Organlar toprak olmasın, yaşasın?

Organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye'yi gezen üyeler dün Diyarbakır'da "Organlar hayat versin toprak olmasın" çağrısında bulundu.

Haberler 01.07.2019 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akdeniz Böbrek Hastalklar ve Organ Nakli Sosyal Yardmlama Dernei üyeleri, Bakan Mehmet ahan öncülüünde Diyarbakra geldi. 42 yl önce Türkiyede ilk böbrek nakli yaplan hastalardan Emin Aslan, Sur ilçesindeki evinde ziyaret etti. ahan, organ ba konusunda farkndalk oluturmak amacyla bugüne kadar 63 ile ziyaret gerçekletirdiklerini söyledi.

Organlar toprak olacak

Emin Aslan da dernek üyelerinin ziyaretinden duyduu memnuniyeti dile getirerek, nsanlar organlarn balasn. Öldükleri zaman organlar toprak olacak. Bir insan yaatacaksnz, bundan daha güzeli var m? dedi.

Kendimizi anlatyoruz

Yüz nakli olan Turan çolak da organ bann önemini vurgulayarak, unlar kaydetti: 3,5 yandayken atee dümüüm. 35 yanda nakil oldum, imdi 42 yandaym. 19 yanda bir kiinin yüzünü naklettiler. Nakil olduktan sonra hayatm deiti. imdi de bizler organ naklinin yaylmas için Türkiyeyi geziyoruz. Kendimizi anlatyoruz. Böbrek hastalarn görünce de bizler çok üzülüyoruz. Bebek hastalar bile var. stiyoruz ki herkes organ bana destek olsun.

DYARBAKIR-AKDENZ Böbrek Hastalklar ve Organ Nakli Sosyal Yardmlama Dernei üyelerinden 54 kii, 41 ylda 3ü böbrek, biri karacier olmak üzere 4 nakil gerçekletirilen üyeleri Emin Aslan Diyarbakrdaki evinde ziyaret etti. Farkndalk oluturmak amacyla Türkiyenin 63 ilini dolaan ekip, vatandalar organ ba yapmalar konusunda duyarl olmaya davet etti.

Akdeniz Böbrek Hastalklar ve Organ Nakli Sosyal Yardmlama Dernei üyelerinden oluan 54 kiilik ekip, organ nakli konusunda farkndalk oluturmak ve vatandalar duyarl olmaya davet etmek amacyla Diyarbakra geldi. Diyarbakrla birlikte 63 ili dolaan ve Türkiye çapnda 2 bin gönüllü üyesi ile organ nakli konusunda farkndalk çalmalar yürüten dernek üyeleri, 41 ylda 3ü böbrek, biri karacier olmak üzere 4 nakil gerçekletirilen Emin Aslann Sur ilçesine bal Sati mahallesindeki evine konuk oldu.

Türkiyenin ilk böbrek nakli gerçekletirilen hastalarnda biri olan Emin Aslana 41 ylda 3ü böbrek biri karacier olmak üzere 4 nakil gerçekletirildi. 9 çocuk babas 65 yandaki Aslan, 2018deki son naklinde, böbrek ve karacier nakli ile 21 saat süren operasyondan sonra Türkiyenin ilk 2 organn ayn ameliyatta nakli gerçekletirilen hasta unvann ald.

TÜRKYEDE 80 BNE YAKIN BÖBREK HASTASI VAR

Dernek bakan Mehmet ahan, Türkiyede 80 bine yakn böbrek hastas olduunu ifade ederek, Akdeniz Böbrek Hastalklar ve Organ Nakli Dernei olarak, l l Türkiye projemiz kapsamnda u ana kadar 61 ili dolatk. Bugün Batman ve Diyarbakrla 63 oldu. Diyarbakrda 1977 ylnda beraber böbrek nakli olduumuz, kader arkadamz Emin Aslann evindeyiz. Amacmz Türkiyedeki 70- 80 bin civarndaki böbrek hastasna k olmak. Bizim bir ilkemiz var, Bugün biz, yarn belki de siz diye. Amacmz, Türkiyedeki böbrek nakli bekleyen kardelerimize k olmak ve insanlarmz daha duyarl olmaya böyle etkinlikler yaparak davet etmektir. Deerli kader arkadamzn evindeyiz. Yanmzda Türkiyenin ikinci yüz nakli olan kardeimiz de var. Böbrek nakli olan kardelerimiz var. Diyaliz hastas kardelerimiz var. Bizlere gönül veren kardelerimiz de bugün buradalar. Haydi Türkiye, organ ba için el ele diyoruz dedi.

DEVLET ORGAN NAKL KONUSUNDA çALIMALAR BALATSIN

Organ ba konusunda yeni yasalarn çkmasn beklediklerini belirten Emin Aslan ise 1975 ylnda böbrek hastalna yakalandm, 1977 ylnda ilk naklimi oldum. Ankarada nakil ameliyatm gerçekletirildi. O zaman, Türkiyenin ilk böbrek nakli bana yapld. lk ameliyatmdan 10 yl sonra, o böbrek iflas etti. kinci böbrek naklimi 1988de oldum. O da bir süre sonra olmaynca 3ncü nakil de 2018 ylnda gerçekletirildi. 3ncü naklimde yine Türkiyede ilk kez 2 organn ayn anda nakli gerçekletirildi. Karacier ile böbrek ayn ameliyatta bana nakil edildi. Ameliyatm 21 saat sürdü. Misafirlerim sa olsunlar beni ziyaret etmek için Antalyadan buraya kadar geldiler. Beni gururlandrdlar. Allah onlardan raz olsun. Organ nakli çok önemlidir. Ben de dernein bu gezilerine katldm. u an salk durumum çok iyi. nsanlar öldükten sonra, o organlar ölüyor. Neden o organlar topraa gitsin? Bir cana can vereceksin, bir insan yaatacaksn. Bundan daha güzeli var mdr? Neden toprak olsun? Bütün dünyaya sesleniyorum, organ ba yapn. randa ölenlerin ailelerine sorulmuyor, ihtiyac olana organ nakli yaplyor ancak Türkiyede böyle bir durum söz konusu deil. Türkiyede ailelere soruluyor. Devlerimizin bunu kaldrmas gerekiyor, bir yasa gelmesi gerekiyor. Binlerce insan nakil bekliyor. Diyaliz merkezlerinde çürüyen insanlar var. Bir çare bulunmas lazm. Ölen kiilerin aileleri ac içinde oluyor zaten, o an organ nakline scak bakmayabilirler. Ben devletimizden, Cumhurbakanmzdan böyle bir yasann ve düzenlemenin gelmeleri için çarda bulunuyorum diye konutu.

Ziyarete katlanlardan, Türkiyede 4üncü, Antalyada ise 2nci yüz nakli gerçekletirilen hastalardan Turan çolak da herkesin organ bana desek olmas gerektiini belirterek, Ben 3,5 yanda iken yanmm. Küçükken atein içine dümüüm. 35 yanda nakil oldum. u anda 42 yandaym. 19 yanda bir kiinin yüzünü naklettiler. Nakil olduktan sonra hayatm deiti. imdi de bizler bu organ naklinin yaylmas için Türkiyeyi geziyoruz. Kendimizi anlatyoruz. Böbrek hastalarn görünce de bizler çok üzülüyoruz. Bebek hastalar bile var. Onlar gördüümüz zaman daha çok üzülüyoruz. stiyoruz ki herkes organ bana destek olsunlar dedi.

Ana Sayfaya Git