Osmanlı takılarına yeniden hayat veriyor

Şanlıurfalı sadekar İsmail Bülbül, Osmanlı padişah yüzükleri ve sultan kolyelerini, dönemin teknikleriyle yeniden üreterek günümüze taşımaya çalışıyor.

Haberler 30.10.2017 - 08:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tombak sanat örenmek için yaklak 15 yl önce stanbula giden 32 yandaki Bülbül, 3 ayr ustadan tombak, kalemkar ve sadekar sanat konusunda eitim ald.

Ustalarndan ald icazet sonras anlurfaya dönen Bülbül, Balklgöl yerlekesi yaknlarnda açt dükkannda Osmanl dönemine ait yüzük ve kolyelerin imitasyonlarn üretmeye balad.

Daha çok koleksiyonerlerden ve internet üzerinden de ald siparileri üreten Bülbül, eserlerini Osmanl dönemindeki tekniklerle üretmeye çalyor.

smail Bülbül, babasndan etkilenerek elektrikli aletlerin tamirciliine baladn daha sonra ise Osmanl el sanatlar ürünlerine yöneldiini söyledi.

Osmanl taklarna yeniden hayat

Özellikle Osmanl padiahlarnn yüzüklerini ve sultan kolyelerini üretirken adeta o günlere gittiini anlatan Bülbül, öyle konutu:

Tombak, kalemkar ve sadekar sanatlarn bu iin ustalarndan örendim. Mesela sadekarlk iini yani yüzüklerin yapmn Rum bir ustadan örendim. Mesleimi örendikten sonra ustalarmdan izin alarak memleketime geldim ve Balklgöl yerlekesinde küçük bir dükkan açtm. Burada Osmanl padiahlarnn kulland yüzükler ile talarla yaplan sultan kolyeleri üretiyorum. O dönemde kullanlan kymetli ta neyse, akik, zümrüt, yakut, firuze, bunlar yüzük ve kolyelerde kullanyorum. Tüm ürünlerimi o günün tekniiyle, hiçbir teknolojik alet kullanmadan yapyorum. Yüzük yapmak çok zor, bu nedenle ayda ancak 4 tane yapabiliyorum. çünkü döküm kalp kullanmadan, elimde ekil vererek parçalar birletiriyorum. Sonra üzerine ilenecek desenleri çiziyorum. Kaçnc yüzylda yaplm, hangi padiaha ait, hikayesini de anlatyoruz.

- Bozmadan yapmak yeter

Türkiyede bu tür sanatlar devam ettiren çok az sayda usta kaldn dile getiren Bülbül, Bir paa yüzüü veya sultan kolyesi yaptmda gözlerimi kapatp adeta o günlere gidiyorum. Yüzyllar önce yaplan eserleri hayal ederek üretiyorum. Yaptm yüzüü bir daha yapmyorum. çünkü Osmanl dönemine ait o kadar çok yüzük var ki gerek kalmyor. Yaparken üzerine bir ey katmaya gerek yok, bozmadan yapmak yeterli. Ürünlerimin pazar sknts yok. Koleksiyonerler alyor veya sipari üzerine yapp, satyorum. diye konutu.

Mesleinin çok titiz içilik gerektirdiini belirten Bülbül, çrak yetitirmekte zorlandn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git