Odalar'a kayyum mu?

Kışanak'ın gözaltına alınmasından bir gün sonra yazılı açıklamayla "kaygılıyız" diyerek tepki gösteren, Diyarbakır TSO, Borsa ve DESOB'a çifte soruşturma açıldı. Müfetişler inceleme başlatılırken, "odalara kayyum mu atanacak", sorusu gündeme geldi.

Haberler 04.11.2016 - 08:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Büyükehir Belediye Bakan Gültan Kanak ile E Bakan Frat Anlnn gözaltna alnmasndan bir gün sonra yazl basn açklamayla olaya tepki gösteren Ticaret ve Sanayi Odas, Ticaret Borsas ve Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliine dari ve Adli soruturma açld örenildi. Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, bildiriye imza atan STK ve Yöneticileri hakknda, yürütülen soruturmay etkilemeden dolay ön soruturma balatrken, idari soruturma kapsamnda ise Gümrük ve Ticaret Bakanlndan Diyarbakra iki müfetti gönderildi.

15 SVL TOPLUM ÖRGÜTÜ

Büyükehir Belediye Bakan Gültan Kanak ile E Bakan Frat Anlnn 25 Ekimde yürütülen soruturmalar kapsamnda gözaltna alnmasndan hemen bir gün sonra Diyarbakrda gözaltna alnmalarn protesto eden ve baz i adamlarn temsil eden 15 sivil toplum kuruluu arasnda yer alan Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (TSO) Bakan Ahmet Sayar, Ticaret Borsas Bakan Engil Yeil ve Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birlii (DESOB) Bakan Alican Ebedinolu ile ilgili çifte soruturma balatld.

çFTE SORUTURMA AçILDI

Üç odann da bal bulunduu TOBBun Genel Bakan Rfat Hisarcklolunun da, gelimelerden kayglyz ifadesiyle yaplan ortak açklamayla ilgili, Oda Bakanlaryla görüüp, tepkisini ifade ettii örenilirken, soruturma nedeniyle Gümrük ve Ticaret Bakanlndan 2 müfetti, 2 gün önce Diyarbakra gendirildi. l Gümrük Müdürlüünde adeta karargah kuran Müfettiler her üç kurumdan son bir yla ait belge ve dosyalar istedi.

BAKANLIK KAYYUM ATAYABLR

Özellikle Yönetim Kurulu kararlarna dair belgeleri inceleyen Müfettiler, harcamalar da yakn takibe alrken, dün itibariyle TSO, Barso ve DESOB Yönetim kurulu üyelerinnin ifadelerine bavurmaya balad. Müfettiler, ifadelerin alnmasndan sonra hazrlayacaklar raporu, Gümrük ve Ticaret Bakanlna iletilecek. Bakanlk, suç unsuru tespit etmesi halinde, seçim sürecine kadar odalara kayyum atamas yapacak.

YÖNETM KURULU ÜYELER

Pe pee gelen soruturmalar Oda yönetimleri bata olmak üzere Diyarbakrda kayyum mu atanacak sorusunu gündeme getirirken, Ticaret Borsas yönetim kurulundaki baz üyelerinin kamuoyuna yansyan basn açklamasnn kendilerinden habersiz olduunu ve açklama yapld tarihte, il dnda oduklarn idda etmeleri dikkat çekti.

SAVCILIKTAN SORUTURMA

Öte yandan bir dier soruturmann ise, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca balatld örenildi. Savcln balatt ön soruturmada, bildiriye imza atan 15 sivil toplum örgütünün, yürütülen soruturmay etkilemeye çalmak ve yargy bask altna almak istedii ifde edildi. Savcln ön soruturmay tamamladktan sonra, ahslar hakknda adli ilemin balatlp-balatlmayacana karar verecek.

ODALARDA SESSZLK HAKM

Buarada, Odalar hakknda Bakanln ve Cumhuriyet Basavclnn açt soruturma nedeniyle herhangi bir açklama yaplmay, sessizlik içerisinde, gelimeleri takip etmeleri de dikkat çekiyor.

Ana Sayfaya Git