel yer deitirme ve göç. çinde yaadmz corafyann tarihine öyle bir göz attmzda aslnda bu ayn göç vakalarnn insanla, kültüre ne kadar muazzam bir zenginlik kattn görüyoruz diye konutu.

2018 ylnda toplam bin 39 kiiye istihdam destei saladk

Göç dalgasn frsata çevirmenin ve zenginlemi bir gelecei ina etmenin kendi ellerinde olduunu kaydeden Karaosmanolu, öyle devam etti:

Bu ina ancak ulusal ve uluslararas seviyede kamu, sivil toplum ve özel sektör olarak birlikte uyum içinde çalmamz sayesinde mümkün olacak. Krizin ilk yllarnda balattmz acil yardmlarla temel ihtiyaçlarn karlanmasna younlatk. Suriyede barn gecikmesiyle birlikte yardm faaliyetlerimizi sosyal uyum, eitim ve istihdam alanlarna tadk. Ne mutlu ki Mardindeki çalmalarmz bu projelerde elde ettiimiz kalc iyilemenin iyi örnekleri arasnda. Hayata Destek Dernei olarak, geçim kaynan gelitirme projelerimizde temel hedefimizi mülteci nüfus bata olmak üzere, ihtiyaç sahiplerinin güvenceli ve sürdürülebilir i olanaklarna eriimlerini artrmak olarak belirledik. 2018 ylnda önemli yol kat ettik ve bir yl içinde toplam bin 39 kiiye istihdam destei saladk. Mardinde ise Yeilli Kaymakamlyla ibirlii içinde yürüttüümüz, kadnlara yönelik meslek edindirme kurslarmzla balayan projemiz bu yl baka bir çehreye büründü. Suriyeli mülteciler 2011 ylndan bu yana ülkemizde 10 binden fazla yeni iletme kurarak, 100 binden fazla yeni istihdam salam durumda.

Etkinlik, mültecilerin baarl hayat hikayelerinin konu edindii tiyatro gösterileriyle son buldu.

Ana Sayfaya Git