Odalar'a kayyum mu?

Kışanak'ın gözaltına alınmasından bir gün sonra yazılı açıklamayla "kaygılıyız" diyerek tepki gösteren, Diyarbakır TSO, Borsa ve DESOB'a çifte soruşturma açıldı. Müfetişler inceleme başlatılırken, "odalara kayyum mu atanacak", sorusu gündeme geldi.

Odalar'a kayyum mu?

Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile Eş Başkan Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasından bir gün sonra yazılı basın açıklamayla olaya tepki gösteren Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine İdari ve Adli soruşturma açıldığı öğrenildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, bildiriye imza atan STK ve Yöneticileri hakkında, yürütülen soruşturmayı etkilemeden dolayı ön soruşturma başlatırken, idari soruşturma kapsamında ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan Diyarbakır"a iki müfettiş gönderildi.

15 SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ

Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile Eş Başkan Fırat Anlı'nın 25 Ekim'de yürütülen soruşturmalar kapsamında gözaltına alınmasından hemen bir gün sonra Diyarbakır'da gözaltına alınmalarını protesto eden ve bazı iş adamlarını temsil eden 15 sivil toplum kuruluşu arasında yer alan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ahmet Sayar, Ticaret Borsası Başkanı Engil Yeşil ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu ile ilgili çifte soruşturma başlatıldı.

ÇİFTE SORUŞTURMA AÇILDI

Üç odanın da bağlı bulunduğu TOBB'un Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun da, "gelişmelerden kaygılıyız" ifadesiyle yapılan ortak açıklamayla ilgili, Oda Başkanlarıyla görüşüp, tepkisini ifade ettiği öğrenilirken, soruşturma nedeniyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığından 2 müfettiş, 2 gün önce Diyarbakır'a gendirildi. İl Gümrük Müdürlüğünde adeta karargah kuran Müfettişler her üç kurumdan son bir yıla ait belge ve dosyalar istedi.

BAKANLIK KAYYUM ATAYABİLİR

Özellikle Yönetim Kurulu kararlarına dair belgeleri inceleyen Müfettişler, harcamaları da yakın takibe alırken, dün itibariyle TSO, Barso ve DESOB Yönetim kurulu üyelerinnin ifadelerine başvurmaya başladı. Müfettişler, ifadelerin alınmasından sonra hazırlayacakları raporu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na iletilecek. Bakanlık, suç unsuru tespit etmesi halinde, seçim sürecine kadar "odalara kayyum" ataması yapacak.

YÖNETİM KURULU ÜYELERİ

Peş peşe gelen soruşturmalar Oda yönetimleri başta olmak üzere Diyarbakır'da "kayyum mu" atanacak sorusunu gündeme getirirken, Ticaret Borsası yönetim kurulundaki bazı üyelerinin kamuoyuna yansıyan basın açıklamasının kendilerinden habersiz olduğunu ve açıklama yapıldığı tarihte, il dışında oduklarını idda etmeleri dikkat çekti.

SAVCILIKTAN SORUŞTURMA

Öte yandan bir diğer soruşturmanın ise, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatıldığı öğrenildi. Savcılığın başlattığı ön soruşturmada, bildiriye imza atan 15 sivil toplum örgütünün, yürütülen soruşturmayı "etkilemeye çalışmak" ve yargıyı baskı altına almak istediği ifde edildi. Savcılığın ön soruşturmayı tamamladıktan sonra, şahıslar hakkında adli işlemin başlatılıp-başlatılmayacağına karar verecek.

ODALAR'DA SESSİZLİK HAKİM

Buarada, Odalar hakkında Bakanlığın ve Cumhuriyet Başsavcılığının açtığı soruşturma nedeniyle herhangi bir açıklama yapılmayışı, sessizlik içerisinde, gelişmeleri takip etmeleri de dikkat çekiyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz