Ömrünü barışa adamış biriydi!

Bitlis'te dün uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Abdülkerim Çevik, birçok kan davasının sonuçlandırılmasına ve husumetli ailelerin barıştırılmasına öncülük ederek kentte birlik ve beraberliğin sağlanmasına büyük katkı verdi.

Haberler 21.01.2020 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlisin Güroymak ilçesinde dün urad silahl saldr sonucu hayatn kaybeden kanaat önderi Abdülkerim çevik (50), ilçede kan davalarnn sona erdirilmesi ve husumetli ailelerin bartrlmasnda gösterdii çabalarla ön plana çkt.

Ömrünü ilme adayan çevik, ilçede huzur ve saduyunun hakim olmas için çaba gösterdi. Kan davalarnn barla sonuçlandrlmas için bazen 4-5 kente gidip husumetli ailelerin tüm üyeleriyle tek tek görüen çevik, bulunduu her ortamda insanlara sükuneti, birbirlerini sevmelerini ve sorunlarn, barçl yollarla çözmelerini tavsiye etti.

Bölgede huzuru bozan terör örgütü PKKya tepkisini her zaman dile getiren çevik, ilçede kaymakamlk öncülüünde balatlan tefecilikle mücadele çalmasnda da yer alarak ilçe halknn her sorunuyla yakndan ilgilenmeye çalt.

çevik, birlik ve beraberliin salanmas için yürüttüü çalmalar sayesinde ilçe sakinlerinin saygsn kazanan kanaat önderlerinden biri oldu.

- 21 yllk kan davas barla sonuçlandrd

Kanaat önderi çevikin giriimleri sonucu Güroymak ilçesinde 21 yllk kan davas barla sonuçland.

çevik, Güroymakn Yemiveren köyünde akraba olan Güldal ailesinin fertleri arasnda bir kiinin hayatn kaybetmesiyle balayan kan davasnn barla sonuçlanmas için büyük çaba harcad.

23 Nisan 1996da balayan kan davas, çevikin taraflarla görümesi sonucu, bölgenin kanaat önderlerinden Nurettin Mutlu, alimler, müderrisler ve çok sayda vatandan katld törenle sona erdirildi.

Güroymak ilçesinde 2015te kavga nedeniyle aralarnda husumet balayan iripli ve Tavuran ailelerinin önde gelenleriyle görüen çevik, aralarndaki husumetin giderilmesini istedi. Yaplan görümelerin ardndan ilçe merkezindeki çay bahçesinde bir araya gelen aileler, el skarak husumeti sonlandrd. çevik, ailelerin bartrlmas için büyük çaba gösterdi.

- Akrabalarmzla kucaklamamz salad

Kan davalarnn barla sonuçland aileden Erkan Güldal, amcalaryla 21 yl süren husumetin kanaat önderi Abdülkerim çevikin giriimleri sonucu giderildiini anmsatt.

çevikin bar için büyük çaba gösterdiini anlatan Güldal, Birkaç kez Mersine gitti, orada amcalarm toplad. Bandrmaya, stanbula, Bursaya giderek aile üyeleriyle görütü. Hepimizi bir araya getirdi ve 2016da bartrd. Allah yolunda sadece Kuran ilmi dorultusunda çalan bir insand. Kan davamz barla sonuçland. Kalabalk bir aileyiz ama hiç kimse birbiriyle konumuyordu. Onun sayesinde bir araya geldik. imdi konuuyor, bir araya geliyoruz. Daha önce cenazemiz olsa bile görümüyorduk. diye konutu.

Güldal, çevikin ölümünün kendilerini çok üzdüünü belirterek lçenin huzuru, birlik ve beraberlii için çalyordu. Birçok ailenin barmasna, skntlarnn giderilmesine vesile olmutu. Herkese ayn yanard. Bir ey olduunda ona danrdk. ifadelerini kulland.

Ayn aileden Reit Güldal da Mersinden ilçeye taziye için geldiini, çevikin hayatn kaybetmesinden derin üzüntü duyduunu söyledi.

çevikin bar ve huzurun salanmas için verdii mücadeleyle herkesin takdirini kazandn anlatan Güldal, öyle konutu:

Ona yaplan saldry kabul etmiyoruz. 21 yl boyunca amca çocuklarmla aramda husumet vard. Onun vesilesiyle bu husumet ortadan kalkt. Güroymaka geliyor, amcamn çocuklaryla kucaklayor, oturup çay içebiliyorum. Güzel ilikiler kuruyoruz. Bunlar onun sayesinde oldu. Ömrünü bara ve ilme adamt. Onun yokluunu çok hissedeceiz. Allah mekann cennet eylesin.

- Herkesin sevdii, sayd bir alimdi

Güroymaktaki kanaat önderi brahim lcihan da çevikin ilçede birçok talebe yetitiren, herkes tarafndan sevilen mütevaz bir alim olduunu söyledi.

Taziyesi için birçok ilden insann ilçeye akn ettiini aktaran lcihan, Böyle bir olayn yaanmas çok cahilce. çevik talebe yetitirdi, birçok aileyi bartrd. Ayn zamanda kanaat önderlerindendi. Tasavvuf ilmini bitirmi icazetini de almt. Böyle halk tarafndan çok seviliyordu. Her taraftan insanlar buraya geliyor. Bu sevgiden dolaydr. Birçok insan, airetleri bartrd. Güroymak halknn gönlüne taht kurmutu. nsanlarn huzuru, birlik beraberlii için çalyordu. dedi.

Nurtepe Mahalle Muhtar Halis Tung, Ailesi çok geni bir kiiydi. O hain inallah cezasn çekecek. çevik, birçok aileyi bartrd, insanlar arasndaki husumetleri giderdi. çok iyi bir alimdi. Buraya on binlerce insan onun için geldi. çok sevilen biriydi. deerlendirmesini yapt.

- Kanaat önderi Abdülkerim çevikin öz geçmii

Kanaat önderlerinden Muhammed Dyaeddinin torunu çevik, Bitlisin Güroymak ilçesinde 1970te dünyaya geldi.

Amcas Muhammed Hafid ve bölgenin önde gelen alimlerinden dini eitim alan çevik, Anadolu Üniversitesi lahiyat ve Sosyoloji bölümlerinde eitim gördü.

Güroymakn Erentepe Mahallesindeki Muhammed Hafid Efendi Yatl Erkek Kuran kursu ba müderrisliini yürüten çevik, dün ilçede urad silahl saldr sonucu yaamn yitirdi.

Ana Sayfaya Git